Jametmielli er stedsnavn flere steder i Kautokeino – også i Maze. Betydningen av navnet er dødningemælen, oftest plassert på elvebredden. Hos Anders A. Gaup junior i Maze dukket det opp noen tydelige søkk i terrenget helt ute på elvekanten, da Anders og barnebarnet Johnny Henrik Skum ryddet skog for å kunne sette opp et røykeri.

Bør kanskje undersøkes?

Anders har vært graver ved kirkegården i Maze i mer enn 40 år i tillegg til også å være kirkeverge, så han er nokså sikker på at han har funnet flere gravplasser på elvekanten like bak huset sitt.

– Når vi ser på det som har dukket opp når skogen er fjernet, så ser vi søkk på cirka to meters lengde, flere av dem ved siden av hverandre bortover. Jeg vet at det i området har vært og fortsatt er flere dyregraver, men dette er noe helt annerledes, sier Anders junior.

RYDDET SKOG: Anders A. Gaup junior og barnebarnet Johnny Henrik Skum ryddet skog og oppdaget det som kan være gravplasser på Jametmielli i Maze. Foto: Magne kvseth

Kan se konturene

Anders A. Gaup jr. mener man tydelig kan se konturene av noe som kan være – og han understreker at han bare tror det kan være gamle graver.

– Så nå har dere måttet utsette byggingen av røykeriet?

– Vi er litt i villrede om hva vi skal gjøre, for min erfaring fra jobben som graver på kirkegården sier meg at her er det ett eller annet. Ikke bare er det søkk i terrenget som har blitt mer tydelige med årene, men det er også en egen vegetasjon med mose akkurat der hvor disse mulige gravene ligger, og navnet på området, Jametmielli, sier kanskje sitt, mener Anders A. Gaup jr.

Plikt til å varsle

Arkeolog Gørill Nilsen ved Universitetet i Tromsø sier Gaup har gjort helt rett når han har stanset arbeidet, for det ligger inn under kulturminneloven at man skal varsle hvis man finner noe man tror er fredet som følge av lovverket.

– Jeg vil tro at det riktige er enten å varsle fylkeskommunens avdeling for kulturminner, eller Sametingets avdeling for kulturvern. De vil trolig kunne si noe om det er registrerte kulturminner i området fra før av, og så tror jeg de vil sende en arkeolog ut for å se nærmere på dette, sier arkelog Nilsen til avisa.

– Dette er interessant for kulturminnevernet i Finnmark, og høres ut som noe noen bør dra og se på, i første omgang kanskje Sametinget, sier arkeolog i fylkeskommunen, Kenneth Webb Vollan, til avisa.