Før Daniel Boberg Leirbakken vant Offroad Finnmark 300 for fjerde gang hadde han overtalt Kaj Helge Helgesen til å bli med på laget. De syklet inn til seier klokken 13.25 fredag og etter målgang kunne sistnevnte fortelle om en lagkamerat med verdifull erfaring.

– Daniel er en luring. Jeg tror man må lete lenge for å finne en så taktisk god rytter og som i tillegg er utrolig sterk. Han er et par hakk sterkere enn meg, men jeg dro mange fordeler av å sykle sammen med han, sier Helgesen.

– Han er gjennomdyktig på det taktiske. Han er flink på sporvalg og å lese traseen. Før start var han klar på at uansett hva som skjedde i starten skulle vi ligge først opp de første bakkene. Han vet at vi begge er teknisk gode syklister og var opptatt av at vi ikke skulle hindres av andre, sier Helgesen.

Også utover i løpet tok Boberg Leirbakken regien.

– Han er tydelig flink å lese konkurrentene. Vi syklet lenge sammen med Geir Lien og Sten Are Harjo, men Daniel oppdaget at de begynte å slite og ba meg om å holde trykket. Plutselig var de bare borte, sier Helgesen.

– Aldri mer

Mens mange sier de aldri mer skal starte et så tøft løp sier Helgesen at han aldri mer skal slippe opp på treningen.

– Daniel har holdt det gående hele tiden og er fortsatt råsterk. Jeg slapp meg ned etter Offroad Finnmark i 2009 og trente nesten ikke før jeg begynte sånn smått å trene sykkel igjen i 2012 og økte mer på treningsdosene for et par år siden. Så en ting er i hvert fall sikkert; Jeg skal aldri mer slippe meg ned igjen for det var forferdelig å starte på nytt, sier Helgesen som i sine barne- og ungdomsår var en hardtsatsende og habil skiløper.

Planen var ikke å sykle Offroad Finnmark i år, men tre-fire uker før start ble han overtalt til å bli med på laget.  Treningsgrunnlaget var der blant annet etter en god treningsleir på Mallorca i mai/juni.

– Jeg har lyst å prøve meg litt på sykkel og har derfor trent bra med styrke og på fatbike i vinter og hadde mange fine økter på Mallorca. Så nå i ettertid når det gikk så bra er jeg glad for at jeg lot meg overtale til å stille i rittet, avslutter han.