Allerede i 2015 ble samtlige av de 31 kommunale tomtene på Gakorimyra sør tildelt, med frist for å igangsette bygging 1. september 2017. Som Altaposten har omtalt tidligere, var det seks tomteeiere som ikke overholdt denne fristen, og tomtene ble lyst ut på nytt som resttomter.

De siste seks kommunale boligtomtene på Gakorimyra sør ble derfor utlyst etter førstemann-til-mølla-prinsippet torsdag 28. september. Søknadsfristen var den samme dagen.

Tomtene er ikke tildelt og saksbehandling av søkermassen kan ta minimum 3 uker, får Altaposten opplyst.

Mange har ventet

Altaposten får opplyst at 30 har søkt på «resttomtene». Prisen på tomtene varierer etter størrelsen; fra cirka 600.000 kroner til cirka 700.000 kroner.

– Mange tomtesøkere har ventet på resttomtene i boligfeltet. De har vært klar over byggefristen 1. september 2017 og har holdt seg orientert om utlysningen av tomtene, sier fagleder Anne K. Myreng i Alta kommune.

Hvordan er prosessen videre?

Søknadene gjennomgås og søkerne blir satt i riktig prioritetsgruppe. Når søknadene er satt i gruppe foretas loddtrekning der det er mer enn 1 søker som fyller kravene til gruppe 1 og de har søkt på samme dato. Dersom ingen i gruppe 1 har søkt på enkelttomt vil søkere i gruppe 2 bli aktuelle, sier hun.

Mistet sjansen

Ikke alle fikk sjansen.

– Jeg var selv på elgjakt og hadde ikke mulighet til å søke tomt den dagen kommunen la ut tomtene, foreller en leser på tomtejakt. Han ønsker fokus på den praksisen Alta kommune har lagt seg på ved tildeling.

– Måten dette ble gjort på var at tomtene ble lagt ut på Alta kommune sin hjemmeside der tomtene ble delt ut fortløpende. Med andre ord, dersom du ikke var klar over det, eller ikke hadde mulighet til å søke denne datoen, var du ekskludert fra prosessen. Personlig var jeg på elgjakt denne datoen, uten mulighet til å få levert inn en søknad. Dette presser meg igjen inn mot det allerede overprisede private tomtemarkedet, skriver han i en e-post.

Han spør om det er slik at kommunen ønsker en prosess der bekjentskap til når tomtene legges ut er en fordel, og lurer på om Alta kommune ikke tar innover seg det faktum at det er stor etterspørsel etter tomter.

Godt tilrettelagt

Fagleder Myreng for tomter i Alta kommune sier til Altaposten at det er førstemann-til-mølla prinsippet som er gjeldene situasjoner hvor kommunen må tildele tomtene på nytt.

– Det vil si at hvis du er veldig rask og søker den dagen tomtene legges ut, så er du med i den gruppa som blir trukket ut etter de kriteriene som ligger i retningslinjene for tomtetildeling, forklarer Myreng.

I Alta kommunes retningslinjer for prioritering av søkere ved tildeling av nye boligtomter:

«Tomtene tildeles ved trekning og i følgende prioritetsrekkefølge:

GRUPPE 1:          Søkere som ikke har vært tildelt tomt de siste 5 år og som:

  1. er leietakere på boligmarkedet, eller

  2. eier /har andel i boligbyggelag/rekkehus/tomannsbolig/leilighet..

GRUPPE 2:          Øvrige søkere som ikke faller inn under gruppe 1.

Merknad: Søkere som eier bolig utenfor Alta kommune og som ønsker å flytte til og bo i Alta faller inn under gruppe 1.»

– Søknadskjemaet er elektronisk og ligger på kommunens hjemmesider, under Bolig og eiendom, Eiendom og tomter og Ledige tomter. På denne siden finner man oversikt over ledige tomter. Søknadsskjema og retningslinjer for tildeling finner under tjenester Boligtomter – kommunale. Hvis det er mange som faller under den samme prioriteringen og søker på samme dag, foretas det loddtrekning mellom disse, legger Myreng til.

Eget ansvar

– Er kommunens prosess for streng?

– Denne praksisen har vi hatt, etter hva jeg kjenner til, i fem-seks år – og vi har ikke fått klager på dette tidligere. For kommunen er dette en god ordning, da vi ønsker å få tomtene ut av våre hender fortest mulig. Det blir derfor opp til den enkelte søker å være på alerten, sier Myreng.

For resttomtene på Gakorimyra Sør var det omtale i Altaposten på forhånd for å gjøre folk oppmerksom på at tomtene kom ut på markedet.

– Søkeren trenger ikke å skrive ut papirer, gå til posten, eller levere hos kommunen. Alt gjøres elektronisk, poengterer hun.