– I hele vinter har jeg observert to rever her i hagen vår. De kommer om kvelden og henter restemat når vi har hatt noe å legge ut. I formiddag så jeg en rev utenfor huset som så veldig dårlig ut. Jeg kastet ut mat til den, slik at jeg fikk tatt bilder. Hvem har ansvaret for å skyte et dyr som pines sånn, spør Liv Pedersen i Maskinsvingen ved Alta sentrum.

Tidligere i vinter har skabbrev også blitt observert i Komsa og på Aronnes, ifølge innlegg på Facebook. Senest mandag morgen observerte naboen til Inger Elin Utsi skabbreven liggende under terrassen hennes.

Trekker mot maten

– Jeg tok kontakt med kommunen, fordi naboene mine har mange hunder og katter. Reven har vært i området rundt Tollevika en stund, men ikke så skabbete som den er nå, sier Utsi.

Utsi forklarer videre at hun har vært i kontakt med politiet og viltnemnda i håp om at reven skal få hjelp og avlives.

– Jeg har ikke dyr selv, men jeg er ikke glad i å se dyr som lider. Når den går i tettbygde strøk kan vi kanskje hjelpe den, sier hun og legger til:

– Problemet er at de trekker til tettbygde strøk for å få mat. Mest sannsynlig kommer den til å dø i nærheten, og når andre dyr kommer i kontakt med den, så har vi det gående. Nå må viltnemnda ta tak i problemet, for den lider – og i lov om dyrevelferd bør den avlives, mener Utsi.

Må ta saken i egne hender

Altaposten har vært i kontakt med nestlederen i den nyopprettede viltnemnda i Alta, Odd Erling Mikalsen. Han forteller at det per i dag, dessverre, ikke er mye de kan gjøre for å se til skadelidende dyr i kommunen. Årsaken er at de i første omgang har valgt å prioritere en ettersøksordning for elg som blir skadet i trafikken.

SER PÅ SAKEN: Odd Erling Mikalsen i viltnemnda har mest fokus på elg, men mener det er naturlig å reagere hvis skabbrev blir et problem. Foto: Arkiv

– Vi må derfor henstille til jegere å hjelpe oss. Tar folk kontakt med oss, kan vi også sette dem i kontakt med godkjente jegere. I den grad vi har mulighet selv, så er det ikke utenkelig at vi tar på oss oppdraget med å avlive. For ser man syke dyr, så er man pliktig til å avlive disse på en human og skånsom måte, sier Mikalsen.

Nestlederen lover at de vil se på saken.

– Vi har snakket sammen i nemnda. Vi er som kjent nylig valgt og har som sagt prioritert ettersøk av elg i første omgang og har ikke noe valg. Men vi skal gjøre så godt vi kan vedrørende skabbrev. Om nødvendig rykke ut og avlive, selv om det foreløpig ikke er viltnemdas ansvar, sier han.