Været den siste tiden har ført til at strøsanda har fått bein å gå på. Undertegnede var selv på jakt etter en sklisikrende pose med harde godsaker tirsdag. Rundturen gikk rundt Bossekop: fra Felleskjøpet innom Circle K, Coop Byggmix og Coop Extra – før jeg kunne sikre meg den siste posen Esso hadde liggende.

Ikke å oppdrive

Onsdag morgen bekrefter Trond Sætermo hos Felleskjøpet at det ikke er sand å oppdrive:

– Vi har verken strøsand eller skjellsand igjen, bare veisalt. At det skulle gå så mye på så kort tid, det kom overraskende på oss, for vanligvis blir vi ikke fri. Folk har visst fylt bilene med sand, sier Sætermo, og legger til at det begynner å bli lite også av andre sklisikrende saker, som pigger til dekk og sko.

Esso, som ble undertegnedes redning, har heller ikke mye å by på nå:

– Vi gikk fri i går, men har håp om å få noen poser inn i dag. Jeg tror de fleste butikkene er utsolgt, sier Tina Thomassen ved Esso i Bossekop.

Revet vekk

På østsiden har verken Gunnar Ottesen (Europris) eller Stig Arvid Opgård (Coop Mega Elvebakken) sand til salgs:

– Vi kjørte ut en ny palle i går morges, som ble revet vekk ganske raskt. Og det tar tid å få hit mer. Strøsand ligger vanligvis bare og tar lagerplass, men så kan været bli som nå – og da fyker det ut, sier Ottesen.

Mega sliter også med tilgangen:

– Vi har forsøkt å bestille mer fra to forskjellige leverandører, men de har ingenting grunnet stor pågang. Det virker som at det er fritt flere steder her til lands, sier Opgård.

– Vi ser faktisk at det begynner å bli fritt for havsalt også. Så det er tydelig at folk prøver det de kan for hindre at det blir for glatt.

INGENTING Å OPPDRIVE: Esso gikk fri etter at undertegnede rasket med seg siste pose. Foto: Tom Skoglund

Må til Talvik

Butikkrepresentantene vi snakker med bekrefter inntrykket vi har, at det er fritt for strøsand i butikkene i Alta. Ingen vet om andre som har sand.

Nærmeste lille sandbeholdning skal visstnok være hos Coop Extra i Talvik, får vi vite.

– Jeg har litt over ei palle igjen, 60-70 poser, bekrefter Merja Huusko overfor Altaposten.

– Så her er det bare å komme og kjøpe, for de som måtte ønske det. Vi selger til det er tomt, sier Huusko.

SISTE POSE: Én pose sand, det var alt Esso i Bossekop hadde igjen tirsdag. Den bidrar nå til å holde undertegnedes innkjørsel sånn noenlunde sklisikker. Foto: Tanja Skoglund

– Solgte 1.000 tonn bare i dag

Men om det er sandkrise i byens butikker nå like før jul, så er det en aktør som overhodet ikke sliter med tilgangen. Daglig leder Thomas Frost ler når han får spørsmålet om Finnmark Sand har noe til overs eller om de er i ferd med å tømmes:

– Hehe, nei vi går ikke fri for strøsand med det første. Vi har solgt 1.000 tonn bare i dag. Og vi har mye, mye mer å gå på.

De tusen tonnene Frost snakker om skal gå til strøing av offentlige veier over hele vestfylket.

– Butikkene og bensinstasjonene i byen har visstnok gått helt fri for strøsand til privathusholdninger. Selger dere til privatfolk og?

– Når en og annen kommer innom for å kjøpe litt sand, så selger vi til privatfolk også. Utfordringen er når det kommer for mange, og om det er fritt for sand i butikkene da kan pågangen bli for stor dersom vi åpner for henting. Vi kan nemlig ikke slippe folk inn i sandtaket vårt uten riktige klær, hjelm og vernesko og uten tilsyn. Det er strengt forbudt å ta seg inn på grustaket, det er et industriområde hvor det kjører store kjøretøy – livsfarlige situasjoner kan oppstå om man ikke følger reglene våre, sier Frost.

Thomas Frost Foto: Arkivfoto

Stiller opp med «nødsand»

Etter å ha fått høre fra Altaposten at byens butikker visstnok er frie for sand bestemmer Thomas og kollegene seg for å hjelpe:

– Om det stemmer at det ikke er sand å oppdrive skal vi alltids bidra, sier Frost.

Etter å ha sjekket litt rundt forklarer han hvordan Finnmark Sand tenker å berge innbyggernes hofter fra ublide møter med glatte overflater:

– Vi kjører nå et lass med strøsand ned og tipper det på utsiden av kontorene våre på Aronneskjosen, adresse Myggveien 20, der Lastebilsentralen også holder til. Så kan privatpersoner komme å hente gratis sand om de vil. Dette er bare til privatfolk og til eget bruk i oppkjørselen, ikke kom med traktor og ta for deg, understreker Frost.

«Sandhjelpen» gjelder kun fra i dag og til det er fritt:

– Vi ønsker jo ikke å gå butikkene i næringa, men siden det er tomt, så gjør vi dette – som et førjulstilbud til altaværingene, sier han.

KOM OG HENT: Denne sandhaugen skal du som privatperson bare forsyne deg av. Thomas Frost ber folk ta det de har behov for, men ikke mer - slik at det rekker til alle. Foto: Pål Olsen