Panikken bredte seg da Langstrands Vorsteh-tispe Likka ble akutt syk forrige mandag og operert for bukhinnebetennelse. Ni dager tidligere hadde hun født hele 14 valper, men etter operasjonen mistet tispa all melken og de fikk ikke valpene til å ta flaske.

Saken ble først omtalt i Folkebladet.

– Da var det bare å prøve å få tak i hjelp. Det var andre tisper som hadde få valper, eller som hadde melk, men ikke valper, forteller Langstrand, som er bosatt i Øvre Rossvoll i Målselv til Altaposten.

På Facebook ble det lagt ut et nødrop som nådde hundeeiere i hele Nord-Norge. Folk fra Kirkenes til Sortland var villige til å komme å hjelpe. En av de mange som tok kontakt var altaværingen Ole Kristian Elvenes og kameraten Svein Pedersen.

– Vi fikk en telefon fra Alta. Ole Kristian ringte og fortalte at de hadde to tisper; en selv og kompisen en annen. Han kunne ta begge to med.

Knappe tre timer etter at statusen ble lagt ut, satte kompisene seg i bilen i Alta med kursen mot Målselv. En halv time over midnatt, sto Elvenes på døra med sin egen og Pedersens tispe, Tinka, klar til å hjelpe.

Da hadde han kjørt over 40 mil fra Alta for å komme Langstrands valper til unnsetning.

Kunne endt ille

– Hvis valpene ikke hadde fått mat i relativt kort tid, så hadde det vært slutt. Frykten var jo at de kom til å miste valpene, sier Elvenes til Altaposten.

Heldigvis tok Tinka imot de nye valpene.

– Det var match fra første øyeblikk. Engelsksetteren til Svein som la seg rett ned og aksepterte valpene. Det tok litt tid før hun gav melk, men hun var rolig og fant seg til rette med en gang. Det var ingen tvil om at det skulle fungere, sier han.

Det å kjøre 80 mil tur-retur var ingen problem. Forrige helg, før Langstrands tispe ble syk, var han og så på valpene hennes med tanke på å kjøpe en til seg selv.

– Det var ikke noe problem.

Takker for all hjelp

Langstrand forteller at det nå, litt over en uke senere, står bra til med både valper, Langstrands egen tispe og ammehjelpen Tinka.

– Nå har jeg ei frisk tispe og 14 aktive valper. Vi satt bort tre valper, og Alta-tispa er på avvenning og har bare to valper igjen.  Vår egen tispe har fått tolv valper tilbake og har mat nok til dem. Alle er aktive og fine, stråler Langstrand.

– Hva tenker du om innsatsen til altaværingene?

– Det er helt utrolig at folk stiller opp på den måten de gjør. Ikke bare det at de kjørte hundene hit, men også at kompisen lånte bort hunden til folk han aldri har truffet og lar sin egen hund være her så lenge vi har bruk for henne.  Vi er veldig takknemlige, avslutter hun.