– Ifølge Helse Nord er det god legedekning i Finnmarkssykehuset. Vikarbruken skyldes i hovedsak ikke mangel på faste ansatte, men at fast ansatte leger har permisjoner, ambulerer til andre steder, hospiterer på UNN, i tillegg til ferieavvikling og eventuelt sykdom, forklarer statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H)

Når vi etterspør en reaksjon på at Oslo Economics i sin rapport har synliggjort at rekrutteringen ville vært langt bedre med sykehus i Alta, sier Erlandsen dette:

Naturlig forskjell

Statssekretæren viser til Helse Nord og deres forklaring overfor departementt på den store forskjellen i vikarutgifter mellom Hammerfest og Kirkenes sykehus.

– Sykehuset i Hammerfest er om lag dobbelt så stort som sykehuset i Kirkenes, samt at Hammerfest har ubesatte stillinger innen radiologi.

– Har departementet vurdert «pengesluket» til vikarutgifter i forhold til framtidig sykehusstruktur i Finnmark? Føler departementets politiske ledelse seg sikker på at Helse Nord har tatt inn dette i sin vurdering før Helse Nord har konkludert?

– Vi er kjent med at Helse Nord RHF har vurdert rekrutteringssituasjonen i utredningen av sykehusstrukturen i Finnmark.

Kvaliteten

Departementet gjør seg tanker om den dokumentert høye bruken av vikarer og hvordan det vil påvirke kvaliteten sykehuset gir på sine tjenester.

– Hva betyr det for kvaliteten når pasienten møter stadig nye leger?