Tidligere ordfører og nåværende styreleder i Alta Kraftlag, Odd Arne Rasmussen, var aldri i tvil om at Alta Kraftlag måtte bidrag til å sikre befolkningen i Alta-regionen et helsetilbud på nivå med det som er en selvfølge selv for byer og regioner med langt lavere folketall.

– Med Altas utvikling har det aldri vært tvil hos meg om at Alta vil få sykehus, det er kun et spørsmål om når. Nå stiller kraftlaget opp og tar samfunnsansvar, og jeg er trygg på at vi har kundene i ryggen. Å bidra til et bedre akuttilbud og fødeavdeling, det vil si sykehus, er etter styrets oppfatning en strategisk viktig vei å gå for Alta Kraftlag, sier Odd Arne Rasmussen.

Legges merke til

Det er ikke første gang Rasmussen har gått foran i kampen for bedre helsetilbud. Først på 1980-tallet, under Jakob Aarøens (V) ordførerperiode, brøt Rasmussen sammen med Lars Bakken ut av Ap-gruppa i formannskapet og stemte for å sette av tomt til privat sykehus, et vedtak som fikk nasjonal oppmerksomhet. Mange hevder i dag at resultatet av vedtaket ble en kjedereaksjon som senere ga Alta det private opptreningssenteret og flere nye tilbud ved Alta helsesenter.

Når den tidligere populære Alta-ordføreren på nytt kaster seg inn i sykehuskampen blir det lagt merke til, ikke minst innenfor veggene til Alta Arbeiderparti, men trolig også i fylkespartiet.

– Et meget gledelig vedtak, sier en jublende glad Alta-ordfører, Monica Nielsen (Ap), og legger til:

– Dette gir kampen for at Alta-regionen skal ha likeverdige helsetjenester ny dynamikk og bringer oss et langt steg nærmere akuttsykehus. Dette er en perfekt tomt, og det vil være god plass til et fullverdig akuttsykehus tilpasset befolkningssenteret i Finnmark på de tomtearealene Alta Kraftlag og Alta kommune har sammen på Altagård-området.

Styrelederen i Alta Kraftlag avviser at tomtegaven kun er en symbolhandling, men han ser det ikke som realistisk at sykehuset blir realisert «i morgen».

– Det vil ta noen år, og i første omgang håper jeg at Alta Kraftlag bidrar til at det blir tatt en time-out og at det blir gjort en helhetlig utredning av sykehusstrukturen. Her er det ingen tid å miste, det må skje nå, sier han.

Sentral direktør

Kraftlagets direktør, Per Erik Ramstad, har vært helt sentral i den strategiske tenkningen bak styrevedtaket. På svært kort tid har han levert et saksframlegg som har imponert styret. Hans innstilling ble da også enstemmig vedtatt av styret. Det må dog bemerkes at nestleder i styret, Inger Lise Balandin, som er en del av ledergruppen i Finnmarkssykehuset, meldte seg inhabil.

Per Erik Ramstad i Alta kraftlag. Foto: Tom Skoglund

– Det er styremedlemmer fra Alta, Kvænangen og Loppa som står enstemmig bak vedtaket. Det er vel verdt å huske på at de tre kommunene har hatt et helsesamarbeid over lang tid, og i fellesskap har jobbet for å styrke helsetilbudet i Alta ut fra tanken om at en utbygging i Alta vil komme også befolkningen i Loppa og Nord-Troms til gode, ikke minst etter at E6 vest for Alta er kortet ned og oppgradert. Selv om Kautokeino ikke er innenfor kraftlagets ansvarsområde, er vi svært glad for å ta et tak for at også Kautokeinos innbyggere skal få kortet reiseveien til akutt- og fødetilbud, påpeker Rasmusen og gjør samtidig oppmerksom på at det er årsmøtet i Alta Kraftlag som tar den endelige avgjørelsen, og at styret kun har levert sin innstilling.

– Årsmøtet står selvsagt helt fritt, men uten å foregripe hva som skjer på fredagens årsmøte i andelslaget kan jeg vanskelig se for meg at styrets innstilling ikke vil bli fulgt opp, sier han.

