Tale Maria Krohn Engvik (38) går under navnet «Helsesista» på Snapchat og der er hun kjent for å snakke om alt som ungdom kan være opptatt av.

– Over 40.000 ser storyen min på Snap hver dag, og flere tusen skriver til meg hver eneste dag, det blir veldig tilfeldig hvilke snapper jeg rekker å åpne og svare, sier Krohn Engvik.

– Hvorfor valgte du Snapchat for å nå ut til barn og ungdom?

Fordi jeg var helsesøster på fire forskjellige skoler og derfor ikke tilgjengelig for alle. Jeg ville gi alle en mulighet og drypp av informasjon, sier hun.

Viktig med anonyme chattetjenester for barn og unge

Hun mener det er viktig med ano- nyme chattetjenester for barn og unge.

–  Mange skriver om selvmordstanker, men det er stor forskjell på tanker og planer, mange føler seg bare ensomme med tanker de ikke snakker med andre om. Kanskje de bare trenger at noen møter de med forståelse, en digital klem, eller å bli sett selv om det er på nett. Ofte er det bare en samtale som skal til for å få de til å snu, alt de trenger er noen som tar de på alvor, lytter og gir de omsorg, sier Krohn Engvik.

– Det er veldig vanskelig å snakke høyt om vonde tanker, barn og unger trenger å øve seg på å chatte anonymt før de kan snakke om vanskelige ting med for eksempel helsevesen og politi.

Så det er viktig at voksne er flinke til å informere om hvilke tjenester som finnes på nett, som ung.no.

Unge sier at de ikke har fått god nok informasjon, de sitter ensomme hjemme med disse tankene og så skriver de for eksempel på Jodel.

– Hva synes du om at de unge deler selvmordstanker anonymt på nettstedet Jodel?

– Jeg forstår at de ønsker å uttrykke hvordan de har det inni seg, men jeg tror ikke at de har nok kunnskap om andre tjenester, derfor skriver de på Jodel. På min snapchat Helsesista, og andre etablerte chattetjenester for barn og unge, blir de møtt med varme. På Jodel kan de risikere å bli møtt med svar som «gå og drep deg». Derfor er det viktig at barn og unge har kunnskap om hvor de finner noen de kan snakke med.