Det gjør bedriftens innleide konsulentselskap, Sweco, klart i en epost til Alta kommune. Eposten er et svar på planavdelingens foreløpige innvendinger mot reguleringsplanen som Sorrisniva AS nå lager for å omregulere hele området rundt anlegget sitt. Sweco og Sorrisniva ønsker et møte med planavdelingen for å drøfte behovet for endringer i planforslaget.

– Hovedmomentet vi ønsker å drøfte er bebyggelse mot Altaelva. Sorrisniva har siden oppstart hatt intensjon om å bygge små overnattingsbygg foran restaurantbygget mot elva. Dersom Alta kommune ikke tillater ny bebyggelse nærmere elva enn eksisterende bygg, vil planlagt utvidelse ikke kunne realiseres, skriver arealplanlegger Øystein Willersrud i Sweco i eposten til kommunen.

– En busslast

Sorrisniva AS har nemlig ingen ønsker om å bygge nye bygg for overnatting på baksiden av restaurantbygget. Ifølge Willersrud innehar ikke baksiden av bygget de samme kvalitetene som forsiden mot elva.

– En god plassering av byggene for overnatting er viktig for kvaliteten på tilbudet til Sorrisniva. Baksiden av bygget vurderes uegnet. Dessuten benyttes store deler av området til ishotell om vinteren, bemerker Willersrud.

Overfor Altaposten understreker daglig leder Tor Kjetil Wisløff behovet for at overnattingsbyggene får en spesiel estetikk og oppleves som spesielle.

– De må passe inn i konseptet vårt, vi bygger ikke hva som helst, sier Wisløff.

På spørsmål om hvor mange helårsovernattingsplasser han ser for seg, svarer Wisløff «ca en busslast».

Ønsker større frihet

I eposten til kommunen heter det videre at enkelte av kravene fra planavdelingen blir unødig detaljerte og ikke gir rom for nok fleksibilitet. Blant annet stiller Sweco spørsmål ved om detaljkravene til den nye veien på baksiden av anlegget er nødvendige, tatt i betraktning at veien blir privat. Det signaliseres også at det ikke er ønskelig med strenge krav til byggenes utforming.

– Detaljutforming av veien vurderes mindre viktig sett ut i fra områdets beliggenhet og utnyttelsen av området. Videre ønsker Sorrisniva å bygge spennende bygg med god estetisk utforming. Det er viktig at man ikke stiller krav til eksempelvis takform, som slår uheldig ut med hensyn til kreative arkitektoniske løsninger, påpeker Willersrud.

Gir og tar

Tross den ganske bestemte ordlyden i svaret til kommunen, hevder Wisløff at prosessen mot kommunen er helt grei og ryddig.

– Planavdelingen har sitt regelverk å forholde seg til, og det respekterer vi. Vi har sagt fra om hva vi mener må på plass, også ser vi fram til å møtes til forhandlinger. Det må gis og tas, og vi håper å komme i mål på en slik måte at vi kan fortsette å utvikle anlegget vårt, sier Wisløff.

I eposten til kommunen framgår det at Sorrisniva hadde ønsket å kunne starte byggingen av overnattingsbyggene i år, men den tidsfristen er nå overskredet.

– Kanskje kan vi nå å starte på byggingen av den nye veien i år, men byggestart for resten blir tidligst neste år, sier Wisøff.

Ansikt mot elva

Veien er alene et sort løft for bedriften. Dagens vei mellom bebyggelsen og elva fjernes, og planen er at det anlegges en sti mot elvekanten. På baksiden av bebyggelsen, mot bakken, anlegges det ny vei på 800 meter. Den blir ikke billig.

– Den vil koste flere millioner. Det er et stort løft for bedriften, men vi mener det er nødvendig, for dagens vei er litt i veien, for å si det sånn. Det er viktig at våre gjester opplever at de er i tilknytning til elva. Det totale kostnadsoverslaget har vi ikke ennå, det vil foreligge når reguleringsplanen er klar og alt er tegnet ferdig, sier Wisløff.

– Vi investerer mye hele tiden

2015 var ett steg tilbake resultatmessig for Sorrisniva AS.

– Butikken går greit, men vi bruker mye penger over drifta til løpende investeringer, derfor ser ikke årsresultatet så bra ut, sier daglig leder Tor Kjetil Wisløff.

Av en omsetning på 12,5 millioner i 2015 ble det bare 300.000 kroner igjen på bunnlinja.

– Vi kjøpte for eksempel inn 10 nye scootere i fjor, det var 1,3 millioner kroner rett ut av drifta. Ser man seg blind på tallene så kan det se ut som vi sliter, men det gjør vi ikke. Vi er i en liten omstilling akkurat nå, og det koster penger, sier Wisløff.

Bedriften har også tatt en mindre byggutvidelse over drifta, samt brukt store summer til konsulenter i forbindelse med en forestående omregulering av området og en utvidelse med helårige overnattingsplasser. Til sammen er det her snakk om rundt èn million kroner bare i 2015.

Ingen reiselivsbedrifter i Alta har et så vidt spenn av tilbud og aktiviteter som Sorrisniva. Det er krevende økonomisk å holde oppe kvaliteten på utstyr og tjenester når tilbudet er så bredt.

– Vi ser nå på hvordan vi skal være organisert og hva vi skal tilby i framtiden. Heldigvis har vi fått inn nye, dyktige øyne i staben, som kan se ting med litt andre øyne enn meg og Hans Ulrik, sier Wisløff.

Sorrisniva AS

ÅrOmsetningDriftsresultatÅrsresultat
20138 703 000- 1 211 000- 907 000
201412 063 0001 218 000870 000
201512 500 000420 000300 000