Norsk Friluftsliv ønsker seg aktivitetsråd i norske kommuner, for å styrke stemmene til de som tilbyr lavterskel-aktivitet, og bedre samhandlingen.

– Forskning og erfaring viser at frivillige organisasjoner i for liten grad sitter ved bordet når saker om friluftslivet behandles i kommunene. Vi ser for oss at aktivitetsrådene skal være en arena hvor store og små lag og foreninger kan komme sammen for å utveksle kunnskap og erfaringer, identifisere behov for lokale tiltak og bedre samhandlingen mellom frivilligheten og kommunen, sier fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv, Siri Meland i en pressemelding.

Organisasjonen oppfordrer derfor nå til å sette i gang prøveordninger i norske kommuner.

Samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv, Siri Meland. Foto: Presse / Joe Urrutia

– Gjennom opprettelsen av aktivitetsråd, vil kommunene være bedre rustet til å identifisere hva som skal til for å få enda flere i aktivitet, og iverksette nødvendige tiltak. Det vil derfor være en enkel og kostnadseffektiv måte å investere i både folkehelse og inkludering i lokalsamfunnene, sier hun.

– Vi oppfordrer lokalpolitikerne til å sette i gang prøveordninger med aktivitetsråd på kommunalt nivå. Et slikt tiltak vil være et viktig skritt i retning av en bedre og mer helhetlig frivillighetspolitikk, legger hun til.

– En god ide

Folkehelsekoordinator i Alta kommune, Gjermund Abrahamsen Wik, sier til Altaposten at Norsk Friluftslivs forslag er en god ide.

– Aktivitet er et av områdene kommunen ikke scorer så høyt på. Det er derfor bra at slike organisasjoner «pusher» oss i kommunen i riktig retning. Uten å love noe, så er jeg for alt som fremmer bedre helse og gjør oss friskere, sier han.

– Det er en god ide de kommer med. Det må uansett drøftes både administrativt – og så evt spilles inn til politisk ledelse – om man vil ha et slikt råd, legger han til.