24 lovbrudd, fristbrudd i 41,67 prosent av sakene og flest omsorgsovertakelser i landet. Det var situasjonen for barnevernet i Finnmark i 2017.

Fylkesmannen i Finnmark behandlet 38 klager på hendelsesbaserte tilsynssaker i barnevernet i 2017.

– Vi konkluderte med lovbrudd i 24 klager. Det er veldig mye, forteller Kråkenes, seksjonsleder helse og sosial hos Fylkesmannen i Finnmark.

Hun la mandag frem en statusrapport om barnevernet for stortingspolitikere på besøk i Alta.

Lovbruddene

– Folk klager fordi de er misfornøyde med håndteringen fra barnevernet. Det er ulike forhold som kommunene ikke har fulgt opp, sier Kråkenes.

– Hva synes du om det ?

– Det er alvorlig at vi har så mange lovbrudd. Hvis vi konkluderer med et lovbrudd, tilskriver vi kommunen og ber dem vurdere hva de kan gjøre for å forhindre at et slikt lovbrudd skjer igjen, sier hun.

LYSER RØDT: – Når vi konkluderer med 24 lovbrudd, så er det alvorlig, sier Linda Kråkenes hos Fylkesmannen. Foto: Kita Eilertsen

Slik er situasjonen i Finnmark:

* 7 kommuner med fristbrudd

* 24 lovbrudd

* Mange omsorgsovertakelser

* Mange bekymringsmeldinger

* Fosterhjem følges ikke opp

* Vanskelig rekruttering

Slik er situasjonen i Alta:

*  Tre hendelsesbaserte saker med lovbrudd

* Særlig oppfølging av fristbrudd

* Manglende oppfølging av fosterhjem

* Flere klager på saksbehandling

* Høyt sykefravær

* Vanskelig rekruttering

* For dårlig oppfølging av nyansatte

HAR SNUDD: Alta kommune har fått ned fristbrudd fra 80 til 15 prosent, og ligger nå på landsgjennomsnittet. Foto: Arkivfoto

Flest tiltak og flest omsorgsovertakelser

Første halvår i fjor hadde barnevernet i Finnmark 645 barn i tiltak, enten hjemme eller i fosterhjem/institusjon. Det er en økning fra første halvår 2016, da det var 502 barn. Totalt i landet fra Bufdir 54.000 barn.

Det ble gjort akuttvedtak om omsorgsovertakelse for 26 barn første halvår 2017.

– I Finnmark har vi 48 barn per 1000 som fikk tiltak, mot 30 barn per 1000 barn i Akershus. Vi ligger høyt oppe på tiltaksbiten. Det kan skyldes at det er flere tilfeller, men det kan også skyldes at barnevernet kommer tidlig inn, noe som kan være bra, sier Kråkenes.

Hovedtiltakene er ulike hjelpetiltak i hjemmet.

– Har vi noen grunn til å tro at forholdene for barn i Finnmark er dårligere enn i resten av landet?

– Nei, det har vi ikke grunnlag for å si. Det kan jo også være positivt at barn får hjelp, sier hun.

– Vi har 26 akuttplasseringer. De går ned også i Finnmark. Finnmark ligger høyt, men det går ned. Man ønsker jo å unngå akuttplasseringer, sier hun.

Til sammenligning ser vi at totalt i landet var det 1.370 akuttplasseringer i 2016. Tendensen er at antall akuttplasseringer går ned. Det er også en nedgang i Finnmark, selv om man fortsatt ligger høyt.

– Det er positivt. Det betyr at barnevernet kommer inn og forhindrer akuttplasseringer, sier hun.

Det lyser rødt i Finnmark

– Det er ille når kommunene ikke klarer å behandle saker innen fristen. Det er alvorlig. De har hatt så mye fristbrudd, vi ber om tilbakemeldinger på hvordan de kan få slutt på dette, sier Linda Kråkenes.

