Daglig oppdager og avverger Securitas sine vektere i Finnmark sikkerhetshendelser hos kunder. Hver natt sikres bedrifter.

I «Inngrepstatistikk Finnmark 2017» kan man lese at vekterne i løpet av 2017 låste 2.192 ytterdører, 961 vinduer ble lukket og 718 alarmanlegg ble slått på. Med smått og stort hadde vekterne 5.036 oppdrag innen «Innbrudd og innbruddsrisiko».

– Når vi finner et slikt avvikt, rapporterer vi det tilbake til den bedriften vi kontrollerer. Det er en tilbakemelding om et avvik som det må gjøres noe med. I de fleste tilfellene opplever vi at dette blir tatt tak i. Så kan det også være sånn at ikke alle ansatte er like «sikkerhetsminded», eller at det er andre forhold som er årsaken, men det kan vi ikke si sikkert, kommenterer Wiggo Marelius Opdahl, avdelingssjef Securitas Finnmark.

Rapporten er delt inn i «Brann og brannvern», «Vannlekkasjer», «Innbrudd og innbruddsrisiko», «Mottatte alarmer og aksjoner», «Andre risiko» og «Annet». Totalt utgjør dette 645.485 oppdrag.

Avdelingssjef Wiggo Marelius Opdahl i Securitas Finnmark. Foto: Bjarne Krogstad

– Det er klart at det er enorme tall. Totalt nesten 650.000 sikkerhetsinngrep. Samtidig sier det noe om hvor nødvendig vi er for samfunnet rundt oss.

– Vi hører ofte «ja, men her skjer det ingen ting» og «vi har aldri hatt innbrudd». Mange sier nok det, fordi man ikke ønsker å eksponere sine svakheter, og det er fullt forståelig, sier Opdahl.

– Hva sier tallene om sikkerheten rundt om kring ved de ulike bedriftene?

– Det vi håper, er at næringslivet blir obs på hvilke risikoer man har i den enkelte bedrift. Man risikerer i verste fall driftsavbrudd som koster veldig mye: Ødelagt produksjonsutstyr, IT-utstyr og så videre. Selv om man har forsikringer vil det kunne skape forstyrrelser som kan være kritisk for bedriften, sier han.