Lederen for Talvik JFF ser fram til å forvalte hytta til beste for bygda.

Talvik arbeiderlag gikk nylig i forbønn for bygdas skole og barnehage, hvor de (Altaposten onsdag 3. august) ba om at penger ikke må bli til hinder for småtassers bruk av Tyristua.

– Skolen og barnehagen vil få økonomisk fribillett til å bruke hytta. Det er allerede bestemt, sier Martin Westmark, leder for Talvik jeger- og fiskerforening, for øvrig selv lærer ved stedets skole. Et møte med rådmann og arbeiderlag er avtalt, sier han, og her skal det settes opp kontrakt knyttet til slik pedagogisk fribruk, samt at hytta aldri kan selges til berikelser på tvers av bygdas interesse.

Vil ha samarbeid

Tyristua blir nå en fin base i villmarka for fremtidens jegere og fiskere, samt en naturlig base også for foreningens øvrige arbeid.

– Vi har i en årrekke hatt friluftsdag ved Småvannene, og kanskje kan hytta ved Tyristuvannet bli nytt samlingspunkt? Vi tenker mye på hvordan hytta nå kan utnyttes i større grad for folket i Talvik, og satser på samarbeid med lag og foreninger, sier Westmark. Hytta ligger i perleterreng, her er ski- og scooterløype forbi, og den nye hytteeieren ønsker at Tyristua skal bli et mer levende knutepunkt når bygda tenker friluftsliv.

Badstu og utsikt

Hastemøte i styret er avholdt, sier lederen, og det første de gjør nå, er å befare underverket.

– Vi må se hva som skal gjøres. Vi tror vi må skifte shingel på taket, sier Westmark, åpen på at penger må inn. Utleie til privatpersoner og foreninger er en velbrukt oppskrift, og målet er drift til selvkost. Hytta har solcellepanel samt vedfyring og gasskomfyr. Den har rundt 7 sengeplasser, fordelt på 2 soverom i hovedbygget og 1 i annekset. Den har også badstu.

Preg av villmark

– Veldig fin. Flott utsikt helt til sjøen. Et nydelig utgangspunkt for jakt og fiske, sier Westmark, som bekrefter at foreningen lenge har kjent på savnet av ei foreningshytte.

– Med tid og stunder vil Tyristua få et større preg av friluftsliv. Et preg som forteller at den driftes og vedlikeholdes av en ressurssterk og lokalt inkluderende jeger- og fiskerforening, sier lederen, som kaller hytta en seier for lokalpolitikken.

– En raus beslutning fra Finnmarkssykehuset, og en flott innsats fra rådmannen og hans stab, sier han.