Nytt tilfelle i Alta: Totalt 12 smittede

Illustrasjonsfoto.  Foto: Berit Roald/NTB

Alta kommune meldte fredag kveld om nok et smittetilfelle.

– Det er få nærkontakter, melder kommunen.

Med fredagens tre smittetilfelle er 12 personer i Alta i isolasjon.

Både fredag morgen og ettermiddag meldte ordfører Monica Nielsen også om nye koronatilfelle.

Alta kommune opplyser at Alta har 140 personer i karantene.

Bortviste beruset mann fra sentrum

Like før klokken 19:00 meldte Politiet i Finnmark via Twitter at de har bortvist en beruset, bråkete mann fra sentrum. Mannen har fått pålegg om å ikke oppsøke sentrumsområdet igjen før klokken 08:00 imorgen.

Anastasiya Fedotova

Målte fører til 112 kilometer i timen i 70-sone

illustrasjonsbilde  Foto: Tom Skoglund

Klokken 17:45 meldte Politiet i Finnmark via Twitter at utrykningspolitiet har utført fartskontroll i Heammogieddi i 70-sonen. En mann i slutten av 20 årene ble målt til 112,15 kilometer i timen, noe som resulterte i førerkortbeslag.

Anastasiya Fedotova

Nå kan du be om testing over SMS

Illustrasjonsfoto.  Foto: Torstein Bøe/NTB

Ved flere anledninger har mange meldt om at det har vært krevende å komme gjennom på kommunens koronatelefon, men nå blir det forhåpentligvis lettere å få ordnet time for testing i perioder med stort trøkk på telefonen.

For fra og med i dag har Alta kommune satt i gang en ordning der man kan be om testing for covid-19 på SMS, melder kommunen på sine nettsider.

– Dersom du har sendt SMS må du vente på svar, ikke ring koronatelefonen i tillegg. Er det nødvendig med ytterligere avklaringer i forbindelse med SMS-en blir du oppringt av våre folk på koronatelefonen.

Gjengen som jobber med å ta imot henvendelser på kommunens koronatelefon.  Foto: Astrid Krogh/Alta kommune

Kommunen ber om at man sender SMS med fullt navn(fornavn, mellomnavn og etternavn), adresse, fødselsdato og hvilke symptomer man har og dato man fikk dem til telefonnummer 480 38 626.

De ber også om at det opplyses om man har vært i kontakt med noen som er bekreftet smittet, eller om man har vært på reise, opplyser kommunen i en oppdatering.

– Hvis du skal ha koronatest av andre grunner enn symptomer må du fortsatt ringe vår koronatelefon for å avtale tid til testing, legges det til.


Enda ett positivt prøvesvar; totalt 21 i isolasjon

Illustrasjonsbilde  Foto: Jil Yngland / NTB

Like etter klokken 17:30 meldte ordfører Monica Nielsen om atter et positivt prøvesvar.

– Personen har vært i innreisekarantene og er nå satt i isolasjon. Personen har fulgt reglene for innreise og karantene, forteller ordføreren.

Det positive prøvesvaret gir ingen nærkontakter. Det er nå totalt 21 stykker i isolasjon.


Anastasiya Fedotova

Nok en smittet i Alta

Illustrasjonsbilde.  Foto: Ketil Gjelstein Bjærke

Alta kommune melder om at de har nok en positiv test onsdag formiddag. Alta kommune har dermed 20 personer i isolasjon og 250 personer i karantene. Dette melder Alta kommune på twitter.

De minner også om den nye forskriften som er vedtatt i dagens formannskapsmøte.


Følger ikke nasjonal gjenåpning, innfører lokal koronaforskrift

Formannskapet bestemte seg for at Alta skal holde seg på samme nivå som i dag – «nivå 2» – med noen ekstra tiltak.

Sendes ut falske eposter i Tromsø

Illustrasjonsbilde.  Foto: Marianne Løvland

Tromsø kommune jobber med å stanse utsending av falske eposter og undersøker om de kan ha vært utsatt for et sikkerhetsbrudd.