Best i Nord-Norge

Når det gjelder Altagård som sykehustomt er styrelederen og Alta-ordføreren samstemte og ikke i tvil; det finnes ingen bedre tomt i forhold til å kunne transportere pasienter til sykehus og eventuelt sende dem videre. Akuttmottaket vil kunne bli nærmeste nabo til ambulansefly- og helikopterbase, og viktige minutter kan spares ved inntransport. Det samme for pasienter som må til UNN.

– Med nærheten til flyplassen, størrelsen og den sentrale plasseringen er dette den optimale sykehustomta. Vår påstand er at det finnes ingen bedre uansett sykehus i landsdelen, sier duoen.

Gratis tomt

I saksutredningen viser direktør Per Erik Ramstad til at Alta Kraftlag og Alta kommune til sammen har areal på på Altagård til å kunne huse flere sykehus. Det selv om Altagårdsbygningen og nærliggende areal er skilt ut som egen tomt og fredet. I sitt råd til styret skriver Ramstad at kraftlagets tomt bør gis vederlagsfritt til sykehusformålet. Videre heter det:

«Etter min vurdering er dette klart innenfor vedtektene, både formålsparagrafen og styrets myndighet. Det vil uansett være tilrådelig å følge retningslinjer for «allmennyttige gaver» og legge saken fram for årsmøtet. Dette spesielt på grunn av sakens karakter og fokuset i Alta på bedre sykehustjenester.

Videre vil et slikt bidrag stemme godt med kraftlagets strategi, historie og organisasjonsform, og det er vanskelig å se noe annet område med større nytte for kraftlagets kunder og medlemmer. Området er i størrelse, beliggenhet og beskaffenhet meget godt egnet på alle måter og god sykehustilgang kan sees på som samfunnets grunnleggende infrastruktur. Det passer godt med kraftlagets rolle.»

hevder å ha innbyggerne i ryggen

Tomtegaven for å få utløst sykehus og bedre helsetjenester er ingen enestående handling i kraftlagets historie. Alta kraftlag har lange tradisjoner for å være involvert i samfunnsmessig viktige saker, både innenfor og utenfor selskapets primære virksomhetsområder. Bakgrunnen er organiseringen som andelslag/samvirkelag.

«Vi har blant landets laveste nettleier, er blant de beste på leveringssikkerhet og har høy kundetilfredshet. Dette er fordi styre og representantskap/årsmøte over mange år har fokusert på samfunnets beste i styringen av laget. Videre har vi bygget ut fibernett i hele forsyningsområdet, slik at våre medlemmer og kunder har minst like gode tjenester som i mer sentrale strøk», heter det i saksframlegget til styret der tomtegaven er tema.

Kraftlaget har vært pådriver for å få bygd 420 kv-linja inn i Finnmark og var utløsende og ledende i utbygging av fiber til hele fylket. Alta Kraftlag tok i 2009 initiativ til å stifte Finnmark Kraft (FK) for at vindressursene i fylket skulle skape verdier i Finnmark. Nå bygger FK ut egen vindpark ved Båtsfjord.

– Kraftlaget har også gått utenfor primærområdet, noen ganger med hell, andre ganger ikke like vellykket.  Jeg nevner både Nordlysbadet og Nordlyskatedralen, hvor kraftlaget var inne i avgjørende runder. Da Vegvesenet bebudet stans i utbyggingen av E6 vest for Alta gikk vi sammen med kommunen, for å bidra økonomisk til å sikre at det ikke ble stans i prosjektet. Dette presset myndighetene så mye at det økonomiske bidraget aldri ble nødvendig å utløse, sier styreleder Odd Arne Rasmussen og legger til:

– Nå gjelder det å stå på lokalsamfunnets side for å dynamikk i sykehussaken som synes fullstendig fastlåst. Vårt bidrag sammen med et sterkt folkelig og politisk engasjement fra Alta vil bringe ny energi inn i saken. Kampen for likeverdige helsetjenester i Alta sammenlignet med resten av landet er ikke tapt. Sammen vil vi lykkes.