Det fremgår i en høring fra Finnmark fylkeskommune, sendt til Alta, Kautokeino, Hammerfest og Kvalsund kommune, samt Vest-Finnmark Regionråd og Finnmarksykehuset. Fylkeskommunen ber med bakgrunn i en vurdering av trafikkutviklingen, om tilbakemelding på andre rotasjon mellom Alta-Hammerfest -Alta.

6.400 tar bussen

Båtruta har skapt debatt i lang tid, og flere stiller spørsmål om det er belegg for opprettholdelse. Nå legger altså fylkeskommunen tallene på bordet.

I sin beregning for all kollektivtrafikk mellom Alta og Hammerfest, fremskriver Finnmark fylkeskommune at det for 2017 vil være 28.900 som har reist kollektivt. Av disse er 22.500 reisende som tar VargsundXpressen. Det betyr at kun 6.400 velger bussen mellom byene. Samtidig er det naturlig grunn til å regne med at mange fortsatt velger egen bil.

– Vi i administrasjonen har blitt bedt om å komme med en evaluering før fylkestinget i desember knyttet opp mot andre rotasjon, og høringen er en del av dette. I den prosessen har vi bedt om å ta med de involverte kommunene og andre parter. Fylkesrådmannen vil legge dette frem til behandling med de elementene som fylkestinget har etterspurt, opplyser assisterende samferdselssjef, Jørgen Blix.

– Krever god kommunikasjon

Fylkestingsrepresentant for SV og nestleder i samferdselsutvalget på fylket, Tommy Berg, sier til Altaposten at det bare skulle bare mangle at man ikke opprettholder ruta.

– God kommunikasjon kreves for å knytte sammen byene, sier han og fortsetter:

– Båten er den muligheten vi har for å komme oss til sykehuset når det er dårlig vær og bidrar til utnyttelse av flyplassene og næringslivet i begge byene. Samtidig må tilgjengeligheten være tilstede for at man skal kunne bruke båten.

Det er særlig en gruppe reisende Berg tenker ekstra på.

– Det er ikke bare for en gravid å hoppe på en buss når hun skal på fødselskontroll på sykehuset. Da er det mye mer komfortabelt å sitte i en båt på tur over. Dette er vinn-vinn for befolkningen i fylket. Båten er stort sett aldri innstilt, mens vi vet at fjellovergangen er ofte både stengt og kolonnekjørt, poengterer han, og håper fylkespolitikerne ser med storsinn på dette og ser at folket har behov for ruta.

– Feil ressursbruk

– Dette er en rute som nå skal evalueres. Vi vil komme med en uttalelse som går på at vi har hatt en bussforbindelse til flyene som i årevis har gått med overskudd og VargsundXpressen som transporttilbud medfører kostnader. Vi mener at det er mer gunstig å bruke buss, fremfor båt, sier leder i Hammerfest Arbeiderparti, Erik Fjeldstad til Altaposten.

– Jeg brukte båten fra flyplassen i Alta i går til Hammerfest. Da var det ti stykker som reiste i en båt som tar langt, langt flere, sier han.