Oline Bull (101) har bare godord å komme med om sykehjemstilværelsen.

– Jeg har bodd på Vertshuset i åtte år og jeg har hatt det veldig godt der, sier Bull, som på grunn av svekket helse i dag er flyttet over på kortidsplass ved sykehjemmet på Alta helsesenter.

Attesten fra Oline er ikke enestående, viser en ny brukerundersøkelse Alta kommune har gjennomført på sykehjemmene i kommunen. Faktisk er svarene oppløftende. På påstanden «Alt i alt er jeg fornøyd med sykehjemmet der jeg bor», ender Alta opp med en score på 5,7 mot 5,4 på landsbasis, på en skala fra 1 til 6 hvor seks er høyest.

– At vi scorer bedre enn landsgjennomsnittet på de spørsmålene pasientene selv har besvart er vi veldig fornøyd med, sier kommunalleder for helse- og sosial i Alta kommune, John Helland.

Pårørende mer negativ

Samtidig viser undersøkelsen at når det gjelder de pårørendes syn på tilbudet, så ligger Alta litt under landsgjennomsnittet. Svarene fra pårørende er gitt via anonyme spørreskjema, mens beboerne har svart via intervju med prosjektmedarbeider Mette Skipperud. Hvorfor beboerne gjennomgående har gitt et mer positivt bilde av situasjonen enn de pårørende, kommenterer Skipperud slik i rapporten:

– Vi vet ikke hvorfor og et forsøk på å forklare dette blir bare spekulasjon. Det er en viktig forskjell ved at beboerne svarer via en intervjuer, mens pårørende forklarer sjøl. Kanskje vil beboerne gi inntrykk av at det er godt nok, mens pårørende alltid vil ønske det bedre for sine nærmeste som bor i sykehjem?

Fornøyd med maten

John Helland medgir overfor Altaposten at det kan tenkes at beboerne selv ikke har turt å gi et helt sannferdig bilde ansikt til ansikt med kommunens intervjuer.

– Det kan tenkes, men samtidig må vi forholde oss til de svarene vi har fått. Og vi er veldig glade for at vi har scoret høyt på punktene om mat og pleie, punkter hvor vi kanskje fryktet at vi skulle mer få kritikk, sier Helland, som konstaterer at det er andre punkter hvor kommunen må bli bedre. Eksempelvis på aktiviteter.

Undersøkelsen er gjenomført høsten 2016 og både beboere og pårørende har fått mulighet til å svare på spørsmål knyttet til mat, pleie, trivsel, trygghet, aktiviteter, brukermedvirkning og om hvordan de ansatte oppfører seg, eksempelvis om de opptrer med respekt overfor beboerne. Verdighet har også vært et tema og hvorvidt beboerne blir hørt. Eksempelvis viser det seg at 92 prosent av beboerne som har svart sier at de trives sammen med de ansatte , mens 85 prosent er fornøyd med maten.

Bestemmer selv

Når det gjelder hvorvidt de føler seg hørt når de gir utrykk for hvordan de vil ha det, eller har noe å klage på svarer derimot bare 56 prosent av de spurte bekreftende. Det er også dårlig score på spørsmålet om beboerne deltar i utarbeiding av planer vedrørende deres fremtid på sykehjemmet. Her var det kun en beboer som svarte at han deltok. Ellers er det positivt at mange føler at de selv kan bestemme når de vil stå opp og når de vil legge seg.

– Det er tydelig at sykehjemmene er fleksible og tilpasser seg den enkelte beboers ønske, skriver Skipperud i rapporten.

Men det beboerne savner er flere lufteturer og flere aktiviteter. Påstanden «Jeg har mulighet til å komme ut i frisk luft» ble bekreftet av 59,3 prosent. 18,5 prosent mener de kommer seg veldig lite ut, mens 7,4 prosent svarer at de ikke kommer seg ut i frisk luft når de ønsker det. I rapporten står det:

– Flere fremhever at at det er bedre forhold for dem som sitter i fengsel (pålagt lufting hver dag i luftegård), enn for de som bor på sykehjem.

Vil ikke belaste pårørende

Kommunalleder Helland og politisk leder for helse- og sosial, Kristin Jensen (Ap), er klar på at dette er for dårlig.

– Lufting og flere aktiviteter er vi nødt å bli bedre på, og for å få til dette, har vi satt i gang samarbeid med frivillige organisasjoner. Det er også et mål om å få opp graden av aktivitetesvenner i kommunen som kan bidra, sier helse-duoen.

Helland mener ikke det er en falliterklæring at man i Norge må ta i bruk frivillige krefter.

– Nei, det er slik i resten av verden også. Det er ingen som kan forvente at eldrebølgen som kommer skal løses av kommunene alene, sier han. På spørsmål til Jensen om de pårørende bør bli flinkere til å gå turer eller hente sine gamle til aktiviteter svarer hun:

– Jeg synes ikke vi skal pålegge de pårørende mer enn de har. Det kan være mange grunner til at ting er slik de er.

Hjemmetjenesten for tur

Når det gjelder beboerne er deltakerprosenten på 55 prosent, mens for de pårørende er den på 49 prosent.

– Vi skulle gjerne ønsket at flere hadde svart, særlig av de pårørende. Hvorfor vi ikke har fått flere svar her kan være fordi mange pårørende bor langt unna, sier Helland, som mener at det verste med den lave svarprosenten er at det gir et skjevt bilde av virkeligheten og at virkeligheten er verre enn det som fremkommer av svarene.

– Ellers er vi veldig fornøyde med at vi har gjennomført undersøkelsen, for dette gir viktige svar når vi skal utforme tilbudet i omsorgssenteret som kommer og for den nye måten å jobbe på fremover, sier han.

Nå som sykehjemmene har vært under lupen gjenstår hjemmetjenesten.

– Jeg oppfordrer på det sterkeste både beboere og ikke minst pårørende til å svare. Nå har de muligheten til å få bedring hvis det er noe de er misfornøyde med i den hjemmebaserte tjenesten, sier kommunallederen.

– Arbeid er nøkkelen

Oline Bull på sykehjemmet fyller 102 neste gang hun har bursdag. Den kvikke damen har følgende svar når Altaposten spør hva nøkkelen til et langt og godt liv er:

– Det er arbeid. Jeg har ni barn og jeg har arbeid også etter at jeg ble pensjonist. Jeg har jobbet som kokk på Altagård, men så begynte synet å bli dårlig og da var det slutt, sier Oline som er oppvokst på Kronstad og som har Johansen til pikenavn.

– Kan det bli kjedelig å bo på sykehjem?

– Nei, jeg har masse besøk og på Vertshuset bodde det masse kjentfolk. Vi hadde det så fint, skryter den blide 101-åringen.