– Venstre ønsker kortreiste barn, slo Trine Noodt fast og tok til ordet for en langt grundigere kartlegging over kapasitet og behov i ulike byder i Alta. Både nå og i framtiden.

– I denne saken er det foreslått barnehage- og avdelingsnedleggelse i Gakori og Aronnes. Det skjer uten at det er dokumentert at det finnes overkapasitet i barnehagene i Alta. Tvert om har vi dag ikke flere barnehageplasser enn det er behov for, hevdet Noodt som. Videre pekte hun på at en veldig beklagelig underkapasitet i Alta Øst, der unger kjøres over halve Alta for å få et barnehagetilbud.

Fikk svar

Posisjonspartienes Tommy Berg (SV) og Hilde Søraa (Ap) pekte på at det er nettopp usikkerheten om reell overkapasitet som gjør det nødvendig å utsette saken.

– Jeg registrerer at noen partier og representanter ikke står ved løftene de har gitt til de private barnehagene. De har tatt ned fire avdelinger som et bidrag til å unngå overkapasitet, som gjør at hele sektoren får for lite penger, sa Hilde Søraa.

– Det er det vanskelige valget, når det er overkapasitet som må justeres. Ingen ønsker å legge ned barnehageplasser, men det må vi gjøre for å få mest mulig kapasitet og kvalitet igjen for pengene, dersom det er overkapasitet. Vi har hengt bjella på kua og er som posisjonsparti ærlig og ansvarlig, sa Berg

Kortreise barn

Til Altaposten sier Tommy Berg at posisjonen nå satser på å få et godt beslutningsgrunnlag for å bygge kapasitet etter behov i ulike bydeler.

– Vi er enormt opptatt av kortreiste barn. Derfor satser vi også på en helhetlig plan, som viser behov og kapasitet. Vi vil bygge barnehager i Alta Øst hvor det er stor underdekning.

– Men SV er blitt ivrig forsvarer for private barnehager?

– Tvert om. Vi er en veldig ivrig forsvarer for at offentlige og ideelle barnehager skal likestilles. Uten de ideelle barnehagene i Alta, hadde vi fortsatt hatt barnehagekø. Det er kommersielle barnehager vi ikke ønsker, men det har vi nesten ikke i Alta i det hele tatt, sier Berg og legger til:

– Men som ansvarlige parti, som styrer Alta kommune, er vi veldig klar på at vi skal være til å stole på. Vi har gjort avtaler med de private/ideelle barnehagene. Dem har vi tenkt å følge. Det er blodig urettferdig at bare de skal redusere antall plasser for å ta ned overkapasiteten. Nå må vi redusere også på de kommunale.

Fikk flertall

Posisjonspartiene anført av Berg og Søraa fikk flertall for innstillingen. Det skjedde mot stemmene til Venstre, Frp, Kystpartiet og Senterpartiet (13 stemmer). I innstillingen heter det:

«Oppfølging av budsjettvedtak 2017 og 2018 vedrørende nedleggelse av Gakori barnehage og nedtak av en avdeling ved Aronnes barnehage, utsettes til høst 2018 med eventuell virkning fra barnehageåret 2019/2020. Administrasjonen bes om å utrede og komme med forslag til hvordan Alta kommunes tilskuddsordning til de private barnehagene skal være i fremtiden.»