Onsdag ettermiddag norsk tid sikret Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og Håvard Bøkko norsk gull på lagtempo i OL. De møtte hjemmenasjonen Sør-Korea i finalen, og Lunde Pedersen dro svært mye av lasset underveis.

Det norske laget tok initiativ innledningsvis, før Sør-Korea fikk opp dampen. Mot slutten tok Lunde Pedersen nye føringer, og i mål var Norge over sekundet foran hjemmenasjonen. Dermed var Sverre Lunde Pedersens første OL-gull et faktum.

– Herregud kor artig, sier en strålende fornøyd Anita Håkegård Pedersen til A-sporten.

Hun er tante til skøytestjernen fra Bergen, som etter onsdagens løp har både individuell OL-bronse og laggull i dette mesterskapet. Som de fleste skøyteinteresserte altaværinger sikkert vet har Sverre Lunde Pedersen familie i Alta, deriblant Anita Håkegård Pedersen.

Hun var selv på et møte i Oslo da nevøen gikk for OL-gull. Men med mange sportsinteresserte folk i salen ble det bestemt at de skulle ta kaffepause de minuttene finalen varte, og dermed fikk Håkegård Pedersen muligheten til å se Sverre i aksjon.

– Det var fantastisk morsomt å se Sverre ta OL-gull. Jeg er kjempestolt og glad. Dette har vært drømmen hans siden han var liten, og han har jobbet utrolig hardt for å komme dit han er i dag. Sverre har en fysikk og teknikk som gjør at han går veldig lett på skøyter. Det var akkurat det de trengte i dag, fastslår hun.

GULLGUTTER: Sverre Lunde Pedersen (t.v.) og de andre norske skøyteløperne sikret gull på lagtempo i OL. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Lunde Pedersen valgte ingen hvilken som helst dag for OL-triumfen. I dag har nemlig Anita bursdag, og hun kunne ikke bedt om en bedre bursdagsgave fra den råsterke Fana-løperen.

– Jeg turte ikke helt å håpe på gull. Det virket litt mye å be om på bursdagen min. Så i tippekonkurransen jeg har på Facebook tippet jeg sølv på det norske laget. At de først slår ut Nederland og setter ny olympisk rekord, og så slår hjemmenasjonen i finalen var helt utrolig. Det var også artig at Håvard Bøkko fikk seg et gull. Det har han fortjent, sier hun.

Akkurat hvordan gullet skal feires er ikke sikkert. Men det vil bli en familiesammenkomst i Nordlysbyen når sesongen er over.

– Sverre skal besøke bestemora i Alta i begynnnelsen av april. Da regner jeg med at det blir en liten markering, avslutter en fornøyd Anita Håkegård Pedersen.