Overfor Nordlys vil ikke IT-sjef Marita Tiller kommentere hvor stort omfanget er, men ifølge avisa skal det være snakk om flere tusen eposter.

– Det viktigste arbeidet vi gjør nå, er å sikre at utsendingen stoppes, sier hun.

Ifølge Nordlys undersøker kommunen blant annet om de kan ha blitt utsatt for et hackerangrep. (©NTB)

NTB

Utrykningspolitiet gjennomførte kontroll i Øksfjord

Illustrasjonsfoto.  Foto: Merete Arnesen

Rett før klokken 20:00 meldte Politiet via Twitter at Utrykningspolitiet har gjennomført fartskontroll i Øksfjord. 11 personer ble kontrollert, det ble ingen reaksjoner.

Anastasiya Fedotova

To nye smittede i Hammerfest

Ordfører i Hammerfest kommune Marianne Sivertsen Næss. 

Det er registrert to nye smittede i Hammerfest det siste døgnet.

Dermed er det totalt 21 personer med påvist aktiv covid-19-smitte i kommunen. Det melder Hammerfest kommune tirsdag.

Kommunen opplyser at 12 personer er ute av isolasjon det siste døgnet. 71 nærkontakter er fortsatt i karantene.

Fredag 21. mai innførte Hammerfest kommune lokal forskrift som innebar en midlertidig nedstengning av de fleste arenaer der mennesker møtes.
– Det er vedtatt fortsatt strenge smitteverntiltak foreløpig fram til mandag 21. juni, skriver kommunen på sine hjemmesider.

NTB

– NRK må også dekke sametingsvalget

NRK bør inkludere sametingsvalget i sine valgsendinger. Dette mener sametingspresident Aili Keskitalo og plenumsleder Tom Sottinen.  Foto: Denis Caviglia

Sametingspresident Aili Keskitalo og plenumsleder Tom Sottinen ønsker at Sametinget inkluderes i NRKs valgdekning.

De har derfor sendt en henvendelse til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK, hvor de argumenterer om hvorfor det er viktig at riksflatene inkluderer i Sametingsvalget høsten 2021. Dette opplyser Sametinget i en pressemelding. De skriver at NRK nyter høy tillit i befolkningen, har landets dyktigste journalister og de ressursene som ellers behøves for å levere god valgdekning.

– Vi er trygge på at NRK Sápmi, den samiske divisjonen i NRK, vil ha en variert og fyldig dekning av sametingsvalget i år slik de har hatt tidligere år. Men, vi drømmer allikevel om å se en partileder eller presidentkandidat-debatt på NRK1 i beste sendetid, med både samiske og norske politikere om store politiske temaer som angår oss alle som bor i Norge.

De mener en debatt rundt samiske temaer også vil være interessant for ikke-samer, og nevner blant annet reindrift, gruvedrift, rovdyrproblematikk og morsmålsundervisning.

– Det samiske demokratiet er svært viktig for det samiske samfunnet og Sametinget, men det bør også være viktig for landets viktigste nyhetsredaksjon i NRK.


Litt for fort i Rafsbotn

  Foto: Illustrasjonsbilde

Utrykningspolitiet har gjennomført fartskontroll i Rafsbotn. Her har de skrevet ut et forenklet forelegg. Vedkommende kjørte i 58 km/t i 50 sonen. Dette opplyser politiet på twitter.

Sparker i gang sommersesongen på museet

For femte året på rad kjører museet i gang aktivitetstilbudet ved fjæra. Ved lavvoen kan man prøve ut aktiviteter som blant annet bueskyting, og lære om livet i steinalderen.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

– Vi er kjempespent på hvordan sommeren blir, sier Anita Tapio, markeds- og publikumsansvarlig ved Alta museum.

For selv om de tror det kan bli en relativt lik sommer som i 2020, så var det på samme tidspunkt i fjor flere grenser som var åpne. Det vil si at det kom flere gjester både fra Finland og Danmark. Men med stengte grenser håper de på besøk lokale og andre nordmenn på norgesferie.

