Sist uke viet Dagens Medisin sin journalistikk til presentasjon av ny modell for å sikre en faktabasert sykehusstruktur. Bak modellen står Morten Bækken og Olve Moldestad som har utviklet modellen for sykehusstrukturen i Norge.

Sveinung Stensland, Høyres helsepolitiske talsperson på Stortinget, kaller funnene interessante og mener rapporten er et godt oppspill til rulleringen av Nasjonal helse- og sykehusplan, som skal skje i denne stortingsperioden. Men når modellen konkluderer med at det bør bygges nytt sykehus i Alta er Stensland ikke lenger med.

– De har ikke regnet på det som skjer hver gang verden ikke er perfekt. Modellen forutsetter at det alltid er like enkelt å komme seg fra A til B, men det kan man ikke gjøre i Norge. Jeg litt redd for alle analyser som tar utgangspunkt i en gjennomsnittspasient, for gjennomsnittspasienten finnes ikke. Men generelt er jeg positiv til denne typen forskning, og mener funnene er interessante, sier Stensland til Dagens Medisin.

Store endringer

Bækken og Moldestad er ikke hvem som helst i sykehus-Norge. De har begge doktorgrad og jobber ved sykehus i Norge. Før jul leverte de sin masteroppgave i helseadministrasjon ved Universitetet i Oslo. Her konkluderer de med at det ikke finnes tydelige kriterier eller parametere til grunn for dagens sykehusstruktur, men at følelser og offentlig oppmerksomhet i stor grad har avgjort både lokalisering og funksjonsfordeling i sykehussektoren.

Modellen, som er materialisert i en rapport som er blitt en masteroppgave, forteller at flere sykehus ikke har livets rett, blant annet Hammerfest som flyttes til Alta i rapporten. Men også andre sykehus flyttes eller legges ned. Disse avvikles: Voss, Sandnessjøen, Lofoten og Hammerfest sykhus og Hamar sykehus flyttes henholdsvis til Alta og Hamar.

Saken fortsetter under bildet.

PASIENTGRUNNLAG: Finnmarkssykehuset har tegnet følgende kart som viser hva som er pasientgrunnlaget for Hammerfest sykehus, det vil si hele Vest-Finnmark inkludert Alta. Foto: Finnmarkssykehuset

I tillegg mister 16 mindre sykehus enten akuttkirurgi eller barneavdeling, eller begge. Med modellen fra  Morten Bækken og Olve Moldestad vil sykehuset i Alta bli akuttsykehus, ett av fem nye foreslåtte sykehus. De fire andre er Ullensaker, Sandnes, Ski og Steinkjer.

–  Fagfolk vet best

Sykehusforkjemper i Alta, Raymond Londal, sier at han har lest artikkelen i Dagens Medisin med stor interesse.

– Det artikkelen viser, er at når fagfolk slipper til, peker de på Alta som den beste løsningen for en ny sykehusstruktur. Dessverre har politikerne og Helse Nord blokkert for fagfolkenes innspill, og flertallet har heller ikke vært villig til å lytte til befolkningen og graverende eksempler på hva dagens struktur medfører av tapt helse og liv, sier Londal.

Han synes det er betegnende at Høyres helsepolitiske talsmann på Stortinget omfavner modellen, men bare ikke til bruk i Vest-Finnmark hvor den anbefaler sykehus i Alta. Sykehusforkjemperen er på ingen måte overrasket hva Bækken og Molestad har kommet fram til.

– De har jo en faktabasert tilnærming, den samme tilnærmingen og de samme konklusjonene som Oslo Economics har kommet fram til i flere utredninger for sykehussgtrukturen i Vest-Finnmark.

Londal er selv hundre prosent sikker på at innbyggerne i Alta og Kautokeino vil vinne fram med sine argumenter.

– De faglige argumentene er etter hvert blitt så entydige og massive at politikerne må gi gi etter og ta fornuften til bruk. Deres synsing holder ikke. Kravet er objektive og gode beslutningsgrunnlag.

Fjerner synsing

Den nye måten å tegne sykehuskart, eller lage framtidens sykehusstruktur, er ifølge Bækken og Moldestad basert på kun befolkningsgrunnlag og reisetider til sykehus.

Øyvind Bosnes Engen, som står bak artiklene i Dagens Medisin om den nye sykehusmodellen, forteller at det nye sykehuskartet som er tegnet har fått ulike reaksjoner.

– Kommentarfeltene har vært mye brukt, og så har det også kommet spørsmål og innspill på epost til undertegnede og Dagens Medisin, sier Bosnes Engen til Altaposten.