Hver tiende dødsbrann starter med komfyren, fordi folk glemmer eller sovner fra matlagingen – ofte på nattestid, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

I fjor hadde brannvesenet i Alta tre utrykninger der oppvarming av mat var årsaken.

Gir bøter

Det som folk kanskje ikke tenker over, er at en glemt pizza i ovnen eller en tørrkokt kjele på komfyren som forårsaker røykutvikling eller brann, kan bli dyrt på flere måter. Bøtesatsen starter på 3.000 kroner dersom politi og brann må rykke ut, sier Daae.

– Vi har rom for å gi bot, men det avhenger av hvor langt det går, hvor store skader det blir av brannen og så videre. Setter man på en pizza eller en kokeplate og bevisst går og legger seg, så er man innenfor det som er uaktsomt og man kan få bot, presiserer han.

Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt. Foto: Rolf Edmund Lund / arkiv

– Tenk på konsekvensene

Daae forteller videre at de har flere eksempler fra fylket på forhold hvor personen skulle lage mat, og det med dramatiske konsekvenser.

– I en av sakene omkom tre personer som følge av at noen skulle lage seg nattmat.

– Det går med andre ord ikke bare ut over deg selv, men de andre som bor i huset med, nabohuset eller naboleiligheten. Man bør tenke seg om før man setter på mat når man er trøtt eller i berusa tilstand, sier han og legger til:

– For oss er det viktigst at folk tenker over konsekvensene. En ting er å få bot, men det å glemme maten kan få store konsekvenser man ikke tenker på der og da.

– Dropp stekeovnen

Ved Alta brannvesen er beskjeden klar. Dropp stekeovnen etter en kveld på byen.

– Ta heller med deg mat hjem fra byen, eller ta deg en brødskive når du kommer hjem, sier avdelingsleder ved forebyggende, Roger Thorsen.

Hvis det brenner:

  • Husk at menneskeliv er langt viktigere enn materielle verdier.

  • Hvis du straks kan lokalisere branntilløpet, så gjør derfor bare ett realt forsøk på å slukke.

  • Lykkes du ikke med en gang, så få med deg alle i huset ut i sikkerhet. Husk at små barn kan finne på å gjemme seg i skap eller under sengen ved panikk.

  • Varsle brannvesenet, 110, og andre personer som kan være i fare.

  • Bruk en rømningsvei som ikke er fylt av røyk.

  • Gå rett til avtalt møteplass og sjekk at alle er på plass.

(Kilde: Brannvernforeningen)