Norgesferie

– Vi ser at mange folk i Nord-Norge planlegger ferie i Nord-Norge, så det kan slå positivt ut for oss.

Så selv om de har budsjettert med et lavere besøkstall enn i 2020, da man også fikk med seg deler av cruise-sesongen, så starter de opp aktivitetstilbudet som de har hatt i sommersesongen siden 2017.

Markeds- og publikumsansvarlig Anita Tapio (t.v) håper på mange lokale gjester i sommer. Her med Amelie Isaksen som har jobbet mange sesonger på museet.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

– Fra 15. juni til 15. august setter vi opp en lavvo nede i fjæra og har en bålplass med benker og reinskinn. Vi setter opp en bueskytingsbane, og så tilbys det ulike steinalder-aktiviteter for familier og barn.

I tillegg kan man lære litt om steinalderen av formidlerne som jobber der.

Ved lavvoen kan man prøve ut aktiviteter som blant annet bueskyting, og lære om livet i steinalderen.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Mange opplevelser

– Vi har utvidet åpningstidene på det tilbudet, så nå blir det tilgjengelig fra 10 til 18 hver eneste dag, syv dager i uka, så vi håper at det er mange lokale i år som vil benytte seg av dette tilbudet.

I tillegg har de to midlertidige utstillinger som vil stå gjennom sommeren.

– Det ene er en samisk kunstutstilling og det andre en utstilling som viser sandmaleriene fra uKhahlamba-Drakensberg-regionen i Sør-Afrika. Det er for å sette våre egne helleristninger litt i perspektiv, at vi viser litt hvordan bergkunsten er andre steder.

Den andre utstillingen «Time for sculpture» (se siste side) tar for seg samisk samtidskunst. I år som i fjor vil det også være mulig å kjøpe dobbel billett til både Verdensarvsenteret og Tirpitz museum.

Sébastien Thomine rigger klart til sommersesongen.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Færre utenlandske

I tillegg fortsetter arbeidet med å bygge ny gangvei gjennom verdensarvområdet, noe som gjør at deler av gangstien blir stengt på østsiden av Hjemmeluft. Det skal likevel være mulig å se all bergkunsten langs løypa.

– Det blir nok litt rart uten busser i sommer, eller i hvert fall mange færre busser. De fleste som kjører forbi, vet at det gjerne til enhver tid står det en tre til ti busser her. Mange av dem vil bli borte i sommer, siden det mest sannsynlig ikke kommer utenlandske gjester.

Likevel har de lagt til rette for at de gjestene som kommer, skal få en god mottakelse.

– Vi gleder oss skikkelig til å få sparket sommersesongen ordentlig i gang og har en skikkelig fin gjeng som vi har ansatt her i sommer.

Flere bruker finværsdagene til en tur til museet.   Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Alt på stell i Tverrelvdalen

Illustrasjonsfoto  Foto: Gorm Kallestad

Utrykningspolitiet har hatt trafikkontroll i Tverrelvdalen, hvor de har hatt fokus på ruskjøring og dokumenter. Alle de kontrollerte hadde alt på stell. Dette melder politiet på twitter.

Kjørte for fort i Máze

UP utrykningspoliti Utrykningspolitiet kontroll Elvebakken Milano Altabrua politibil Up-bil utrykningskjøretøy 

Utrykningspolitiet melder på twitter at de har gjennomført fartskontroll i Masi. Her har de utstedt et foren forenklet forelegg på grunn av høy fart. Vedkommende ble målt til 102 km/t i 90 sone.

Politiet har også gjennomført rutinemessig promillekontroll av flymannskaper på Alta Lufthavn. Her var alt i skjønneste orden.

Beslagla førerkort

UP utrykningspoliti Utrykningspolitiet kontroll Elvebakken Milano Altabrua politibil Up-bil utrykningskjøretøy 

Klokken 17:37 meldte politiet i Finnmark via Twitter at utrykningspolitiet har gjennomført fartskontroll i 80 sonen i Eiby. En gutt i slutten av tenårene ble målt til 103 kilometer i timen. Dagens prikker, i tillegg til tidligere prikker på førerkortet førte til at førerkortet ble beslaglagt.

