– Andreas er såpass ung at han kan komme til å prege Vasaloppet i mange år fremover. Spesielt så lenge han er så eksplosiv og god i avslutningene, sier John Kristian Dahl.

Dahl sikret seg legendestatus i Vasaloppet da han for ett år siden gikk inn til sin tredje seier i verdens mest prestisjefylte langløp. Ingen nordmann har vunnet den svenske klassikeren flere ganger enn han. Kirkenes-gutten som har vunnet World Cup-sprint og har mange sesonger bak seg på landslaget, vet hva han snakker om når det gjelder det som på mange måter er langløpssirkusets OL.

Dahl og Petter Eliassen er to av få nordmenn som har knekt den koden det er å krysse målstreken først i Mora, Førstnevnte har til og med klart det tre ganger. Han har i vinter latt seg imponere over Andreas Nygaard som er i ferd med å ta over den tronen og posisjonen som Petter Eliassen hadde da han bestemte seg for å prioritere studier fremfor videre satsing på vårparten i fjor.

Petter fulgte dramaet

Petter Eliassen satt hjemme i stua i Tverrelvdalen og fulgte det dramaet som utspant seg. Han skjønte at det ville bli vanskelig for Lyn-løperen som stakk i den første motbakken og på det meste ledet med nesten seks minutter, å holde koken helt inn til Mora. Eliassen var mer usikker da kapasitetssterke Tore Berdal tråkket til og fikk en bra luke mot slutten.

– Det er vanskelig å gå fra når det snør. Andreas sine muligheter økte etter hvert som løpet skred frem. Det meste lå til rette for spurtkanonene slik det utviklet seg. Der var Nygaard nesten som forventet i en klasse for seg. Han har et gir som få andre har når det skal spurtes mot slutten i et så langt renn. Det var artig at han skulle klare å avgjøre dette til sin fordel, sier  Eliassen.

Har høy status i nord

Han synes det er vanskelig å svare konkret på Altapostens spørsmål om hvorfor nordnorske løpere har innkassert mange av de norske triumfene i Vasaloppet. Eliassen vil ikke utelukke at det har sammenheng med den status løpet har nord for Polarsirkelen. Øystein Rønbeck er en annen som har flere gode prestasjoner i det samme løypenettet. Rønbeck har også en av de beste tidene i rennet som bruker å være fulltegnet i ett års tid før startskuddet smeller.

– Hvor stor mulighet er det for at du gjør comeback i Vasaloppet og langløp?

– Det kan være aktuelt dersom jeg ikke får meg noen fysioterapeutjobb. I motsatt fall er nok karrieren over. Jeg må innrømme at jeg savner miljøene og konkurransene. Selv om det er godt å slippe reisingen, sier Eliassen som tror den ferske Vasaloppet-vinneren kan komme til å dominere langløpene i mange år fremover dersom han er villig til å gjøre den treningsjobben som må til.