Alta var verstingen i fjor, med over 80 prosent fristbrudd. Men hele 7 kommuner klarer ikke å håndtere saker innen de fastsatte fristene. Blant dem er Alta, Hasvik, Nordkapp, Vadsø, Vardø og Porsanger. Disse kommunene har særlig oppfølging fra Fylkesmannen.

– Vi vet at det er fristbrudd i kommunene. I fylket lå vi på 41,67 prosent i fjor, sier Kråkenes.

Nede på 15 prosent

Alta kommune har vært verstingen med over 80 prosent fristbrudd på behandling av meldinger til barnevernet. Etter en intern «dugnad» og stort fokus på problemet, har de klart å snu fristbruddene fra over 80 ned til 15 prosent. Det ligger tett opp til landsgjennomsnittet.

– Det er vi veldig glade for. Det var tallet vi kunne rapportere til hovedutvalget i januar, forteller Svein O. Hansen, leder i barn og ungetjenesten i Alta kommune.

– Ingen ønsker fristbrudd. Når vi ikke har hender nok til å ta unna saker, er det fortvilende, sier han.

Alta har nå kommet seg godt under fylkets gjennomsnitt etter første halvår i 2017, som lå på 41,67. Den rapporten ble lagt frem sommeren 2017.

Fristbrudd indikerer brudd på fristen barnevernet har fra man mottar en bekymringsmelding til å gå inn i saken og vurdere tiltak. Denne fristen er på tre måneder.

SNUOPERASJON: Svein O. Hansen er fornøyd med at de har klart å snu fristbruddene. Foto: Arkivfoto

Målet er 0

– Vi har hatt stygge tall når det gjelder fristbrudd. Nå ligger vi nede på landsgjennomsnittet. Selv om målet er 0, er snittet i Norge 10-20 prosent. De fleste kommuner ligger rundt der. Vi ligger der nå. Så det har vært gjort en stor innsats for å få tallene ned, sier Hansen.

Han sier de har gjort prioriteringer og gjort en omfattende jobb rundt rekruttering.  I 2016 mistet det kommunale barnevernet fire ansatte til Aleris, da de etablerte seg i Alta. Det merkes godt.

– Vi har vært i en litt vanskelig situasjon. Men nå har vi nylig gjort en ekstra tilsettingsrunde og om litt skal vi være fullt bemannet, sier han.

Mange bekymringer

I barnevernssammenheng er Alta en ganske spesiell kommune, sammenlignet med resten av landet.

– Vi har mange bekymringsmeldinger i forhold til resten av Finnmark. Også sammenlignet med andre kommuner i landet med rundt 20.000 innbyggere, forteller han.

Det betyr at folk er flinke til å melde fra.

– Vi har vesentlig flere undersøkelsessaker og plasserer også flere barn enn de fleste andre kommuner, sier han.

Ennå har barnevernet i Alta sine utfordringer.

– Vi slår oss ikke til ro med at vi har ok tall nå, vi har fortsatt mye å gjøre. Men det jobbes strukturert og godt for å øke kvaliteten i barnevernet vårt, sier Hansen.

Følger opp

Linda Kråkenes sier at Fylkesmannen følger kommuner med fristbrudd spesielt opp.

– Vi ber om forklaringer. Kommunene sier selv at mye skyldes vakanser, sykefravær og rekruttering. Det tar tid å lære opp barnevernsansatte. Man bruker mye tid, noe som går ut over produksjonen. Men vi følger opp kommunene, sier hun.

– Hvor ille er det å ikke behandle bekymringsmeldinger innen fristen?

– Det kan være en belastning på barn og familie, og kan bety at man heller ikke får satt igang med hjelpetiltak innenfor fristen, slår hun fast.

MYE BARNEVERN: – Vi behandlet 38 klager på barnevernet i fjor og konkluderte med 24 lovbrudd, sier Linda Kråkenes hos Fylkesmannen i Finnmark. Foto: Kita Eilertsen