Opp av dypet i Langfjorden kom et monster. Stian Hatvik og Erik Hansen kjente pulsen eksplodere.

– Minst 199 i puls, smiler Stian, etter at slaget var vunnet.

Kleppen holdt ikke

Kleppen knakk, men begge fiskerne fikk tak under hjellene og trakk kveita opp i båten. –Jeg hylte av glede. Det var et skikkelig kick, sier Stian Hatvik, (th) Foto: Ole Magnus Rapp

Kleppen knakk, og den store kveita ville alle andre veier enn opp i båten. Kroken satt bare sånn passe fast, og gode råd var dyre. Begge karene strakte seg så langt ut de våget, fikk tak under hjellene og med et tungt rykk var storkveita om bord. At kvitsiden skal opp, hadde de glemt, men «dyret» oppførte seg pent.

Storfiske-eventyret startet dagen før. Deres venninne Stine fisket med stang fra bergene ved Sopnes og noe veldig tungt bet på. Hverken stanga, snella eller snøret var bygd for noe slikt, og like før hun ikke maktet å holde stanga mer, så slapp «det» som hadde bitt på.

– Jeg sveivet inn stingsilda, og like etter kom en enormt stor flat fisk. Men den bet ikke på flere ganger, forteller Stina.

Stolte fiskere med 60-kilos kveita. Fra venstre Erik Hansen, Thomas Rostad og Stian Hatvik. Foto: Ole Magnus Rapp

Hun måtte fortelle til guttene om nesten-fangsten, og de satte straks i gang en god plan.

– Vi egnet en kveiteline med småsei, og satte linen omtrent der Stine hadde sett kveita. Selvsagt var vi spente da vi trakk lina dagen etter, men at resultatet skulle bli så stor hadde ingen drømt om, sier Stian Hatvik.

En kveite på 60 kilo, to kveiter på 8-10 kilo og tre steinbit. Den ene steinbiten var kjempestor, men forsvant helt i skyggen av kveita.

I fjor ble det tatt en kveite på 40 kilo i Langfjordbotn, så guttene har satt ny kretsrekord. Lenger ute i fjorden er det tidligere tatt større flatfisk.

Uforglemmelig

De siste årene har det blitt mer kveite i fjorden, kanskje på grunn av mindre press fra reketrålere og andre som tar kveiteyngel.

– Dette er noe vi aldri kommer til å glemme. En stor opplevelse. Jeg hylte av glede. Det var litt av et kick, sier Stian.

I dagene som kommer blir det mange kveitemåltider i Langfjorden. Fiskerne har prekevert fangsten, og delt raust ut porsjoner til kjente og ukjente. Også Stine som startet det hele, har fått seg et nydelig måltid med steikt kveite.

– Om vi skal fiske mer? Selvsagt! Lina er allerede ute, og vi venter spent, smiler fiskene.