Alta har sammen med Tromsø, Bodø og Narvik vært Swecos brohode i et nordnorsk konsulentmarked som har vært i rivende utvikling i takt med en økende optimisme og aktivitet i nord. På sin hjemmeside slår det internasjonale gigantselskapet fast at det er Swecos jobb å ligge et hestehode foran. I Alta har de ligget bakerst i feltet.

– Vårt avdelingskontor i Alta har over mange år tapt millioner av kroner. Det siste året så mange at det ikke kunne fortsette, sier Peter Hagen, kommunikasjonssjef i Sweco Norge.

21 uten arbeid

Sammen med divisjonsdirektøren for Nord-Norge/Midt-Norge og flere av topplederne i Sweco, reiste kommunikasjonsdirektøren opp til Alta tirsdag for å møte de ansatte. De 21 ansatte hadde blitt innkalt til allmøte uten saksliste og var totalt uforberedt på beskjeden om at de ville være uten jobb fra rundt 1. februar.

– Beslutningen og budskapet vi presenterte kom som et sjokk på de ansatte. Vi skulle alle ønsket at vi hadde med oss et hyggeligere budskap, men det hadde vi dessverre ikke. De ansatte håpet nok alle på mer tid for å snu skuta enn de fikk, og det har jeg stor forståelse for. Samtidig var styret ikke i tvil basert på de tapstall avdelingsregnskapet viste for 2016. Tiden var allerede brukt opp. Vi er del av et børsnotert selskap og kan derfor ikke gå ut med eksakte tall på hvor mange millioner kroner de akkumulerte underskuddene var kommet opp i, men vi kan bekrefte et svært høyt tall, forteller Peter Hagen og legger til:

– 2016 måtte bli et nøkkelår. Fakta er at vi ikke maktet å snu utviklingen, og med et negativt årsresultat på flere millioner hadde ikke styret noe handlingsrom.

– Hva har gått galt i et byggemarked som bobler av optimisme og aktivitet?

– Det er ikke noe enkelt svar på det spørsmålet, men det jeg kan si er at Sweco har stor tro på Nord-Norge som et godt og viktig marked. Vi må bare erkjenne at i Alta og Finnmark har vi ikke fått det til slik vi skulle ønske, men Sweco står forsatt sterkt i nord med stort kontor i Tromsø, Bodø og Narvik, understreker Peter Hagen.

Tromsø overtar

Rent fysisk legges kontoret ned rundt 1. februar. Kontraktene som Sweco har hatt i Alta og Finnmark og som har vært betjent av avdelingskontoret, blir nå videreført fra Tromsø-kontoret. Siden høsten 2016 har også regionlederen ved Tromsø-kontoret styrt avdelingskontoret i Alta.

– Vi går nå i gang med sluttavtaler og sluttpakker for de ansatte. Dersom de ansatte er åpne for å flytte på seg, vil det kunne åpne seg muligheter for videre jobb i Sweco, klargjør kommunikasjonssjefen.

– Sweco-ledelsen går aktivt ut og kommuniserer ut beslutningen. Hvorfor?

– Av to grunner. Vi synes dette er forferdelig leit og en tung beslutning, men ønsker ikke å gjemme oss. Vi har et ansvar både overfor ansatte og kunder, og vi ønsker utad å vise at vi tar ansvaret. Samtidig tror vi at vi, ved å gå aktivt ut med beslutningen, vil gi de ansatte bedre muligheter til å skaffe seg ny jobb. Dette er dyktige folk med høy kompetanse. Det er ikke der problemet vårt har vært, og jeg vet de vil være attraktive i jobbmarkedet. Samtidig tror vi stor åpenhet vil ta vekk usikkerhet for våre kunder, og at vi lettere vil nå ut med budskapet til kundene om at kontrakter og prosjekter vil bli ivaretatt av Tromsø-kontoret.

Dyre lokaler

Det er kun to år siden Sweco flyttet fra Elvebakken til helt nye lokaler i A12-bygget i Alta Sentrum. Her har bedriften inngått en langsiktig leieavtale for et betydelig antall kvadratmeter. Når Sweco nå legger ned i Alta, er dette en kostnad bedriften kan måtte føre inn i regnskapene i mange år framover.

– Vi er i dialog med eieren om leiekontrakten. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Hagen.

Etter det Altaposten har grunn til å tro er kontrakten krystallklar og forpliktende for Sweco. I beste fall kan bedriften håpe på redusert husleie i kontraktsperioden så lenge lokalene ikke disponeres av Sweco.

– Svekker konkurransen

Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen fikk beskjeden om nedleggelse av Sweco-kontoret tirsdag.

– Det er selvsagt svært ille for de ansatte, men også for Alta kommune vil det være et tap. Vi er storforbruker av konsulenttjenester, og at Sweco forsvinner vil få betydning for pris og konkurranse, sier Hansen.

– Er du overrasket?

– Litt, men kanskje først og fremst fordi bedriften legger ned etter å ha etablert seg i nye lokaler med en offensiv profil.