– Jeg skulle absolutt ikke begynne å jobbe på gamlehjem

Sofie (19) har lært mye om seg selv etter at hun ble sykepleierstudent.

MODEN STUDENT: Sofie Hågensen (19) har oppdaget at hun elsker å jobbe med helse og omsorg.   Foto: Privat

pluss

– Da jeg var yngre skulle jeg absolutt ikke begynne å jobbe på gamlehjem. Men så ble jeg nødig på penger og fikk meg sommerjobb på Elvebakken sykehjem som 16-åring –  og oppdaget at jeg stortrivdes, sier Sofie Hågensen fra Tverrelvdalen.

– Hva var det du trivdes med?

– Det var nok primært det å se at syke og sterkt smertepåvirkede pasienter kan ha en fin dag og at du er delaktig i hvordan dagen deres skal være. Ingen dager er heller like og for en ung jente var det veldig spesielt å være vitne til både slaganfall og dødsfall. Du får se at verden ikke bare en en dans på roser, men at man likevel kan være med på å gjøre livets slutt så verdig som mulig.  Jeg har også fått et annet syn på døden og lært at døden ikke bare er fryktelig. Slik jeg trodde før, og som unge gjerne tror, sier den reflekterte studenten.

Uendelig mange muligheter

Nå skal hun ut i sitt andre år på sykepleieskolen i Hammerfest. Og hun gleder seg.

– Da jeg begynte å studere, tenkte jeg at jeg bare skulle bli ferdig med bacheloren og begynne å jobbe. Men nå har jeg bare lyst å utdanne meg videre. Jeg elsker å være student og det er så uendelig mange muligheter innenfor dette faget, sier 19-åringen engasjert.


– Jeg verket etter å få arbeide

Simen Sønvisen (18) var «gørrlei» skolen allerede etter syvende klasse.

Hun mener sykepleierstudiet passer ypperlig for de som er lei av å sitte ved skolepulten og lese.

– Det er 50 prosent praksis og bare i år har vi hatt 20 uker med praksis, forteller Sofie, som har følgende råd til ungdom som tenker at de ikke har lyst å studere:

– Å ønske å gå rett i jobb er vel og bra for pengene sin del, men på sikt vil du tjene mye bedre med en utdannelse. Dessuten lærer du så utrolig mye, om kroppen, om medisiner og masse mer. Og ikke minst lærer du mye om deg selv.

– Så du føler at du har vokst som menneske med de erfaringene både studiet og jobben innefor helsesektoren har gitt deg?

– Ja, definitivt.

Garantert jobb

Eldrebølgen som vil skylle over landet de nærmeste ti årene vil gi en betydelig økning i behovet for helsepersonell i Norge. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå utdannes det ikke nok helsefagarbeidere, og det kan også bli mangel på sykepleiere, bioingeniører, fysioterapeuter, helsesøstre og jordmødre.

– Slik sett er yrket også midt i blinken. Man trenger ikke bekymre seg for å bli arbeidsledig, fastslår Sofie.

I Alta kommune har man også tatt behovet for mer helsepersonell på alvor. Som svar på dette, og for å søke å minske ungdomsledigheten, har posisjonen bestemt at antallet lærlingplasser skal øke fra 20 til 100 plasser innen 2020.

– De fleste av disse kommer innenfor helse, og allerede fra høsten av blir det opprettet ti nye lærlingplasser i helsesektoren, sier assisterende rådmann Målfrid Kristoffersen, som sier at satsingen på velferdsteknologi bare vil gjøre yrket mer variert i årene fremover.

Jordmor eller akuttsykepleier

Sykepleierstudenten fra Dalen vet ikke hvor studiet vil føre henne. 

– Jeg håper jeg ender opp med en doktorgrad innen sykepleie, og per i dag ser jeg for meg at jeg viderutdanner meg til akuttsykepleier eller jordmor. Tredjeåret skal vi fordype oss i rus og psykiatri på skolen, så hvem vet, plutselig er det det jeg vil jobbe med, sier hun leende.