Amerikaneren Dallas Seavey deltar i Finnmarksløpet for aller første gang, og den meritterte 30-åringen fra Alaska trengte et sted å være før det braker løs i Alta sentrum i kveld. Altaværingen Kristian Walseth var ikke vanskelig å be. Han har latt Seavey og hundene bo hos seg i Mathisdalen i nærmere to uker, og de to hundekjørerne har hatt mange gode samtaler og utviklet et helt spesielt vennskap.

– Det er fantastisk fint å kunne lade opp til løpet på et sted som dette. Kristian har tatt imot meg og spannet med åpne armer, og det setter jeg umåtelig stor pris på. Det er helt klart en fordel å tilbringe tid med en som har kjørt Finnmarksløpet før. Han har avslørt mange hemmeligheter, mens jeg har fortalt massevis av løgner, ler Dallas Seavey, som gjerne gjengjelder tjenesten hvis Walseth en gang bestemmer seg for å delta i Iditarod.

– Det har vært veldig artig å være her. Jeg har blitt servert masse god mat, og det er nesten sånn at jeg mistenker at han prøver å feite meg opp før vi starter. Det har vært kjempetrivelig. Jeg gjør mer enn gjerne det samme for han hvis han velger å kjøre Iditarod en gang i framtiden, fastslår Seavey, som anses som verdens beste langdistanse-hundekjører for øyeblikket.

Har ikke gjort endringer

Både Walseth og Seavey synes at det har vært noen lærerike uker. Men det har aldri vært aktuelt å «utnytte» kunnskapen de har delt i forkant av årets løp.

– Det er for sent å gjøre noe annerledes nå. Det er ingen vits å kopiere eller endre på ting så tett opp mot løpet. Hadde vi hatt disse samtalene i juli kunne det vært veldig aktuelt, for jeg har lært mye om både trening og hvordan man best håndterer en kennel. Det er fint å kunne dele informasjon på denne måten. Dette er kunnskap jeg tar med meg tilbake til USA, forteller Seavey.

– Det blir helt feil å endre opplegg i siste liten. Vi har trent hundene slik vi mener det er best, og da er det bare å la det stå til den kommende uka. Men det er ingenting i veien med å endre litt på opplegget inn mot neste års konkurranser. Det har helt klart vært noen lærerike uker, sier Walseth.

Dette er første gangen Dallas Seavey er i Norge. Så litt av den kunnskapen Walseth sitter inne med tar Seavey til seg umiddelbart.

– Kristian har vært flink til å fortelle meg hva jeg kan forvente av løypa, været og sånne ting. Det har jeg som amerikaner ingen peiling på. Jeg er takknemlig for det.

I kveld går startskuddet for Finnmarksløpet 2018, og da venter 1200 knalltøffe kilometer over vidda. Mens Seavey er regnet som favoritt til å vinne, er det mange som har troen på at Walseth og hans spann kan blande seg inn helt i toppen. Det betyr ikke at vennskapet endres til bitter rivalisering den neste uka.

– Dette er en spesiell idrett, der vi hundekjørere egentlig ikke kjemper så mye mot hverandre. Det er heller meg og hundene mot naturen og løypa. Det handler først og fremst å ta best mulig vare på hundene, understreker Seavey.

– Det jeg anser som mitt beste løp endte med en fjerdeplass. Da gjorde jeg alt riktig og fikk maks ut av det spannet jeg hadde. Så kan det være at jeg vinner et løp og tenker på alt som kunne vært gjort så mye bedre. Jeg har lyst til å slå Kristian, ikke la det være noe tvil om det. Men da skal det være fordi vi lykkes som et team på våre egne premisser, og ikke fordi jeg pusher hundene knallhardt bare for å komme først, understreker han.