Alta kommune har allerede tatt flere grep for å hindre dyrepåkjørsler. Allikevel blir 10-20 dyr i året, særlig elg, påkjørt i kommunen.

Elgen du ser over møtte nylig en tidlig død og bidro dermed til statistikken.

Rydder skog

Virksomhetsleder ved Miljø, park og idrett, Jon-Håvar Haukland, forteller at tiltaket de har best erfaring med, er å rydde vegetasjon ved veien.

– Slik får man en bedret sikt og bilfører får større sjanse til å oppdage dyr som forsøker å krysse veien.

– Videre handler det om å ha kontroll på bestandsstørrelsen og holde denne innenfor hva som er rimelig. Det styres gjennom jakt og uttak, legger han til.

Det som er mest forebyggende, er likevel varsomhet fra de som kjører bil.

– Det er sånn at tiden dyrene, særlig elgen, er aktiv, sammenfaller med rushtiden. Altså på morgen og på ettermiddagen. Mange av strekningene vi kjører på har ikke gatelys. Derfor handler det om å bruke øynene og senke farten, sier Haukland.

– Har dere vurdert viltgjerde?

– Ja, men det har ikke blitt ført videre. Omfanget av kollisjoner er begrenset, slik at ulempene er større enn fordelene med et viltgjerde.

KJØR FORSIKTIG: Ta det rolig på veien, oppfordrer leder for miljøavdelinga i Alta kommune, Jon-Håvar Haukland. Foto: Kita Eilertsen

Kan gjøre store skader

Fullvoksne elgokser veier i gjennomsnitt 400-550 kg. Det kan det bli store skader av.

– Ved stor fart blir dette til mye energi som gir store skader. Ikke bare for den som er uheldig og kjører på, men også andre som er ute på veien, sier Haukland.

Dette gjør du

Hvis ulykken først er ute, så oppfordrer Haukland folk til å melde ifra.

– Gi beskjed til politiet på 02800. Uansett om skaden er liten eller stor, avslutter han med.