Altaposten har bedt om og fått innsyn i dokumenter fra Statens helsetilsyn tilknyttet en tilsynssak mot en lege, som jobber i byen.

I dokumentene, som er delvis sladdet av hensyn til pasientens personvern, fremgår det at en pasient tilknyttet legesenteret der legen har sitt virke døde som følge av akutt forgiftning av paracetamol, på en for oss ukjent dato i 2014. Paracetamol er et av virkestoffene i de vanedannende preparatene Paralgin Forte/Paralgin Major og også Paracet. Virkestoffet kan være livsfarlig ved inntak av for store doser.

Les legens forklaring lengre ned i artikkelen: – Jeg har alltid vært ytterst forsiktig med slike legemidler

Slet med rusproblem

I dokumentene fremgår det at pasienten i en lengre periode på 2000-tallet hadde vært plaget med magesmerter, og disse kom gradvis tilbake. Pasienten ble utredet i 2014, her fremkom det at personen også slet med alvorlige depresjoner, og at pasienten hadde et rusproblem. Pasienten mente selv at han/hun kun hadde et smerteproblem. Pasienten hadde vært innlagt grunnet sin rusavhengighet.

– Av pasientjournalen fremkommer at pasienten hadde hatt et langvarig overforbruk av vanedannende medisiner, først og fremst Sobirl og Paralgin Forte. Fikk tidvis også foreskrevet opiater, skriver Fylkesmannen i Finnmark i en utredning til Statens helsetilsyn.

Det fremgår videre at pasienten på et tidspunkt var vurdert å være suicidal, da pasienten hadde «fremsatt suicidale tanker som en løsning dersom [pasienten] ikke fikk god nok hjelp mot sine smerteproblemer».

Pasienten hadde på et tidspunkt skiftet fastlege etter at denne fastlegen ville innføre et nedtrappingsregime for vanedannende medisiner.

Store doser

I resepthistorikken til pasienten i perioden før dødsfallet skjedde fremgår det at han eller hun fikk skrevet ut Paralgin Forte som tilsvarte et forbruk på seks tabletter daglig (2400 mg paracetamol) og tre stikkpiller daglig ved behov (2400 mg paracetamol) av fastlegen sin. Normalt skrev fastlegen ut 50 tabletter og 10 stikkpiller i hver «omgang».

Men før han dro på ferie skrev fastlegen ut fire ganger flere tabletter og tre ganger så mange stikkpiller som normalt, 200 tabletter og 30 stikkpiller. Dette skulle vare til fastlegen var tilbake fra ferien.

I resepthistorikken fremgår det at pasienten i fastlegens ferieperiode oppsøkte legen som fungerte som fastlegens vikarlege. Denne vikarlegen skrev også ut Paralgin Forte og Paralgin Major til pasienten, i samme doser som «feriedosen» pasientens fastlege hadde ført opp.

Dette ifølge vikarlegens forklaring fordi han ikke oppdaget at fastlegen allerede hadde skrevet ut en stor «feriedose», og fordi han heller ikke oppdaget at det sto forhåndsutfylt henholdsvis «4» og «3» i reseptskjemaene.

Ba pasienten være forsiktig

Vikarlegen har i en redegjørelse skrevet at han kjente til pasientens historikk med overforbruk av vanedannende preparater, men at «det dessverre ble en alvorlig misforståelse» som førte til at vikarlegen skrev ut preparatene.

– Vikarlegen skriver at han alltid er forsiktig med forskriving av B-preparat, men at pasienten i dette tilfellet fikk resept på 4 og 3 ganger større mengde enn han var klar over.

Da fastlegen kom tilbake fra ferie ble det hele oppdaget. Da var pasienten ennå i live:

– Fastlegen oppdaget at det var blitt forskrevet Paralgin Forte og Paralgin Major også i hans feriefravær. Han hadde imidlertid selv rekvirert ny resept på Paralgin Forte denne dagen uten å oppdage rekvireringen i feriefraværet.

Fastlegen forsøkte å tilbakekalle denne resepten, uten å lykkes. Han ringte derfor pasienten.

– [Pasienten] lovte å holde forbruket nede på 6 tabletter Paralgin Forte daglig. Pasienten møtte også til konsultasjon hos fastlegen dagen etter, fremgår det av dokumentene.

Døde etter akutt forgiftning

I rapporten fremgår det at pasienten på et tidspunkt i etterkant av dette ble sendt til sykehus. I dagene før innleggelsen hadde pasienten ifølge pårørende ha fremstått som ruset. Personen ble sist sett oppgegående dagen før sykehusinnleggelsen.

