Allerede i morgen inviteres det til åpent hus.

– Vi ønsker å ta bekymringene på alvor, forklarer Øyvind Østbø, prosjektutvikler i Remiks.

Ingen hemmeligheter

De nye eierne av fjernvarmeanlegget etter Hexa AS inviterer derfor til anlegget i Markveien. Det er Remiks Produksjon AS, Tromsø, Vefas Retur AS, Alta, Avfallsservice AS, Nordreisa og Finnmark Miljøservice, Lakselv som har gått sammen i selskapet AFV AS (Alta Fjernvarme) og kjøpt anlegget. Østbø fortalte til Altaposten tidligere i uka at dette er et unikt utviklingssamarbeid i regionen, der avfallsbransjen går sammen om å løse et problem, uten å tenke kortsiktig profitt.

– Vi er klare over de utfordringene som har vært ved anlegget og vi ønsker å være åpne om våre planer fremover. Fjernvarme skal ikke være en bekymring for folk som bor rundt anlegget. Vi skal ikke ha noen hemmeligheter, lover Østbø.

– Vi er med som garantist for befolkningen i Alta, sier Jens-Petter Mathisen i Vefas.

Naboene invitert

Alle de nærmeste naboene er spesielt invitert til å møte de nye eierne på anlegget, lørdag mellom klokken 11 og 13.

– Vi har vært med invitasjon i postkassene til de nærmeste naboene, sier Østbø, men alle som har spørsmål eller ønsker å se anlegget, er velkommen innom på lørdag.

Gårdeiere, næringsforeninga og næringslivet i sentrum er invitert til møte/pressekonferanse på fredag.

SPENT: Nabo Arne Hammari har tillit til at de nye eierne gjør sitt beste for å minimalisere sjenerende røyk fra fjernvarmeanlegget i Alta sentrum. Foto: Arkiv

Positiv, men…

Arne Hammari som har stått i bresjen for beboerne på Bykanten, er i utgangspunktet positiv til de nye eierne av anlegget.

– De har sagt at de skal investere mye penger til å få anlegget i orden, så jeg er ikke bekymret. Men jeg tror vi kommer til å kjenne lukt når anlegget kommer i gang, men håper ikke det blir like sjenerende som det har vært, sier Hammari.

Han vet ikke om et eneste anlegg i Nord-Norge som ikke utvikler røyk og lukt.

– Det er ikke alltid slik at det som er dokumentert på papiret viser seg å være virkeligheta. Det blir sjelden slik som det er lovet, mener han.

Hammari håper de nye eierne stabler på beina en driftsorganisasjon med stor fagkompetanse som drifte innenfor de lover og regler som gjelder for utslipp fra slike anlegg, også når det kommer til leveranse av råvarer til anlegget og sikter da til flis og annet avfall som har blåst rundt i nabolaget.

– Jeg tror det fortsatt vil være lukt fra anlegget, men dette må være innenfor kravene og jeg har stor tru på at de nye eierne klarer dette, fastholder han.

Tabbe av kommunen

Hammari fastholder likevel at det var en tabbe av Alta kommune å tillate bygging av fjernvarmeanlegget midt i sentrum, hvor både sykehjem, helsesenter, forretninger og leilighetsbygg har vært berørt av skjemmende røyk og lukt.

– Vi advarte kommunen før anlegget ble bygget – og vi kan vel nå si at vi har fått 100 prosent rett i de påstandene vi la fram den gang. Om man i fremtiden ikke klarer å drifte anlegget i henhold til forskriftene vil vi jo fortsatt bli berørt og de nye leilighetene som bygges kanskje i enda sterkere grad, sier Hammari.