Anastasiya Fedotova

Brannvesenet rykker ut til Ailegastunnelen

Illustrasjon, brann, brannvesenet  Foto: Anastasiya Fedotova

Like før klokken 17:00 meldte brannvesenet via Twitter at de rykker ut til hendelse i Ailegastunnelen.

– Vi har bare fått beskjed fra veitrafikksentralen om at et brannslukningsapparat er tatt ned fra veggen, annen info enn det har vi foreløpig ikke. Tunnelen er stengt, forteller Kjartan Lune ved brannvesenets operasjonssentral.

Heller ikke politiet har fått oversikt over hva som skjer i tunnelen.

– Både vi og brannvesenet er under utrykning, vi passerer Kvenvik nå. Det vil enda ta litt tid før vi er framme. Men vi skal ta en befaring på stedet så fort vi kommer, forteller Lars Rune Hagen ved politiets operasjonssentral.

Like før klokken 19:00, mandag ettermiddag, kan brannvesenet melde om at det var falsk alarm.

– Det var bare en teknisk feil, forteller Christina Øien i brannvesenets operasjonssentral.

Anastasiya Fedotova

Seks kjørte for fort i Øvre Alta

Illustrasjonsfoto  Foto: Bjarne Krogstad

Utrykningspolitiet melder at de har gjennomført fartskontroll i Øvre Alta. Her har de hentet inn seks forenklede forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 85 km/t i skiltet 70 sone. Dette opplyser politiet på twitter.


Avdekket smitte hos passasjer på flyvning til Alta

Illustrasjosnfoto.  Foto: Morten Holm, NTB scanpix

I oversikten Folkehelseinstituttet har på sine nettsider over flyvninger der det har befunnet seg personer med bekreftet smitte, fremgår det at det har befunnet seg en eller flere smittede på flyvningen mellom Vadsø og Alta fredag 11. juni.

Det er snakk om WF971 som tok av fra Vadsø klokka 05.15 og landet i Alta 06.05 denne datoen.

IFinnmark omtalte saken først.

Folkehelseinstituttet skriver at smitterisikoen anses for lav for andre passasjerer, basert på erfaring fra Norge og andre land.

Flommen minker – Garrajohka åpnet i begge retninger

Vannet trekker seg nå tilbake ved Garrajohka bru. Bildet er tatt da flommen herjet i helga.   Foto: Caroline Kemi

Søndag ble Garrajohka bru delvis stengt som følge av flommen. Nå er brua åpnet igjen.

– Vannstanden har gått ned. Vi har ingen nedbør nå, så vi har kontroll på situasjonen forteller Renate Aane, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen Nord.

Det ser dermed ut til at man er kommet over den verste kneika under årets flom, men flere steder har store vannmengder ført til problemer. Blant annet i Badderen i Troms.Vegsituasjonen er per nå i landets nordligste fylke oversiktlig, men Aane påpeker at det har gått ras ved Nordnestunnelen i Kåfjord kommune. Her holdes det for tiden på med opprydning.


Kristina Båtnes Hestdahl, Framtid i Nord og NTB

To mistet lappen på Sennalandet

Illustrasjonsbilde.  Foto: Arkivfoto

Utrykningspol hadde søndag laserkontroll på Sennalandet i 90-sonen.

– Det ble utstedt 11 forenkla forelegg og det ble tatt to førerkortbeslag, oppsummerer Finnmark politidistrikt.

Høyeste hastighet ble målt til 129km/t. Det ene beslaget ble gjort da fører fikk for mange prikker.

19 forelegg ved Kistrand

Illustrasjonsfoto.  Foto: Merete Arnesen

Mange var for hard på gassen da UP hadde kontroll ved Kistrand i Porsanger. Finnmark politidistrikt melder søndag ettermiddag at det ble utstedt hele 19 forenklede forelegg i 60-sonen.

– Høyeste hastighet ble målt til 78 km/t, opplyser politiet.

