Alta kommune ønsker ikke å gå inn i detaljene rundt saken, men sier på et generelt grunnlag at det er et tilbakevendende problem med trusler mot ansatte i NAV og Barn- og ungetjenesten i kommunen.

– Vi tar det på fullt alvor, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen..

Leder for Barn og ungetjenesten, Svein Olav Hansen, understreker at det hører til sjeldenhetene at de anmelder trusler mot sine ansatte, men når grovheten blir såpass stor at den ansatte føler seg truet på liv og helse, skal det reageres like sterkt fra kommunen.

– Dette er første gang på flere år at kommunen har valgt å anmelde. Men når kommunen velger å gå til anmeldelse, så er det fordi grovheten er såpass stor.

Aggressiv

Altaposten har fått innsyn i politianmeldelsen. Her heter det at en person per telefon med saksbehandler har «fremstått som truende og aggressiv». Videre heter det at han skal ha sagt blant annet:

  • «Hvordan tror du det føles å ha punkterte dekk hver morgen når du skal på jobb?»

  • «Jeg skal ta deg og ødelegge livet ditt!»

  • «Dette er ingen trussel – vet du hva jeg er i stand til å gjøre?»

For høy terskel?

Bjørn-Atle Hansen forteller at det ikke er uvanlig at deres ansatte i barnevernet må takle ukvemsord i møte med familier. Men i de fleste tilfelles fortolkes disse og det høres derfor til sjeldenheten at slikt anmeldes.

– Men hvis det er direktetrusler om å gjøre det ene eller andre mot saksbehandler, så kan ikke vi sitte på det. Da må vi rett og slett anmelde forholdet.

– Godtar barnevernet for mye?

– Til tross for at det er mange tunge saker, så går det stort sett veldig bra. Det tror jeg har med kommunikasjonen å gjøre og hvordan man går i dialog med familiene. Men jeg ser ikke bort ifra at vi har en for høy terskel for å anmelde sake, sier Hansen og legger til at etter noen år i bransjen så vet man hva en møter og har en mental beredskap.

Verner de ansatte

Hansen understreker at de gjør det de kan for å beskytte sine ansatte, som når de velger å gå videre med en politianmeldelse.

– Vi gjør det vi kan for å beskytte våre ansatte for vold og direkte trusler. Det er vel også det vår melding ut er – at vi reagerer når ting blir for grovt, sier han.

Etterforskes

Etterforskningsleder Karen Julia Eira kan overfor Altaposten bekrefte at de nylig har mottatt anmeldelsen og har derfor ikke noen ytterligere kommentarer enn at de nå vil sette i gang etterforskningen for å avklare om dette er et straffbart forhold.

  • Politijurist Jon Mjellekås opplyser at strafferammen for trusler er fra ett år.