Stemningen var lett og ledig i løpet av helga, med tur til Altaelva og skiferfjellet som to av høydepunktene.

Se flere bilder i karusellen over.

– Jeg må innrømme at det ble litt ekstra nerver. Utrolig stort og ærefullt å få et slikt besøk til Pæskatun, sier Trond Strifeldt. Han ga gjestene en skikkelig innføring i yrket som var og er så viktig for Alta-samfunnet. En lydhør forsamling fikk en flott leksjon i drifta i berget.

Fikk helten på besøk

Strifeldt forteller at spesielt Bjørn Wirkola er en stor helt.

– Det er jo ikke få timer man som guttunge satt klistret til tv-skjermen for å se når han hoppet, sier Strifeldt. Og Bjørn var ikke snauere enn at han testet ut den tradisjonelle saksa.

TESTET: Bjørn Wirkola testet ut hvordan man brukte skifersaksa i gamle dager. Foto: Trond Strifeldt

Litt senere på kvelden, da gjengen var samlet til laksefiske på Elvestrand, ble nettopp turen til Pæskatun et samtaleemne. De var imponert av tilbudet og Tronds presentasjon –  og fikk noen lærerike timer i berget,

– Veldig artig at de var fornøyd med besøket og syntes det var interessant. Jeg er selv stolt over å kunne vise frem Altaskiferen, sier Trond.

– Husker 1954

OL-mester Tormod Knutsen var blant dem som virkelig stortrivdes ved Altaelvas bredder fredag kveld.  84-åringen var en av mange legender som tilbrakte helga i Nordlysbyen. På tvers av generasjonskløfta gikk praten varm om både gamle dager og skisportens utvikling.

– Det er fantastisk å være tilbake i Alta etter så mange år, sa Knutsen, OL-mesteren fra 1964 som slo tyske Georg Thoma da det virkelig gjaldt.

LENGE SIDEN SIST: OL-mester Tormod Knutsen storkoste seg på Elvestrand. 84-åringen husket godt da han var i Alta sist, nemlig i 1954. Foto: Frank Halvorsen

Han var bare 22 år da han gjestet Alta ti år tidligere i 1954, under landsdelsrennet for Nord-Norge. Med godt minne kunne han spørre Altaposten om en rekke lokale størrelser, blant annet Per Olsen og Helge Lampe. Begge har gått bort, men huskes godt av Knutsen.

– Jeg erindrer at vi hadde en fantastisk tur til Alta, sier Knutsen, som reiste på Nordkalotten sammen med Sverre Stenersen.

Gikk helt til topps

Det er noen år mellom velmaktsdagene til Bjørn Wirkola, Tom Sandberg og Bjarte Engen Vik, men de har i stor grad felles kompetanse på hvordan man hevder seg i verdenstoppen, enten det er kombinert eller hopp. Wirkola var unik med sin allsidighet, med både kombinert, hopp og fotball på høyt nivå.

Wirkola var stand-in for landslagstrener Stöckl under sponsortreffet til Offroad Finnmark og kunne blant annet by på en interessant tankerekke om hva som skal til for å hevde seg. Bjørn Wirkola feiret sin 73-årsdag forleden og vil også kaste glans over golfturneringen på Kvenvikmoen kommende helg.

– Veldig stort for meg

Arrangør Tor Oskar Thomassen hadde sørget for et fantastisk program, der det meste av attraksjoner ble besøkt. Responsen var overveldende.

– Veldig hyggelig tilbakemelding fra alle hold. For meg personlig var også dette veldig stort, med tanke på at dette var helter jeg så opp til i sin tid. Andre har jeg konkurrert med, så det ble virkelig en stor opplevelse og en meget hyggelig helg der også været klaffet for vår del, sier Thomassen.