– Jeg er virkelig stolt, rørt og imponert over det vi har av attraksjoner å vise fram for gjester som kommer til byen, sier Thomassen etter helgas kombinerttreff, der han var vertskap for 50 gjester, blant annet reisevante stjerner fra imponerende karrierer.

Tett program

Aronnesingen laget et smekkfullt program som virkelig falt i smak.

– Det var full klaff på alle arenaer, fra bespisning og guiding til oppleveler. Da slår det meg at vi kanskje ikke er bevisst nok på hva vi har av historisk verdi i våre omgivelser. Hver og en av oss er kanskje ikke god nok til å framsnakke de helt utrolige verdiene vi «sitter» på – og mitt poeng er at potensialet for turisme er så mye større enn det vi har i dag, sier Thomassen, som ikke legger skjul på at helgas rundtur var en oppvåkning.

– Se nordover, er hans konklusjon for turistnæringa.

Takkemailer

Han forteller at tilbakemeldingen fra gjestene er overstrømmende og overveldende.

– De er rett og slett kraftig imponert over hva de fikk oppleve i Alta. Det må vi ta til oss. Jeg fikk akkurat en takkemail her som indikerer at det har vært en uforglemmelig tur, sier Thomassen, som forteller at de fikk veldig gode værforhold og ikke minst god hjelp fra ulike sponsorer og støttespillere.

– Stort personlig

Thomassen legger ikke skjul på at det tok tid og krefter å arrangere det hele. Det ble mye arbeid, men «betalingen» var ikke så verst.

– Rent personlig var dette en stor opplevelse. Mange av gjestene er store helter fra min barndom og ungdom, og andre har jeg konkurrert med. Det ble litt av en helg, medgir Thomassen.

Blant tingene gjestene fikk med seg

TRIVELIG: Rundt bålet ble det mulighet for hyggelig mimring, blant annet for Knut Leo Abrahamsen og Bjarne Engen Vik. Foto: Frank Halvorsen

Altaelva

Tredøgnskort i Altaelva ga mye samhold og hygge, der Einar Suhr stilte som roer alle tre dager. Få vet mer om elva og Alta enn han. I løpet av tre døgn ble det hyggelig samtaler – og Alta event sørget for et telt som fungerte som «varmestue». Stig Anton Eliassen & Co sørget også for grilling og smak av ekte altalaks.

Boazo Sami Siida

– Kjempeflott vertskap som sørget for god mat og en flott innføring i samisk kultur, er dommen fra Thomassen. Det ble også tid til lassokasting i anlegget i Øvre Alta. Seierherre: Bjørn Wirkola.

Pæskatun

– Trond Strifeldt imponerte oss alle kolossalt med sin kunnskap og sin innlevelse på Pæskatun. Gjestene var svært interessert i historien om skifernæringen i Alta, oppsummerer Thomassen.

Sorrisniva og elvebåttur

Hans Ulrik Wisløff hadde stålkontroll som vert, både i Sorrisniva og da gjestene skulle fraktes ned til fiskeplassen på Elvestrand.

– Vi håper vi ikke plaget folk som skulle igang med fiskedøgnet. Heldigvis hadde vi rutinerte folk som som styrte båtene på de rette plassene, sier Thomassen. De dro ned fra Sorrisniva i 17-18-tida. Da er det litt sensitivt...

Tirpitz-museet og Kåfjord

Kåfjord er som kjent et oppkomme av attraksjoner, fra Haldde, kirka og Tirpitz – til gruvene som gjorde bygda til Finnmarks største på 1800-tallet.

– Vi hadde kåfjording og varaordfører Anita Pedersen Håkegård som guide. Fantastisk bra, sier Thomassen.

Universitetet Campus Alta

På Universitetet kunne gjestene følge en trening med Håvard Klemetsen og deretter en forelesning med Tor Oskar Thomassen om skihistorien til Finnmark i anledning 100-årsjubileet. Det ble også en runde med sparring om historien, der Altas egen OL-deltaker Knut Leo Abrahamsen hadde styringen.

Alta museum

Helleristningene i Alta er på UNESCO-lista og gjestene var svært imponert av kulturskattene.

Bankett Scandic

– Strålende mat og fantastiske taler. Vi skjønte ingenting da det hadde gått fire timer, foreller Tor Oskar.