Veimyndighetene er enige med Alta kommune: Aronnesveien skal bli forkjørsvei. Hovedutvalget for næring, drift og miljø i Alta kommune fikk gladmeldingen via saksbehandler i direkte kontakt med veimyndighetene under møtet sist mandag. Etter en halvtimes dialog, kunne hovedutvalget konstatere at et gammelt krav vil bli innfridd.

Gammelt krav

Ifølge hovedutvalgslederen er det langt fra første gang han selv som politiker har vært med å fremme krav om Aronnesveien må omreguleres fra vanlige høyre-regel til forkjørsvei.

– Dette har vært på den lokalpolitiske dagsordenen i alle fall fra tidlig 2000-tall. Selv om det har vært bred enighet i Alta om at Aronnesveien må bli forkjørsvei, har lite skjedd. Veimyndighetene har mottatt våre krav, men det har «kokt vekk i kålen». Derfor var det både overraskende og gledelig at vi fikk full klaff med telefonsamtalen til vegvesenet under møtet mandag, sier Aas.

– Hvorfor bør Aronnesveien være forkjørsvei?

– Vi som bor i Alta har alle opplevd en utvikling hvor det har blitt nye etableringer, tunge næringsetableringer med innkjøring til Aronnesveien. Det har blitt flere boliger og boligfelt, og Aronnesveien har fått betydelig økt andel trafikk. Dette har skapt uoversiktelig trafikkbilde og farlige situasjoner. Forkjørsvei vil også bidra til bedre trafikkavvikling.

Samarbeider godt

En av de mest markante opposisjonspolitikerne i Alta, er en del av hovedutvalget til Aas. Odd Erling Mikalsen (Frp) bekrefter at hovedutvalget samlet hilser meldingen fra vegvesenet velkommen.

– Vi hadde nær innpå 30 saker i siste hovedutvalgsmøte. Kun et par av sakene var vi ikke enige om og diskuterte høylydt, blant annet om Alta bør ha et eget disp-utvalg for å behandle motorisert ferdsel. I denne og de øvrige sakene var vi samstemte og fant gode løsninger for Alta-samfunnet, sier Mikalen, og legger til at samarbeidet ikke bare er viktig internt i utvalget, men også mot eksterne forvaltningsnivå og instanser.

– Det er bare å applaudere Statens Vegvesen for å ta signaler fra oss politikere øvrige i  lokalsamfunnet. Dette blir bra både for trafikksikkerhet  og god trafikkavvikling.

– Måtte komme

Hos Statens Vegvesen er Kristian Øvernes i veiavdelingen enig med politikerne i Alta.

– Omreguleringen til forkjørsvei kommer ikke en dag for tidlig. For Aronnesveiens del burde det skjedd tidligere, men nå er vi i alle fall klar til å innføre forkjørsveiregulering i løpet av 2018. Det er bevilget penger til skilting og informasjon, så i løpet av dette året vil omreguleringen være et faktum, lover Øvernes.