– Boka handler om Finnmarksløpet, og historier fra de tre årene jeg har deltatt. Det har vært tre veldig fine løp, men med mye utfordringer og krevende situasjoner. Det skal være en ærlig og drivende historie om hundekjøring på Finnmarksvidda, sier Marit Beate Kasin, klar til å starte på sitt fjerde Finnmarksløp.

Kvinnen fra Valdres kjøpte sine første løpshunder i 2008. I 2015 deltok hun på sitt første FL1000.

– Jeg forteller om storm, ting jeg ser som ikke er der, møter med dyr, møter med konkurrenter, om alt som skjer når man tilbringer en uke bakpå sleden. Den handler også om det daglige samlivet med bikkjene hjemme på gården i Valdres, forteller Kasin, som alltid har vært glad i både hundekjøring og i å skrive.

– Jeg var bare 7-8 år da jeg skrev om Iditarod i Alaska, forteller hun.

Allerede i løpet av de første sidene av boka forteller Marit Beate Kasin ærlig og rått, men vakkert, om det første løpet hun kjørte over Finnmarksvidda. 1.000 kilometer som rookie, med spektakulære opplevelser, og mye slit. Om livet med hundene, om uvær og nordlys og alt som kan – og gikk – galt.

Det var i 2015.

I år stiller hun til start i sitt fjerde Finnmarksløp. Nå er løpet 1.200 kilometer. Bak seg har hun tre fullførte løp, og boka «Vinterdans» som kom ut i februar i år.

Slik ble forlaget begeistra

Boka til Kasin selger i følge forlaget Achehoug godt allerede. Den fikk terningkast 6 i Dagbladet.

– Jeg har vært veldig opptatt av hundekjøring i flere år, fulgte målgangen til Finnmarksløpet på tv i 2017. Da vant hun Saltdalshytta. Jeg ble så slått av at hun snakket så fantastisk om hvordan det var å stå på sleden og være i ett med naturen, forteller redaktør Sirikit Lockert i Aschehoug & Co.

Lockert tok kontakt med hundekjøreren, og i februar under et år senere var boka ferdig.

–  Vi er vilt og hemningsløst begeistret for dette prosjektet, sier Lockert.

– Det er spenningslitteratur på høyt nivå. Du er med i sporet, du hører hundepusten. Det er så spennende, og vi får lære hvem Marit er. Hva det koster å stille til start, og fysiske og psykiske forberedelser. Du blir kjent med Gøy og Piper, og det er gode historier, sier Lockert.

Boksignering i Alta

Torsdag var det boksigneringa i Finnmarksløpets telt i sentrum. Men det er også muligheter til å treffe forfatteren hos Ark etter at hun er kommet tilbake til Alta.

– Jeg har gjort en avtale med bokhandelen om å signere bøker der lørdag om en uke. Så da må jeg jo komme i mål før det, ler hun.

Det er like før start på FL1200.

– Gøy er klar igjen for fjerde året. Nå er hun 10 år, og går fremme og skal styre oss trygt i mål til Alta, sier Marit Beate Kasin, som har målsetting om å være med og konkurrere i toppen.