Måtte stoppe fest med 14 deltakere

Politiet måtte stoppe fest med 14 deltakere i Alta i en situasjon hvor det er pågående smitteutbrudd i byen.  Foto: Håkon Mosvold, NTB, Jarle Mjøen, Altaposten

Politiet har i løpet av natten gitt pålegg om å dempe støy, samt avsluttet fester på private adresser over hele Finnmark. Politiet opplyser at på en av festene i Alta var det 14 deltakere.

– Politiet gjør videre undersøkelser om det foreligger brudd på lokal smittevernforskrift, heter det fra politiet.

I går gikk ordfører Monica Nielsen ut med sterke advarsler om at folk i Alta måtte ta smitteutbruddet i byen på største alvor, og oppfordret alle til å følge lokale og sentrale smittevernsforskrifter.

– Vi befinner oss midt i et utbrudd, advarte ordfører Monica Nielsen og fortalte at antall positive i utbruddet øker.

– Vi har fått inn åtte nye tilfeller. Bare fra fredag kveld har vi fått 11 positive til i dag, fortalte Nielsen lørdag. Det ble klart at de nye smittetilfellene blant annet medførte at mellom- og ungdomstrinner ved Talvik skole er satt i karantene.

– Jeg vil betegne situasjonen som relativt uoversiktlig og må anmode alle om å være bevisste på at vi står i et koronautbrudd.

Høyeste hastighet 130 km/t, flere førerkort beslaglagt

Illustrasjonsbilde, politisaker  Foto: Jarle Mjøen

Politiet målte i løpet av natten hastigheten til to biler over det grensen hvor førerkort skal inndras. Under kontroll på Sennaland i 90-sonen ble en mannlig sjåfør i slutten av tenårene etter gjennomsnittsmåling målt til 129 km/t. Lappen røk naturlig nok. Nære på var også en annen sjåfør målt til 123 km/t i samme 90-sone, noe som for øvrig kostet føreren dyrt. Meldingen om dette ble lagt ut av politiet tidlig lørdag morgen.

Tidligere på natten la politiet ut melding om beslaglagt førerkortet til en mannlig sjåfør i 20-årene. Gjennomsnittsmåling på 130 km/t i 80-sone, denne gang i Repparfjorddalen. Vi tar også med at UP fredag kveld hadde laserkontroll i 90-sonen i Langfjorden. Det ble utstedt 9 forenkla forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 111 km/t.

Ellers har natt til lørdag i Alta-regionen forløpt rolig for politiet, som rett nok løpet av natten måtte avslutte en fest på privat adresse på grunn av klager om støy, samt for mange deltakere i forhold til lokal smittevernforskrift. Videre etterforskning vil vise om forholdet er straffbart.

Følg med når lynet slår ned

Mange lynnedslag på tur mot Alta.  Foto: lyn.met.no

På Meterorologisk institutts nettside "lyn.met.no" kan du følge med på lynnedslag i hele landet. Akkurat nå braker det over Alta.

Yr har varslet mye regn og stor flomfare. I tillegg melder de om fare for jordskred.

Stein i vegbanen i Kløfta

  Foto: Arkiv

Vegvesenet melder på at det ligger en del stein i vegbanen på EV 45 i Kløfta. De opplyser at entreprenøren er på tur ut, og oppfordrer veifarende til å kjøre forsiktig.

– De kan være vanskelig å se på grunn av mye regn.

Har du vært innnom Det lille kjøkken? Vær oppmerksom på symptomer

Alta kommune ber de som har vært innom Det lille kjøkken på Elvebakken om å være ekstra oppmerksomme på symtomer.  Foto: Magne Kveseth

I forbindelse med nye smittetilfeller ber Alta kommune de som har vært innom Det lille kjøkken i løpet av søndag 6. juni om å være ekstra oppmerksom for covid-19 symptomer.

– Lette forkjølelsessymtomer eller allertisymtomer kan også bety at en er smittet av covid-19. Ha lav terskel for å ta en test, sier ordfører Monica NIelsen.

Hun forklarer at det er viktig å teste seg tidlig, slik at antall nærkontakter tas ned.

