Hun etterlyser gode kollektive løsninger.

– Jeg ønsker fokus på busstilbudet i Alta om sommeren, spesielt busstilbudet om morgenen, sier Laila Evensen frustrert.

Evensen bor på Elvebakken og jobber for Statped i sentrum. Uten bil, er hun avhengig av et godt kollektivtilbud for å komme seg til jobb klokken syv om morgenen.

– Jeg flyttet hit i 2008 og bussrutene om sommeren er virkelig noe å undres over. Her om dagen var jeg på Boreal i Alta. Der fant jeg ut at, for at jeg skal nå å komme på jobb tidsnok om sommeren,  burde jeg bo i Bossekop.

Evensen har en gang tidligere forsøkt å ta rutebussen 061, men det har hun dårlig erfaring med.

– Jeg endte opp med å stå 20 minutter og vente på en buss som aldri kom. Den bussen er altfor uberegnelig, sier hun og kommer til sakens kjerne;

– Er det ikke slik at Alta er en miljøby, hvor man ikke skal være avhengig av bil? Spør hun.

– Hva med å gå eller sykle til jobb?

– Det er ikke alle som har helse til å sette seg på sykkelen hver morgen, sier Evensen, og legger til at dette er noe som berører alle på østkanten.

Tok kontakt

Evensen forteller at hun har tatt kontakt med Finnmark fylkeskommune. Svaret hun fikk rister hun bare på hodet av.

– Der fikk jeg opplyst om at bussrutene var sendt til kommunen til høring. Siden jeg aldri har sett en politiker på bussen de årene jeg har bodd i Alta, så lurer jeg på hvordan de innhenter kompetansen til å uttale seg. Dem spør i hvert fall ikke busspassasjerene, poengterer hun.

Mindre etterspørsel

Samferdselssjef i Finnmark Fylkeskommune, Bjørn Holm-Varsi, skriver i en e-post til Altaposten at i skoleferiene reduseres busstilbudet som følge av skoleslutt, og dermed mindre etterspørsel. I tillegg er det ferieavvikling blant bussjåførene, noe som medfører mindre produksjon. En tredje grunn er økonomi, med begrensede ressurser må en prioritere mest produksjon når det er mest reisende. Dette betyr at produksjonen nedjusteres om sommeren.

– Likevel kan rutetilbudet alltid optimaliseres. Det er ute en høring nå hos kommunene hvor kommunene kommer med innspill til forbedring av kollektivtilbudet. Kommunen er bindeleddet mellom fylket og brukerne ute i kommunene. Gjennom ruteevalueringen får vi kunnskap om hva som kan forbedres. For eksempel ser det ut til at ruta fra Elvebakken inn sentrum ikke er tilpasset en normal arbeidstid, skriver Varsi.

Fylkeskommunen vil i løpet av høsten kjøre brukerundersøkelser på kollektivtilbudet.

– Vi vil da innrette undersøkelsen slik at den enkelte bruker kan komme med tilbakemelding, sier samferdselssjefen.