At Alta kan skryte av å ha entreprenørbedrifter i landseliten er knapt noen nyhet lenger. Men når Ernst & Young (EY) torsdag skal kåre Nord-Norges beste vekstskapere uansett bransje er lederne i to Alta-selskap innen nettopp bygg- og anleggsbransjen å finne blant de nominerte.

Lederne i Roald Johansen Ingeniørforretning AS og Harald Nilsen AS Entreprenørforretning, med henholdsvis rundt 30 og 55 års historie, ligger nemlig an til å bli kåret til Nord-Norges vekstvinner. Det er spesielt, konstaterer de to daglig lederne Bjørn Johansen og Halvdan Heggheim:

– Det er ofte mindre, relativt nye selskap, med kraftig vekst i starten som blir kåret til «vekstvinnere». Med det som bakgrunn er det rimelig spesielt at to såpass veletablerte bedrifter som våre kan hevde seg i en slik konkurranse, sier Heggheim.

Finnmark i vekst-toppen

Ernst & Youngs oversikt viser at de to vekstvinnerne fra Alta har fått selskap fra en rekke andre bedrifter i Finnmark. Fylket har nemlig mer enn dobbelt så mange bedrifter som kvalifiserer til det EY definerer som «vekstselskaper» enn hva tilfellet var for to år siden.

Kravene Ernst & Young stiller er heftige, og tilsier at bare det å få stempelet «vekstselskap» gir grunn til å være stolt. Selskapet må ha hatt en omsetningsvekst på mer enn 20 prosent siste to år, positivt resultat og egenkapital siste år, mer enn 20 ansatte og en omsetning på over 20 millioner siste året.

Ved undersøkelsen i 2014 hadde fylket 25 vekstselskap, i 2016 er tallet 57.

BEST PÅ VEKST: Finnmark har klart størst økning i antall vekstbedrifter, konstaterer Tom Johansen i Ernst & Young. Foto: Pressefoto

– Nord-Norge har gjort det veldig bra, hva angår økning i antall vekstskapere – og her ligger faktisk Finnmark helt på toppen. Vi synes det er veldig moro å registrere dette, sier advokat Tom Johansen i Ernst & Young.

De tre øvrige kandidatene er Nordvik Gruppen i Bodø, Hepro i Rognan og H. Mydland i Tromsø.

Vinneren går videre til en nasjonal finale i Oslo 29. november, der «EY Entrepreneur Of The Year» skal kåres.

– Dette er femtende året på rad hvor vi gjennomgår samtlige norske selskaper i jakten på den beste vekstskaperen. Norge trenger folk som dette for å skape et levedyktig og lønnsomt arbeidsliv, sier Johansen.

En pris til de ansatte

Selv om prisen egentlig er personlig, og går til den personen EY mener er bedriftens «vekstskaper» vil verken Heggheim eller Johansen ta på seg æren for at bedriftene deres går knakende godt:

– Vi ser vel mer på dette som en pris som går til bedriften. Dette er tross alt vekst som er kommet takket være hardt arbeid over mange år, ikke minst fra de ansattes side, sier Bjørn Johansen.

– Og vi har begge kompetanse i alle ledd, fra fagarbeidere til mellomledere og ledelse. Det er rift om de gode hodene, samtidig så er det liten turnover i bedriftene i Alta. Folk er stabile og blir værende i jobbene sine. En av forklaringene på dette kan være at vi satser tidlig, og tar inn relativt unge lærlinger. At skoleverket har et så godt tilbud er også viktig, da både på videregående nivå og høyere utdanning, skyter Heggheim inn.

Kunne tatt storjobb selv

De siste års vekst kommer i så måte takket være lang og målrettet jobbing, fra flere hender. Men hvor kraftig har egentlig veksten vært? Bjørn Johansen illustrerer med et eksempel:

– Da administrasjonsbygget på Melkøya skulle bygges var vi tre selskap fra Alta som gikk sammen og leverte et tilbud. Vi endte vel på cirka 210 millioner kroner. I dag klarer både vi og Harald Nilsen AS å ta et oppdrag av en slik størrelse alene. Det sier litt om hvor stor bransjen er blitt i Alta. Det er såpass at vi er pent nødt til å ta oppdrag over hele regionen. Akkurat i dag er vi på jobb i Kjøllefjord og på Sommarøy i Troms. Det er 800 kilometer mellom disse to, men vi er nødt til å være så mobile for å få jobb nok. Lokalt varierer det veldig, naturlig nok, sier Johansen.

Hviler ikke på lurbærene

Men de siste par års kraftige omsetningsvekst, den har dels sin forklaring i et helt konkret forhold; økt bruk av en viss entrepriseform:

– Det er blitt en dreining i entreprisestrukturen, og i dag er det mer vanlig med totalentrepriser. Disse medfører mer risiko og større krav til selskapene som tar på seg en slik jobb, men gjør også at vi sitter igjen med en økt omsetning, sier Heggheim.

De to Alta-entreprenørene er uansett klare på at de uansett utfall av torsdagens kåring vil fortsette å gjøre det de alltid har gjort; krumme nakken og jobbe videre.

– Kåringen torsdag dreier seg om forhold som ligger i fortiden. Vi kan ikke hvile på laurbærene og må bare brette opp ermene, gi gass og jobbe videre på det vi har skapt. For veksten kommer ikke av seg selv, den har blitt jobbet fram over lang tid.

Om de to Alta-selskapene skriver Ernst & Young følgende:

  • Roald Johansen Ingeniørforretning AS ble stiftet i 1985 av Roald Johansen med et mål om å komme i posisjon til å konkurrere med de store aktørene i bransjen. Entreprenørfirmaet har hatt vekst siden oppstarten, og de opplevde betydelig økning i forbindelse med at de i 2002 begynte å levere totalentrepriser, som Finnmarks første entreprenør. Selskapet holder til i Alta, men dekker hele landet. I 2007 overtok sønnen Bjørn rollen som daglig leder, og han har i dag et nært samarbeid med Roald som er arbeidende styreleder.

  • Harald Nilsen AS Entreprenørforretning ble etablert i Alta i 1958 og har siden den gang bygget seg opp til et solid entreprenørselskap med god inntjening og gode referanseprosjekter. Vekstskaper Halvdan Heggheim startet i selskapet som sommervikar i 1987. Siden den gang har han gått gradene. Han kom inn på eiersiden i 2000 og tiltrådte som daglig leder i 2012. Siden Heggheim kom inn i selskapet, har de bygget opp en kompetansebasert og aktiv eiermodell og kan vise til gode resultater og vekstøkning.