– Ikke vent å se om det går over, sier Nielsen.

I løpet av fredag har antall i karantene økt fra 130 til 140.

Får du symptomer i løpet av helga, oppfordrer de til å holde seg hjemme og ikke skaffe seg nye nærkontakter, samt å ringe koronatelefon på mandag. Alta kommunes koronatelefon har åpent hverdager mellom klokken 08:00–15:00 - telefonnummeret er 913 90 344.


Coop tilbakekaller spagettisaus

Coop trekker tilbake Coop Spaghettisaus 52 gram etter at det er påvist for høyt innhold av bly i løkpulveret som benyttes i produktet. Varene er fjernet fra butikkene.   Foto: Coop/NTB

Coop tilbakekaller sin egen Coop Spaghettisaus etter at det er oppdaget for høyt nivå av bly i løkpulveret som brukes i blandingen.

Den frysetørrede sausen med 52 gram i posen er allerede fjernet fra butikkhyllene, skriver matvarekonsernet i en pressemelding fredag ettermiddag.

Tilbakekallingen gjelder produktene med best før dato: 15.04.2023 og 22.03.2023.

– Vi oppfordrer kunder som har kjøpt produktet med den spesifikke holdbarhetsdatoen om å levere produktet tilbake til butikk, slik at de kan få refundert pengene, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.


NTB

Nytt tilfelle i Alta: Totalt 12 smittede

Illustrasjonsfoto.  Foto: Berit Roald/NTB

Alta kommune meldte fredag kveld om nok et smittetilfelle.

– Det er få nærkontakter, melder kommunen.

Med fredagens tre smittetilfelle er 12 personer i Alta i isolasjon.

Både fredag morgen og ettermiddag meldte ordfører Monica Nielsen også om nye koronatilfelle.

Alta kommune opplyser at Alta har 140 personer i karantene.

Rykket ut til bilbrann

Illustrasjon, brann, brannvesenet  Foto: Anastasiya Fedotova

Like før klokken 10:30 meldte brannvesenet via Twitter at de rykker ut til en bilbrann mellom Kløfta og Suolovuopmi.

– Brannvesenet er på stedet og jobber med å slukke brannen. Bilen sto ikke på veien, så veien er ikke stengt, forteller Jørn Eriksen ved 110 sentralen.

Like etter klokken 11:00 melder Politiet i Finnmark via Twitter at brannen er slukket, og bilen er totalskadet. Det meldes også at det ikke er personskade.

Anastasiya Fedotova

Sykehuset stanser inntak av pasienter etter positiv koronatest

Hammerfest sykehus.  Foto: Finnmarkssykehuset / NTB

Finnmarkssykehuset melder fredag morgen at Hammerfest sykehus stanser alle innleggelser på medisinsk sengeenhet, med unntak av øyeblikkelig hjelp-pasienter fra Hammerfest og Måsøy.

Stansen gjelder fra i dag og i første omgang fram til 14. juni.

– Medisinske ø-hjelp-pasienter fra andre kommuner blir i den aktuelle perioden sendt til Kirkenes, Alta eller Tromsø. For de andre fagområdene tar sykehuset imot øyeblikkelig hjelp, som normalt, heter det i en pressemelding.

Her fremgår det at årsaken til stansen er smittesporing etter en positiv koronatest.

– Det gjennomføres i tillegg massetesting av ansatte på berørte avdelinger for å få oversikt over situasjonen raskt.

Finnmarkssykehuset opplyser videre at to pasienter er innlagt med covid-19, tre ansatte er bekreftet smittet og er nå i isolasjon. I tillegg er åtte i karantene/ventekarantene.

Solfilm på alle ruter

Illustrasjonsbilde  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Finnmark politidistrikt kan melde om flere oppdragende tiltak langs veiene, enten det er høy fart, mobilbruk i bilen eller andre lovbrudd.

I går kveld kunne politiet melde at en altagutt i tenårene for forenklet forelegg for solfilm på absolutt alle rutene. I tillegg manglet han kjennemerke bak på kjøretøyet.