Álttá Sámi Giellaguovddáš AS (Alta samiske språksenter) lar sjelden den internasjonale morsmålsdagen gå hus forbi. Onsdag 21. februar ble dagen markert ved Sami Siida i Øvre Alta, hvor barna syns det gikk lekende lett å gjøre stas på morsmålet. Det var bare å snakke, leke og ha det fint i lag.

– Vi brukte dagen til å hedre det samiske språket og styrke morsmålssamholdet, identiteten og vennskapene, sier Ina Marita Turi, prosjektleder for Mánáideahket, barnekvelder. Som andre barn har de forskjellig bakgrunn, men en viktig ting felles; et aktivt samisk språk.

Samiske favoritter

– Så klart vi syns at samisk er verdens beste morsmål. Mitt favorittord på samisk er Boazu. Det betyr reinsdyr, sier ni år gamle Maret Risten.

– Ja, og mitt favorittord er Sápmelaš. Det betyr same, sier åtte år gamle Mathea Turi Danielsen.

Ordene ble skrevet på hjerteformet papir og festet til det samiske flagget. Flagget skal henge på språksenteret, for å vekke barna til språklig ettertanke hver gang de går forbi.

– Don betyr du, sier Maret fordi vi spurte henne.

– Ordet jeg, da?

– Det er mun på samisk, sier Mathea, som tydelig syntes at spørsmålene var i enkleste laget.

Halve skokken med

– Samtlige av disse barna kan samisk. Det er faktisk en forutsetning for å delta i vår samiskspråklige barnegruppe, sier Turi. Fritidstilbudet favner barn fra 1. til 7. klasse, og de møtes annen hver onsdag, som regel på Álttá Siida i Nøkkelstien, hvor språksenteret leier lokaler.

I år har prosjektet Mánáideahket 55 påmeldte barn, hvor 25 var med i Øvre Alta.

– Vi hadde reinkappkjøring, kastekonkurranse og annen utendørs lek, sier Ina Marita. Å snakke med barna om morsmålet og morsmålsdagen sto sentralt.

Uten norsk

– Vi voksne fortalte også at det fins mange morsmål i verden, og at samisk er et av mange morsmål i Norge. Målet er å gjøre barna bevisste. Stolte og uredde i bruken av sitt morsmål, sier Turi.

Barna viste seg da også som flittige brukere av samiske, for i denne barnegruppa trenger man aldri norsk som hjelpespråk, bekrefter prosjektleder.

Maret Risten (9) og Mathea Turi Danielsen (8) lagde hvert sitt favorittord til å henge på flagget. – Samisk er verdens beste morsmål, sier de to vennene. Foto: Arne Hauge
Med bare samiske venner rundt seg er det lett å snakke morsmålet sitt. Her ser vi spente barn klar for reinkappkjøring. Foto: Arne Hauge