Altaposten har blitt kontaktet av lesere som synes vannstanden i Altaelva er urovekkende lav og frykter at årsaken er kjøringen av kraftverket.

Både Kraftverksjefen og Alta Laksefiskeri interessentskap er glad for omsorgen, men forsikrer at det er full kontroll.

Tørt og kaldt vær

Enkelte deler av elva ser ekstremt tørr ut, men kraftverksjef Ole Christian Povenius forsikrer at det er naturen som styrer tilsiget fra elva om vinteren. Det har vært særdeles tørt og kaldt.

– For å si det slik, det er ikke noe mindre vann enn det som naturen bestemmer. Vi slipper forbi det vannet som kommer, men det er lavt tilsig til hele vassdraget og situasjonen er at vi ikke regulerer ned vannføring vinterstid, sier Povenius.

– Slik vannføringen er i elva nå, så er det mer vann i elva vinterstid etter utbygging og regulering, enn det var før kraftverket ble bygd. Det som er nå er et naturlig tilsig og vannet som kommer ned elva fra der den starter inne ved finskegrensa, renner ut via kraftverket. Så har vi dammen som er helt full på begynnelsen av vinteren og som så blir tappet ned noen meter frem til første april. Vi har ingen annen regulering av dette vassdraget vinterstid. At det er lite vann skyldes vær og vind, tørt og kaldt vær, forklarer kraftverkssjefen, som sier de forholder seg til manøvreringsreglementet.

I tillegg til dette reglementet har de et reguleringsråd som også følger med vær og vind.

– Med andre ord har vi ikke noen muligheter til å kjøre mer eller mindre vann enn hva reglementet tilsier, sier Ole Christian Povenius.

– Bedre enn i fjor

Direktør for Alta laksefiskeri interessentskap, Tor Erland Nilsen sier 23 kubikkmeter i sekundet er bedre enn i fjor da det var bare 20. Minstevannføringa er satt til 16.

Onsdag skal reguleringsrådet avholde møte og der vil man vurdere hvordan vannføringen utvikler seg.

– Etter påske blir det normalt noe varmere og det kommer mer tilsig, men slik jeg ser det med 23 kubikk vann nå, så er det ingen fare verken for laks eller annet i elva, sier ALI-direktøren.

Han understreker at det er strenge bestemmelser i reguleringsforskriften, men akkurat på denne tida er man avhengig av tilsiget til elva, sier Nilsen.