Turgåere i Apanes, Tollevika og Skaialuft kan glede seg over renere strandsone.

Det er nemlig slutt på at kloakken fra de tre boligområdene slippes rett ut i havet, noe som har vist seg å gi svært udelikate utslag, som eksempelvis dopapir og tamponger i fjæra.

– Ja, nå skal det bli litt triveligere å dra på tur, fastslår Jan Eirik Eilersten, fagansvarlig på kommunalteknisk avdeling i Alta kommune.

Sammen med kollega Jon Magne Thomassen viser han Altaposten det nye pumpehuset i Apanes, som forøvrig har fått sine søsteranlegg i henholdsvis Tollevika og Skaialuft.

– Nå renner alt avløpet fra bebyggelsen, i selvfall ned til pumpehusene for deretter å pumpes videre til renseanlegget i Bossekop. Der blir det renset opg skilt ut. Vannet går ut i sjøen, mens tørravfallet går med septikbil til Vefas sitt anlegg på Stengelsmoen, forklarer Thomassen.

– At kloakk har gått rett ut i havet inntil nå, høres nesten litt rart ut?

– Det er faktisk vanlig, men det har kommet nye rensekrav etterhvert og nå er det slik at nesten alt avløpet i Alta går til renseanlegg, sier Thomassen, som er fagansvarlig for avløp.

Eilertsen forteller at det i hovedsak kun er Hjemmeluft som gjenstår.

– Nå skal til og med Tverrelvdalen knyttes på renseanlegget i Bukta når det står ferdig. Tverrelvdalen har hatt sitt eget renseanlegg i Mobakken, men der var det problemer med lekkasje, så nå skal det forhåpentligvis være en saga blott. Når folk knytter seg på det nye anlegget og får bort septiken blir det bare bedre og bedre, mener Eilertsen.

– Hva med Amtmannsnes? Og Lathari eksempelvis?

– Amtmannsnes har sitt eget renseanlegg med slamavskiller som tar sedimentene. Det som blir igjen av gråvann slippes ut i sjøen. Lathari har private septiktanker, mens i Rafsbotn planlegger vi et anlegg slik som det man har på Amtmannsnes.

TRE NYE HUS: Jan Eirik Eilertsen og Jon Magne Thomassen viser frem det nye pumpehuset i Apanes. To likedane er satt opp i Skaialuft og Tollevika nylig. Foto: Hanne Larsen

Alta kommune har brukt rundt 12 millioner på de tre nye pumpehusene. En helt nødvendig investering skal vi tro kommunens menn.

– Ja, det har hele tiden vært et mål om å få bort utslippspunktene, men det er store områder, så det tar tid. Nå er Østre Alta så og si ferdig, så nå var det på tide å begynne med denne sida, sier Eilertsen.

Lekkasje fra kloakken skal i hovedsak ikke inntreffe etter oppgraderingen.

– Nei, skulle det skje måtte det være hvis vi fikk fullstendig stopp i anlegget og man ikke rakk å få i gang anlegget før tanken var full. Men ved eksempelvis strømbrudd, så skal vi rekke å kjøre opp med aggregat og vi har dessuten to pumper, så hvis den ene slår ut, går den andre fortsatt, sier Eilertsen.

Vedlikeholdsarbeidet påløper seg til spyling cirka annenhver uke, og anlegget skal utvendig være luktfritt.

– Ja, jeg tror beboene kommer til å merke at det blir adskillig triveligere å bade i fjæra fra nå av, sier Eilertsen.