Utflukten friluftsliv-elevene ved Sandfallet ungdomsskole for en tid tilbake tok ble gjennomført med transporthjelp fra RS Vekteren og mannskapet. De fraktet gruppene med elever fra Bukta og over fjorden, til Høyvika nordvest for Russeluft, med retur dagen etter.

Mannskapet på Vekteren sa ja uten å blunke:

– En del av treningen vår er å frakte folk fra et sted til et annet, så vi tok dette som en øvelse, sier leder for det lokale sjøredningskorpset, Geir Aslaksen.

Tøffe jenter

I Høyvika kjørte lærerne et opplegg med overnatting i telt samt forskjellige friluftsliv-aktiviteter for elevene.

– Ett av målene er å ruste elevene for å klare seg i naturen. Her øvde vi på å overnatte ute, i telt og uten fyring, forteller lærer Nils-Petter Nilsen.

Dagen etter kom Vekteren utover for å hente elever og lærere.

– På vei tilbake var det en fugl som hvisket meg i øret at det kunne vært artig å få lærerne uti vannet. Men så fant noen av elevene, anført av noen tøffe jenter, ut at de hadde lyst til å bade. Vi hentet det vi hadde av utstyr og satte i gang, forteller Aslaksen.

– Vi hadde en gjennomgang, tok på utstyr før vi stille og rolig slapp en og en ut på sjøen. Ikke alle var like trygge i starten, men det var herlig å se hvordan de trivdes da de fikk det til, sier han.

– Noen syntes det var skummelt først og sa først at de ikke ville prøve, men det tok ikke lenge før hele gruppa ble med, bekrefter Nilsen.

– Elevene synes det var stor stas å få prøve dette ut. Og både vi lærere og de på Vekteren så verdien i at elevene fikk prøve dette ut. Friluftsliv på sjøen er en viktig del av friluftslivet i Finnmark, og det å ha vært i en situasjon der de tar på seg redningsdrakt og går i sjøen – det kan være en viktig lærdom å ta med seg. Dessuten er det flott at elevene fikk vite enda mer om Redningsselskapet, hva de gjør og hvordan de opererer, sier Nilsen.

Rekrutter?

Sjøredningskorps-leder Aslaksen håper den lille øvelsen kan ha gitt effekt:

– Kanskje vil ungdommene pushe på for å få på plass overlevelsesdrakter for eksempel i foreldrenes båt, eller på andre måter være med på å skape større oppmerksomhet rundt det med sikkerhet på sjøen. Og kanskje vi i framtiden møter noen av dem igjen, som frivillige i Redningsselskapet. Vi har et rekrutteringsarbeid gående i RS Ung, og ser at mange unge synes det er både spennende og interessant, det vi holder på med, sier han til slutt.