– Har du lyst på jobb i oppdrettsnæringen, får du nå en unik mulighet til utdanning, forteller Ole Håvard Olsen, studierektor ved Nordkapp videregående skole.

Modellen ble presentert for Alta-ungdommen på YO-messa onsdag. Utdanningsmodellen ligner det mange allerede kjenner fra NESO lærlingeskolen innenfor byggfag. Denne gangen handler det om naturbruk og oppdrett. Takket være et unikt samarbeid mellom fylkeskommunen, Alta kommune, Grieg Seafood Finnmark og LOSA, får ungdom i Alta et helt nytt, praksisrettet utdanningstilbud innen akvakultur.

Tilbudet opprettes nemlig som et LOSA-tilbud, der klassen og elevene er i Alta, mens utdanningen styres fra Honningsvåg.

Det handler om VG1 naturbruk og vekslingsmodellen for akvakultur, som et vekslingsløp mellom jobb og skole.

– Det er veldig bra fordi man veksler mellom å være på skolen og ute i bedriften, ei uke på hver plass. Og man får prøve flere bedrifter. Og finner man ut at man ikke liker dette, kan man gå flere ulike VG2, forteller han.

– Vi anbefaler alle som har lyst til å jobbe i oppdrettsnæringa til å søke på dette, sier han.

Dette er en utdanningsretning innenfor yrkesfag, men i stedet for to år på skole og to år i læretid, går man de tre første årene på skole og har opplæring ute i bedrifter. Det fjerde året blir ordinær læretid som for andre yrkesfag. Modellen passer godt for elever som ønsker en mer praksisrettet opplæring og vil gi bedriftene gode fagarbeidere.

Jobbmuligheter

Det vil bli tilbudt sju plasser i Alta fra høsten av.

– Det vil være et desentralisert tilbud om videregående utdanning, sier Ole Håvard Olsen, studierektor for LOSA ved Nordkapp videregående skole.

– Dette er ingen dum retning å gå. Her ungdom – her blir det muligheter. Her blir fremtiden. Næringa kommer til å vokse og det kommer til å bli jobb, sier Olsen.

Dessuten – bare ved at elevene knyttes tett opp mot bedrifter i næringa, vil de ha en unik mulighet til å gjøre seg kjent og vise hva de er gode for.

Finnmark fylkeskommune har opprettet tilbudet fordi det er så stor etterspørsel etter fagpersoner innen oppdrettsnæringen.

Får egen lærer

I forrige uke var det møte med Alta kommune, Alta videregående og oppdrettsnæringa, der man ble enige om om et nytt tilbud som man kan søke på i Alta fra neste skoleår. Man ser for seg en modell der det opprettes en egen klasse med inntil sju elever i Alta, som får sin egen lærer.

Men for de som søker seg inn på denne spesielle vekslingsmodellen, blir opptaket basert på intervjuer, fordi det er bedriftene som avgjør hvem de vil ha inn.  På dette intervjuet er bedriften/kommunene/institusjonene, opplæringskontorene og skolen med. Dette gjøres for å sikrer at der foreligger en lærlingekontrakt

– Og husk, når dere skal søke: Man setter opp tre ønsker, men det er lov å ombestemme seg med rekkefølgen. Men tenk nå på denne muligheten, og ta gjerne kontakt med oss i Nordkapp om det er noe dere lurer på, sier Ole Håvard Olsen.

Og – en ting til: man får lærlingelønn allerede fra 2. året.