Mika Hætta brøt opp fra A4-livet for å være backpacker og spre vingene sine. Her er nok en rapport fra eventyret.

Etter tre måneder på egenhånd, var det godt å møte et kjent fjes igjen. For første gang på to år møtte jeg igjen min gamle kollega Mona fra Bergen. Vi fant ut at det var på tide å treffes igjen... og hvilket bedre sted enn i Thailand?

Det var en typisk situasjon hvor vi snakket om hvor morsomt det ville vært om hun fløy hele veien for å besøke meg, men vi visste begge at sånne ting sjeldent blir noe av. Tanken er god, men det er sjeldent det lar seg gjennomføre. Omlag tre dager senere var billettene bestilt og betalt, og ingen av oss kunne vel egentlig forstå at vårt første møte på så mange år skulle bli så langt hjemmefra. Med hver vår tåre i øyekroken var det himla fint å endelig se hverandre igjen.

GOD UTSIKT: Utsikten fra rommet vårt i Bangkok var definitivt innafor! Vi fikk oss rom i 23. etasje og kunne nyte synet av byen. Foto: Mika Hætta

Å snakke norsk føltes unaturlig. Greit, det har jo blitt noen telefonsamtaler hjem i løpet av disse månedene, men jeg har ikke snakket norsk med en eneste person på reisen. Det er nesten så jeg undres hvordan jeg skal klare å legge bort engelsken når jeg kommer hjem.

Jeg har leid en leilighet nord i Thailand for hele april, og dit skulle vi videre. Aller først synes vi dog det var passende med «One night in Bangkok». Det ble en spennende kveld i Bangkoks gater med masse latter og nye inntrykk.

PÅ BYEN: På «ræk» i storbyen Bangkok! Foto: Mika Hætta

Utforsket byen

I byen Chiang Mai gikk dagene så alt for fort. Dagene ble brukt til å bare slappe av og utforske byen. En av dagene bestemte vi oss for å besøke en restaurant anbefalt av en venn. I godt mot valgte vi  å leie oss sykler i stedet for å ta taxi, det var tross alt på andre siden av byen. Lite visste vi at vi nå skulle begi oss ut på en reise hvor vi måtte både sykle langs og krysse flere motorveier. Et par ganger hadde vi hjertet i halsen og lurte på denne Thailandske trafikken skulle bli enden på det hele. Et par ganger var det like før. Mot slutten begynte blodsukkeret å bli lavt, og jeg var hellig overbevist om at dette var noe av det dummeste jeg noensinne hadde begitt meg ut på. En times tid senere ble maten servert og humøret var på plass igjen. Og vi innså at kanskje turen ikke hadde vært riktig så dramatisk likevel. Vi konkluderte med at det ville bli en bra historie, om ikke annet. Men hjemturen ble i taxi, for å si det sånn.

En annen dag leide vi oss skuter for å ha friheten til å kjøre rundt på egenhånd. Smart som jeg er, hadde jeg selvfølgelig ikke fikset internasjonalt førerkort før avreise. Google sa jo uansett at det gikk greit uten. Omlag 2 minutter etter vi satte oss på skuteren fikk jeg min første bot noensinne. 100kr og gyldig i ei uke med kjøring. Ble jo billigere enn internasjonalt førerkort ville vært. Politimennene var glade og vennlige, sikkert på jakt etter hver eneste utlending de kunne finne, det er tross alt gode penger å tjene på late og urutinerte turister.

Kokkeskole

Den beste dagen av dem alle var også den mest travle. Vi begynte tidlig på morgenen hvor vi ble hentet av en kokkeskole. Sammen med en gjeng fra England, Brasil og USA skulle dagen brukes til å lære å lage autentisk thaimat! Alle råvarene ble grodd på skolen, og i løpet av dagen lærte vi å lage karri, tom yam-suppe, kyllingwok, vårruller, papayasalat og mango med sticky rice. Sistnevnte overrasket stort, det var vanskelig for oss å forstå hvordan ris og mango kunne være dessert, men det var en skikkelig slager.

GRENSELØST: Totalt var vi 10 stykker på kurs, fra Norge, England, USA og Brasil. Foto: Mika Hætta

Jeg har tidligere hørt folk anbefale å ta matlagingskurs når man besøker Thailand, men trodde umulig opplevelsen kunne være så bra som de alle sa. Jeg tok feil - det var en fantastisk dag med mye læring og nye mennesker. Nå er det rett hjem for å servere vårruller og karri til hele familien!

STORKOSTE OSS: Her er vi i gang med matlagingen, og storkoser oss når vi får lære om masse nye smaker! Foto: Mika Hætta

Etter en times tid tilbake i leiligheten var det tid for å dra på en time med Muay Thai, altså thaiboksing. I løpet av halvannen time lærte en privat instruktør oss grunnbevegelsene og det vi trengte å vite for å komme i gang. Vi følte oss ikke særlig lure til å begynne med, men vi var begge enige om at det var sabla morsomt.

SLO FRA SEG: Etter en tung, men morsom, økt med thaiboksing er det klart vi måtte posere for noen bilder. Foto: Mika Hætta

Moro og latter

Slitne, men med godt mot, fant vi ut at den perfekte avslutningen på dagen ville være massasje. Etter å ha vandret lenge på jakt etter et massasjestudio begynte klokka å nærme seg 20, og vi begynte å miste håpet om at noen hadde en ledig time til oss. Heldigvis fant vi en ledig sjappe og fikk oss hver vår massasje for en hundrelapp. Av eks-fanger. TripAdvisor viste gode anmeldelser, og vi stolte på at det var en grunn til at de var eks-fanger i stedet for nåværende innsatte. En time senere var vi passelig møre i kroppen og klar for å dra hjem. Det hele ble en himla trivelig dag fylt med nye utfordringer og godt selskap.

Women’s Massage Center by Ex-Prisoners virket I grunn litt skremmende, men vi var veldig fornøyde med massasjen vi fikk. Ikke minst er det kult at det settes i gang slike initiativ for å skaffe disse eks-fangene en bedre hverdag. Foto: Mika Hætta

Mona ble bare en liten uke her i Thailand med meg, men det var definitivt en flott uke med mye moro og latter. Det var også en fin opplevelse å reise sammen med noen jeg kjenner fra før av, som ble første og siste gang på denne reisen.

Nå skal jeg tilbringe de to neste ti dagene her i Chiang Mai, før jeg straks setter snuta hjem mot Norge igjen. Dagene her går til å jobbe med både skole og litt andre saker, og det er veldig deilig å ha en slags hverdag som er helt annerledes enn hjemme. Bassenget er vel å merke kun 5 meter unna verandadøra, så det er fort gjort å bli litt distrahert...

  • Husk at du kan følge meg på mikavagrant.com og instagram @mikavagrant.