Onsdag la Finnmark fylkeskommune ut på sine nettsider et vedtak fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Bakgrunnen var saken der fylkesutvalgsmedlem Bengt Rune Strifeldt (Frp) mente at han på feilaktig grunnlag ble vingeklippet under behandlingen av Bruer-saken.

Strifeldt ble til store protester erklært inhabil, på en måte han selv karakteriserer som «et spill for galleriet».

Svaret fra fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik (Ap) og fylkesrådmann Øystein Ruud følger lengre ned i denne artikkelen.

– Det er godt å få en bekreftelse fra KMD på at jeg hadde rett og de hadde feil. For dette går på min integritet. Jeg har hele tiden hevdet jeg ikke var inhabil, men ved å vise til «særskilte grunner» uten å utdype dette har man forsøkt å danne et bilde av at jeg ikke har integriteten i orden.

I behandlingen sin konstaterer KMD at Strifeldt ikke direkte kunne ha påvirket stemmegivningen, som omhandlet hvordan fylkestinget skulle følge opp lagmannsrettens knusende dom i Bruer-saken.

– Men jeg er overbevist om at jeg kunne ha påvirket utfallet, om jeg ikke hadde blitt erklært inhabil, sier han selv.

– Føler du at troverdigheten din har blitt forsøkt rammet?

– Ja, men jeg føler ikke at de har lyktes med dette angrepet. Tvert imot føler jeg at folk har fått større tillit til meg som politiker, at jeg i tillegg til å ha et overordnet blikk som politiker også kan gå inn i enkeltsaker og opptre som ombudsmann for mannen i gata. Jeg mener politikere har en viktig rolle i å forsvare enkeltpersoner mot overgrep, slik som i Bruer-saken. Denne mener jeg burde vært løst på en helt annet måte, i et administrasjonsutvalg der også politikere er tilstede – heller enn av fylkesrådmannen alene.

Altaposten.no omtalte tirsdag vedtaket fra KMD, med henvisning til at behandlingen av habilitetsspørsmålet var en «ny tabbe» i Bruer-saken.

– Det er jeg helt enig i. Fylkeskommunen har tapt Bruer-saken i to omganger. De har i tillegg tapt ansikt i forhold til hvordan saksbehandlingen har vært, inkludert måten de har håndtert habilitetsspørsmålet. Det har vært mange tabber, og det er skremmende i seg selv. Fylkeskommunen har en rådmann og en jurist – der begge er advokater – som så til de grader er i utakt med lovverket.

Strifeldt mener for øvrig at fylkeskommunen forsøkte å «pakke inn» budskapet KMD-vedtaket, med måten saken ble presentert på egne nettsider.

– Fylkeskommunen har en presseansvarlig som brukes til å legge ut saker. Disse er klart vinklet, ved at negative elementer tilbakeholdes, skjules eller prioriteres vekk fra tittel og ingress. På denne måten fremstår fylkeskommunen selv i bedre lys. Det er mange måter å vinkle saker som er negative, det ser vi gjøres andre steder og. For eksempel er det sjeldent det kommer negative meldinger fra pressebyrået i Nord-Korea, sier en krass Strifeldt.

Fylkesrådmann Øystein Ruud (t.v) og fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik. Her sammen med fylkesordfører Runar Sjåstad. Foto: Jarle Mjøen

Skuffet over Strifeldt

I en skriftlig kommentar sendt via pressekontoret på fylket svarer fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik (Ap) med å gå til motangrep på Strifeldt:

– Som folkevalgt har Bengt Rune Strifeldt et overordnet arbeidsgiveransvar for alle fylkeskommunens ansatte og et direkte arbeidsgiveransvar overfor fylkesrådmannen. På vegne av de ansatte som Strifeldt har uttalt seg om gjennom media, ikke bare i denne saken, men også tidligere, må jeg si at jeg er skuffet over hvordan måten Strifeldt opptrer på som arbeidsgiver i sine karakteristikker, heter det fra fylkesvaraordføreren.

– Han har tydeligvis glemt at han også er ombudsmann for alle ansatte i fylkeskommunen.

Beklager feilvurdering

Men samtidig som Vassvik mener Strifeldt bør droppe krasse karakteristikker av administrative ledere, medgir hun at det var feil å erklære han inhabil i nevnte møte.

– Fylkesrådmannen gir råd til det politiske organet før vedtak fattes. Strifeldt vet utmerket godt at det gjøres mange habilitetsvurderinger til politiske møter hvert år og at en del av disse ikke er enkle, som den konkrete saken her. I dette tilfellet ble avgjørelsen om inhabilitet vurdert feil, jamfør departementets konklusjon, og det beklager vi, er Vassvik sitert på.

Etterlyser profesjonalitet

Ifølge fylkesrådmann Øystein Ruud er det ikke uvanlig at vedtak om habilitet, så vel som andre vedtak, påklages.

– I skjønnspregede saker som dette er det heller ikke uvanlig at vedtak gjøres om. Som fylkesrådmann har jeg flere ganger opplevd at råd og vedtak blir opprettholdt, men også at vedtak gjøres om. Det er betryggende at vi har et system som gjør at vedtak blir etterprøvd av andre. Dette forholder jeg meg til på en profesjonell måte, noe også Strifeldt bør gjøre, sier Ruud ifølge tilbakemeldingen fra fylkeskommunen.

– I utakt med lovverket

Angående ønsket om at personalsaker behandles i administrasjonsutvalget påpeker Vassvik at dette ansvaret i dag er delegert til fylkesrådmannen.

– Denne diskusjonen bør Strifeldt ta i fylkestinget, ikke gjennom media.

– I forslag til ny kommunelov, som ennå ikke er ferdig behandlet, foreslås det et mer tydelig ansvarsfordeling når det gjelder personalsaker hvor nettopp slike saker i sin helhet skal håndteres av rådmannen. I så måte er Strifeldt i utakt med det nye lovverket. Dette er også en sak som har blitt behandlet av fylkestinget inneværende periode, heter det fra Vassviks side.

– Når det gjelder omtale på våre nettsider om lovlighetsklagen så er den kort omtalt, som vi pleier å gjøre med saker før behandling i politiske møter. Brevet fra departementet er også lagt ut, og det ligger også på vår offentlige journal, heter det fra fylkesrådmann Ruud.