– Ved innleggelse var pasienten ikke kontaktbar […] Sykehuset konkluderte med at [pasienten] hadde en alvorlig, subakutt forgiftning med paracetamol. [Pasienten] ble overflyttet til Rikshospitalet, men var hjernedød ved ankomst dit, heter det i utredningen fra Fylkesmannen i Finnmark, skrevet til Statens helsetilsyn.

Rutinesvikt

I svaret fra legesenteret og fra legen fremgår det at man innrømmer at det har skjedd en svikt.

Etter hva Altaposten forstår vurderer helsetilsynet å ilegge en advarsel til legen som fungerte som vikar for pasientens fastlege.

  • Fra helsetilsynets kommunikasjonsavdeling får vi opplyst at saken fortsatt er til behandling, og at det er vanskelig å antyde når den er ferdigbehandlet.

– Er meget restriktiv

Både legesenteret og vikarlegen som risikerer reaksjon fra helsetilsynet har skrevet lengre forklaringer til Statens helsetilsyn i sakens anledning. Legen selv skriver at han er så restriktiv med resepter til vanedannende medisiner at han har opplevd episoder der han er blitt truet av sine pasienter:

– Under hele min yrkeskarriere har jeg vært ytterst forsiktig med å skrive ut resepter på legemiddel, særlig de som er assosiert til avhengighetsproblematikk [...] Denne innstillingen har i perioder ført til konfliktsituasjoner med pasienter som krever resept [...] Dette har ført til flere tilfeller av trusler om fysisk vold dersom pasientene ikke får det de ønsker seg, skriver legen.

Han har i stedet forsøkt å få pasienter med lette til middels sterke plager til å gjøre visse aktiviteter som skal dempe smerter:

– Denne behandlingsmetoden har god effekt, ingen bivirkninger og ingen kostnad for pasienten eller for samfunnet. Jeg fraråder bruk av smertestillende, muskelavslappende og betennelsesdempende [da] dette i mange tilfeller er unødvendig og leder til en forverring av helsen.

– Det er en skjebnens ironi at en lege med en slik innstilling rammes av en slik type tilsynssak, skriver legen.

Skulle varsles

I etterkant av episoden har man gjennomgått rutinene ved legesenteret der fastlegen og legen som var hans vikar hadde/har sitt virke.

I redegjørelsen fra det aktuelle legesenteret fremgår det at fastlegen i perioder hadde opplevd problemer med det elektroniske journalsystemet. Rutinene ved det aktuelle legesenteret var imidlertid slik at vikarleger skulle få fremlagt resepter, for å sikre forsvarlig rekvirering, fremgår det av forklaring til en av legene ved det legesenteret.

Enorm arbeidsbelastning

Legen som har tilsynssaken mot seg skriver at feiltakelsen oppsto da han ikke la merke til at fastlegen hadde skrevet ut henholdsvis fire og tre pakker Paralgin Forte og Paralgin Major i den siste konsultasjonen.

– Jeg burde lagt merke til dette, men gjorde ikke det. På en måte var det ikke realistisk å engang vurdere at en pasient som var suicidal skulle få resept på så store mengder av kombinasjonspreparatet paracetamol og kodein, skriver legen.

I og med at henholdsvis «4» og «3» var ført inn i reseptene fra fastlegens side, fulgte dette med da vikarlegen skulle skrive ut ny resept. Vikarlegen understreker at det ble skrevet ut henholdsvis fire og tre ganger større dose enn intensjonen var.

– Uholdbar situasjon

I legens forklaring fremgår det at det i ferietider er en «enorm arbeidsbelastning» ved legesenteret. Dette ble ikke bedre som følge av problemer med det digitale reseptsystemet:

– Situasjonen var mildt sagt uholdbar. Jeg nevnte i flere møter med kolleger at WinMed 3 (det digitale reseptsystemet, red. anm) krevde så mye oppmerksomhet at pasientsikkerheten kunne påvirkes kraftig negativt, skriver legen.

Legen påpeker også i sin forklaring at Statens helsetilsyn ikke har utelukket at pasienten kan ha vært suicidal. I tilfeller der alle tabletter tas på en og samme tid vil selv 50 tabletter Paralgin Forte (som var en normal ukedose for denne pasienten, red. anm) potensielt sett være nok til at en person dør av det, ifølge legen.