I onsdagens formannskapsmøte sto formannskapet overfor en innstilling fra administrasjonen om å ekspropriere 126 kvadratmeter fra eiendommen som Svein Roar Wistvens fester på Thomasbakken. Årsaken er et ønske fra utbygger om å ta i bruk veistubben som går forbi Wistven og ned til boligfeltet som er under utvikling av familien Leinan, til vei med gang- og sykkelbane.

Det nye boligområdet ligger like sør for Wistvens eiendom.

– Skvatt

Diskusjonen i formannskapet røpet at politikerne var lite villige til å gå til ekspropriasjon.

Både Jan Martin Rishaug (Sp) og Claus Jørstad (Frp) tok opp sine bekymringer for formannskapet:

– Jeg skvatt da jeg så saken. Jeg trodde ekspropriasjon hos privatpersoner tilhørte en «svunnen tid» i Alta kommune. Må være 20-30 år siden sist det har hendt, sa Rishaug i møtet, som flere ganger understreket at det for hans del var uaktuelt å ekspropriere eiendom fra privatpersoner.

Flere møter

I formannskapet fremkom det at det har vært mange runder med møter mellom utbygger og Wistven, men at man ikke har kommet til noen minnelig løsning.

Ifølge Rishaug, som sa i møtet han hadde snakket med Wistven, har det vært foreslått å flytte veien to meter vestover, slik at den går inn på Leinan-familiens eiendom i stedet.

– At utbygger har strekt seg langt, det tror jeg ikke på. De har helt klart og uten problem kunnet ta i bruk egen eiendom på den andre siden av veien, om de ønsket en løsning. Det har de ikke ønsket, sa Rishaug.

Trine Noodt (V) ba om at formannskapet sendte saken tilbake til utbygger, med beskjed om at ekspropriasjon ikke er aktuelt.

Ønsket minnelig løsning

Posisjonen ønsket på sin side å be partene om å møtes igjen, for å komme til minnelig løsning.

Knut Klevstad (Krf) konstaterer at det har vært kjørt mange runder, også via Fylkesmannen.

– Vi liker ikke å gå til ekspropriasjon mot privatpersoner, det er situasjoner man i det lengste skal forsøke å unngå. Derfor vil vi be partene møtes en gang til, eventuelt med ekstern bistand. Vi foreslår å invitere til drøfting, og ber partene om å ta en ny runde, sa Klevstad i innledningen av møtet.

Senere påpekte han at alternativet med å flytte veien burde inn i slike drøftinger.

Hilde Søraa (Ap) sa hun håper hastighetsendringer kan bidra til å løse situasjonen:

– Settes hastigheten lavt kan det føre til at det blir andre krav til vei. Kan vi se på en slik løsning, utfordret hun administrasjonen på.

Sa nei

Etter et gruppemøte ble det klart at også posisjonen ønsket å unngå en mulig løsning som førte til ekspropriasjon på et senere tidspunkt. Varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV) sa nemlig til møtet at også posisjonen ønsket å unngå ekspropriasjon, og enden på visa var at et omforent formannskap sa nei til ekspropriasjon.

I stedet ber formannskapet om at utbygger ser på en ny veiløsning, der veien flyttes to meter vestover, og dermed ikke trenger å gå inn på Wistvens hovedeiendom. Ordlyden i vedtaket ble:

«Alta kommune eksproprierer ikke bestående festerett på gnr 27 bnr 154 fra Svein Roar Wistven. Alta kommune ber utbygger legge til rette for å flytte veien 2 m mot vest og gå i dialog med grunneier Svein Roar Wistven om avståelse fra grunn på gnr 27 bnr 189.»