– Da vi starta opp var det mange som sa at vi i Finnmark er så dyktig på friluftsliv at man ikke trenger et råd. Og det er jo sant at man er flink, men vi i rådet jobber med å styrke samarbeid på tvers av kommuner og kan søke om midler som kommunene ikke kan få når man står alene. Blant annet til friluftsskole, folkehelse og strandrydding, sier Hugo Tingvoll som er leder for friluftsrådet i Finnmark.

– Kan hjelpe

Tingvoll sier friluftsrådet hjelper kommunene med å oppnå resultater og få penger til å gjennomføre tiltak. Han lanserte ideen om et eget råd i Finnmark i 2015, nå er 18 av 19 kommuner med.

– Det er bare Hasvik som gjenstår og jeg hadde et møte med ordfører Eva Husby for et par uker siden, hun fortalte at de er i ferd med å opprette et råd også der.

Største rådet i landet

Finnmark friluftsråd er det eneste rådet i Norge som dekker et helt fylke og det største i antallet kommuner.

– Det blir lagt merke til. I forrige uke hadde vi en samling for styreledere og daglig ledere, og da fikk vi applaus for den jobben som er gjort. At vi snart har alle kommunene med, og at vi har gjort det på såpass kort tid.

– De eldste rådene i landet har nettopp feiret 80-årsdag, sånn sett så er vi i Nord-Norge kommet seint, men når Hasvik nå kommer med så er alle kommunene i hele landsdelen med.

I juni skal alle landets friluftsråd møtes til konferanse i Alta.

I fjor møttes 170-180 personer i Bergen, nå skal alle til Alta for å utveksle erfaringer, oppleve Altaelva, kraftverket i Sautso og perleturer til blant annet Komsatoppen.

– Det er en sammensmelting og en måte å styrke samarbeidet mellom de 29 rådene i landet. Utveksle erfaringer og ha det hyggelig sammen, sier Tingvoll.

Ny handlingsplan for friluftsliv

Han har også invitert klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen t og den nye eldre- og folkehelseministeren, Åse Michaelsen.

– Regjeringen skal legge fram den nye handlingsplanen for friluftsliv til våren så jeg tror kanskje de vil prioritere å komme.

Tingvoll håper også at konferansen skal bidra til at kommunene får ny giv.

– Vi håper at alle kommunene i Finnmark kommer. Her kan man få gode innspill som man kan bruke i det videre arbeidet. Og løfte arbeidet med friluftsliv og folkehelse i sin kommune.