Konsernet har ett av Nordens mest omfattende nettverk av ladestasjoner for elbil, med over 1200 ladestasjoner langs norske veier. De inviterer det lokale næringslivet i Finnmark til å se på mulighetene for å sette opp ladestasjoner i Finnmark, hvor de per i dag ikke har noen hurtigladestasjoner.

Sa nei til Enova

Fortum var ett av selskapene som ikke valgte å bygge ut i Finnmark, da Enova lyste ut etableringsmidler for to år siden.

– I tillegg til kostnader knyttet til etablering av ladesteder, har vi som operatør høye driftskostnader knyttet til strøm og nettleie, service og lignende. Disse kostnadene er gjerne høye, selv om bruken av ladestasjonen er lav, noe som ville blitt tilfelle ved mange ladesteder i Finnmark fordi andelen elbiler er lavere sammenlignet med mange andre steder. Dette var en av flere faktorer som ledet til at vi valgte ikke å bygge ut i Finnmark da Enova lyste ut etableringsmidler, sier kommunikasjonsjefen Stian Mathisen.

LADESTASJON: – Vi trenger lokale partnere i Finnmark for å sette opp slike ladestasjoner som dette, sier Stian Mathisen i Fortum. Foto: Presse

Må ha infrastruktur

Han sier Fortum trenger lokale partnere i Finnmark for å sette opp ladestasjoner.

– Vi i Fortum er opptatt av å legge til rette for utslippsfri transport og en overgang til elbiler. Når vi bygger ladestasjoner gjør vi det i samarbeid med partnere, blant andre kommuner, restauranter, veikroer, bensinstasjoner og forskjellige typer butikker. Dette partnerskapet er nødvendig for oss blant annet fordi vi er avhengig av at den grunnleggende infrastrukturen, altså tilgang til strøm, er tilgjengelig der vi skal sette opp en ladestasjon, sier Mathisen til Altaposten og utdyper:

– Om vi må trekke mange kilometer med strømkabel for å etablere et ladested, så blir kostnaden dessverre for stor til at det blir økonomisk gjennomførbart for oss. Vi behøver også at en lokal partner har tilsyn med ladestasjonen, ettersom vi ikke selv kan være til stede hver dag ved våre over 1200 ladestasjoner i Norge, opplyser kommunikasjonssjefen.

Bygger gjerne i Finnmark

Men, til tross for at de sa nei til Enovas støtteordning sier han at de nå, etter at Altaposten har tatt kontakt,  svært gjerne ønsker å bygge ladestasjoner i Finnmark.

– Vi ønsker gjerne å invitere det lokale næringslivet i fylket til å kontakte Fortum om de ønsker å se på mulighetene for å sette opp ladestasjoner i samarbeid med oss. Vi har tro på at vi sammen kan finne løsninger for å bruke den fornybare energien i Finnmark til å legge til rette for utslippsfri transport, oppfordrer han.

– Hvor mange elbiler må lade på en stasjon pr dag for at det skal bli lønnsomt?

– Det kan jeg ikke røpe. Det er en forretningshemmelighet.