Fisken hadde kul på ryggen, og fiskerne ble kjent med pukkellaks, en art som har sine røtter i Stillehavet og nå er på full fart opp i lakseelvene i Finnmark.

Beit to ganger

Marja Lina Buljo og Ravdna Garen Buljo er søskenbarn, begge 13 år, og tilbringer også denne sommeren i Langfjordbotn. Å fiske fra flytebrygga er en populær hobby, og sammen har de fått både kveite, torsk, sei, ørret, hyse og steinbit.

Men pukkellaks har de aldri sett før, og jentene synes fangsten er var spennende.

– Først beit den på sluken, strittet kraftig i mot, og slapp. Så kastet vi ut igjen, og den slo til på nytt. Denne gang hang den fast, forteller fiskerne. De fisket sammen med en stang.

– Flere ganger for den ut, og vi måtte gi etter. Så sveivet vi inn, og den trakk ut igjen. En gang spratt den opp av sjøen. Så rotet den seg under flytebrygga, men til slutt tok vi i snøret og hentet den opp, forteller Ravdna Garen og Marja Lina.

Litt skummelt

Jentene synes den var artig, men litt skummel, og fikk hjelp av pappaene Nils og Johan for å finne ut hva dette var.

– Vi har hørt om pukkellaks, men for oss er utseende litt merkelig. Vet ikke om vi våger å spise den, sier fedrene.

Pukkellaksen har fått sitt navn etter en markert forhøyning på fremre del av ryggen. På moden hanlaks er denne pukkelen spesielt tydelig. I tillegg har denne laksen et smalt og spisst hode.

Blir to år

Ifølge Artsdatabanken er pukkellaks den mest vanlige laksen i Stillehavet. Spesielt i nord er den en populær art for yrkesfiskere.

Fra 1956 til -80 hadde sovjetiske myndigheter store prosjekter med å introdusere arter, og pukkellaks ble da flytter fra Stillehavet til Kolahalvøya. Her har den etablert seg og formerer seg i flere elver.

Pukkellaksen blir bare to år gammel. Fisken går opp i elvene om sommeren, og gyter i september. Hunnene vokter gytegropene til hun dør. Om våren klekkes yngelen, og den er straks klar for å gå ut i havet Neste sommer kommer fisken tilbake for å gyte, og er da 1,5 til to kilo tung. Den gyter, og dør.

Artsdatabanken regner pukkellaks som en fremmed art i Norge. På -70 tallet dukket den opp sporadisk, men de siste årene frykter man at den har etablert seg i laksevassdrag i Øst-Finnmark.

– Ingen trussel

Da miljøavdelingen hos Fylkesmannen undersøkte elver i 2013, observerte de pukkellaks i blant annet Eibyelva, Repparfjordelva og Stabburselva, i tillegg til mange elver i Øst-Finnmark.

Forskere utelukker ikke at arten vil spre seg sørover, og bli en fast art i mange vassdrag

Etter at pukkellaksen går opp i elvene, spiser den ikke. Derfor mener forskerne at den ikke utgjør en trussel mot lokale stammer. Med unntak av at den kan okkupere gyteplasser, og eventuelt spre infeksjoner.

– Foreløpig har vi ikke funnet negativ effekt av at denne arten opptrer i våre elver, sier Jostein Fløgstad ved miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark til NRK.