Godt oppmøte, gode vafler og godt humør. Hva mer kan man forlange av et folkemøte om arealplanen i Alta kommune.

Jo, en klar bønn om at kommunen må gi klar beskjed til angjeldende myndigheter om at ferga må gå ekstraturer når det står biler igjen på fergeleiet. Det er det flere enn hyttefolket som krever, for hva med legetimen som går fløyten hvis man ikke kommer med ferga? Hva med flyreisa? Utfordringene står i kø.

Fullt kaos

Blant de som reiste seg og ytret sin frustrasjon var Svein Christoffersen. Reiselivsbedriften hans har problemer med å få gjester, fordi det er beheftet med usikkerhet om man kommer seg til eller fra.

– I helgene er det fortsatt fullt kaos, sa Christoffersen, og fikk støtte fra andre oppmøtte

– Viktige møter

Rundt 30 fastboende i Korsfjord, Komagfjord og Lerresfjord stilte til folkemøtet, der hovedformålet var å få i gang en prosess for ny arealplan.

– Det er viktig å snakke med folk, men vanskelig å vite hva befolkningen selv ønsker. Gi oss ris eller ros, det er derfor vi er her, sa varaordfører Anita Håkegård Pedersen som ønsket velkommen til møtet på vegne av Alta kommune.

Nok oppdrett

Folket i fjorden sier seg stort sett fornøyd med den oppdrettsvirksomheten som allerede er etablert og ingen ga uttrykk for ønske om noe sterkere press på torskestammen eller andre villfiskarter. Sagt på en annen måte; det er nok oppdrettsvirksomhet i Altafjorden, skal man tolke dem som var på folkemøtet.

Kommunalleder for samfunnsutvikling, Oddvar Konst, gikk gjennom overordnede målsettinger i kommuneplanen, mens kommuneplanlegger Veslemøy Grindvik snakket om boligfortetting, offentlig og privat tjenesteyting, råstoffområder, samferdselsutfordringer, spredt boligbygging i såkalt LNFR-område (landbruk, natur, fritid og reindrift), samt kystsoneplanen.

Forurenser vannkilder

Mikkel Kemi som eier en større eiendom på Nordnes, ville at kommunen skulle nedlegge midlertidig forbud mot reinflytting over hans eiendom. Dette også av hensyn til vannkildene for både Komagfjord og Lerresfjord.

Da spørmålet om reinen kan forurense vannforsyningen til Korsfjord, Komagfjord og Lerresfjord, forklare Trond Einar Uglebakken at vannverkene i Korsfjord og Komagfjord har to såkalte hygienebarrierer, godkjente av Mattilsynet.

Flere hytter?

En av gruppene mente det burde tillates mer spredt hyttebygging med begrunnelse at de som kommer fra en bestemt plass i utgangspunktet, gjerne vil ha hytte i nærheten av deres barndoms grønne dal.

– Er du fra Rakaluftdalen så vil du ha hytte der du har vokst opp, sa Svein Christoffersen.

Næringsaktivitet

På spørsmål fra bygdefolket hva slags næringsaktivitet kommunen så for seg på de sju tomtene som i reguleringsplanen er avsatt til næringsformål, var svaret eksempelvis reiselivsbedrifter, akvakultur, utmarksbasert høsting eller fiskerier.

Også sikkerheten for folk i området, hvordan beboerne er prisgitt fergetrafikken, falleferdige telegraflinjer og sviktende mobildekning ble påpekt av Rita Henriksen fra Lerresfjord. Hun fikk støtte fra tildigere kommunestyrepresentant for Høyre, Astrid Svoor Jakobsen, som mente de forholdene som ble tatt opp i bunn og grunn handler om beredskap og sikkerhet for innbyggerne.

Tar imot innspill

Etter gruppearbeid og framlegg av oppnådde resultater i plenum fikk folk beskjed om at innspill til planene må inn til kommunen innen 17. november.

Den gjeldende planen for Korsfjord, Komagfjord og Lerresfjordene viser et potensial for 19 eneboligtomter, 91 fritidsboliger og sju næringstomter.

BASSENGLAGET: Bygdelaget og bassenglaget skal ta over Korsfjrod skole etter 2018. Bernt Erling Thomassen viste den kommunale delegasjonen rundt i skolebygget, der de stadig drifter svømmebassenget. Foto: Magne Kveseth