– Det første utstyret er allerede kommet til Sør-Tverrfjord, med Loppaekspressen for ti minutter siden, sa Andreas Wiese i Lean Fish klokka 10.30 i formiddag.

– Vi håper å ta imot den første fisken i midten av november. Ismaskinen er det kritiske punktet – den er bestilt men det kan ofte ta lenger tid, sier Wiese.

Torsdag kom lastekran og utstyr til Sør-Tverrfjord, fra Seglvik i Kvænangen, hvor Andreas Wiese og co nå forlater gård og bruk. Lean Fish har kjøpt den gamle rekefabrikken med tilstøtende kai. Totalt håper de å holde investeringene under to millioner. De har fått 300.000 fra Sametinget og rundt 100.000 i utredningstilskudd fra Loppa kommune, ellers har de finansiert det med egne midler.

– Vi satser hovedsakelig på tørrfiskproduksjon. Men vi får også super mulighet å få tak i fersk fisk i januar og februar, og kommer til å kjøpe fersk fisk da. Vi satser å ha helårsåpent og vil kjøpe både uer, torsk, hyse, sei, kveite, havlaks, breiflabb, med mer, forteller Wiese optimistisk.

Selv om han og kona Lene skiftet beite til gårdsdrift i Sogn for noen år siden, har de holdt kontakten med fiskerinæringa i nord gjennom Lean Fish.

Har plass til tørrfisk

Grunnstammen av båter som de henvender seg til er Bergsfjord-flåten med ni båter, samt en båt i Sandland og en i Sør-Tverrfjord.

– Vi håper også å kunne trekke til oss de som fisker i Breivikfjorden. Det er ikke fryktelig langt å gå inn og vi kan tilby gode betingelser. Dessuten har jeg tro på at vi skal kunne tiltrekke oss fremmedfiskere, sier han.

En av utfordringene med tørrfiskproduksjon i Seglvik, var arealer til de mange tørrfiskhjellene. I Sør-Tverrfjord er det mye plass. Lean Fish har søkt om festetomt fra Fefo.

– Vi kommer til å bygge tørrfiskhjeller for rundt 400 tonn fisk, forteller Andreas.

Legger ned i Seglvik

Han tilbakeviser at det var uenighet om penger eller andre ting som gjør at de nå flytter fra Seglvik til Sør-Tverrfjord, altså fra Troms til Finnmark.

– På en måte føler jeg at vi er tilbake, og nærmere de gamle leverandørene våre. Nå håper jeg de kommer tilbake til oss, sier han.

Lean Fish ønsket et bedre fotfeste i Seglvik, og ville gjøre andelslaget om til AS. Det ønsket ikke andelslaget.

– Det var fin stemning og bruket gikk godt. Men det ble litt tullete da vi skulle investere mer. Tørrfisk tar mye plass. Vi kunne ikke eie tørrfisklager, tørrfiskhjeller og sløyeskur, uten å eie selve bruket. Men vi reiser ikke i sinne og fortvilelse og ingen broer er brent, sier Wiese.

Trenger folk

Tre ansatte blir med sørøstover. Men Lean Fish vil nok trenge flere folk. Derfor skal Wiese henge opp oppslag i Sandland, Bergsfjord (om de har båt) og Sør-Tverrfjord.

– Det vil være en stor fordel for oss å få lokale ansatte. Vi ønsker folk fra distriktet, sier han.

– Hva hvis det er noen fra Alta som kunne tenke seg å flytte dit?

– Kanskje noen har lyst å flytte hjem igjen? I Sør-Tverrfjord er det både butikk og skole i nærheten, lokker han.