Knytter 13 dødsfall til bivirkninger av vaksinen

Legemiddelverket knytter 13 dødsfall blant gamle og syke til bivirkninger av covid-19-vaksinen.  Foto: Marit Hommedal / NTB

Legemiddelverket har vurdert 13 dødsfall som kan ha hatt sammenheng med koronavaksinen. Felles for dem som døde, er at de var gamle og skrøpelige.

Over 25.000 nordmenn har siden romjulen blitt vaksinert med den første dosen av koronavaksinen til Pfizer og Biontech. Fredag blir den første dosen av den nye Moderna-vaksinen satt.

Så langt har Legemiddelverket vurdert 29 bivirkningsmeldinger etter covid-19-vaksinasjonen. 13 av disse hadde et dødelig utfall, viser en ny rapport fra Statens legemiddelverk.

Totalt er det meldt om 23 dødsfall i forbindelse med vaksinasjon, men foreløpig er bare 13 av disse vurdert. De øvrige dødsfallene er under behandling. Vanlige bivirkninger kan ha medvirket til alvorlig forløp hos skrøpelige eldre, melder Legemiddelverket.

Endrer vaksineråd

Alle dødsfallene har skjedd hos skrøpelige, gamle pasienter på sykehjem. Alle er over 80 år og noen av dem over 90, ifølge NRK.

– Meldingene kan tyde på at vanlige bivirkninger fra mRNA vaksiner, slik som feber og kvalme, kan ha ført til dødsfall hos enkelte skrøpelige pasienter, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

Som følge av dette har både Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket endret koronavaksinasjonsveilederen med nye råd for denne gruppen.

– Dersom man er veldig skrøpelig, bør man antakelig ikke vaksineres, sa fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket på et webinar om koronavaksine for journalister torsdag.

Han understreker over NRK at disse tilfellene er sjeldne, og at mange tusen skrøpelige er vaksinert uten dødelig utfall.

Det er i tråd med anbefalingene som kom fra FHI tidligere denne uka.

Ulike symptomer

Per 14. januar er det vurdert totalt 29 bivirkningsmeldinger etter covid-19 vaksinasjon. Av disse er 21 kvinner og åtte menn.

14 av disse var i aldersgruppen 80–89 år, og sju var over 90 år. Fire var i alderen 70–79 år og fire var i alderen 18–69 år.

13 av de innrapportere meldingene hadde dødelig utfall, 9 hadde alvorlige bivirkninger og 7 omtales som lite alvorlige bivirkninger.

De vanligste meldte bivirkningene er generelle symptomer, som nedsatt allmenntilstand feber og generell sykdomsfølelse, og reaksjoner på injeksjonsstedet. Mage-tarmsymptomer som diaré, kvalme og oppkast, og luftveissymptomer som tungpustethet og hoste er også blant de vanligst meldte bivirkningene

Dette er den første rapporten om bivirkninger fra Legemiddelverket, som framover vil komme med ukentlige bivirkningsrapporter.

NTB

Bot for å ha brettet skiltet

Mandag kveld har politiet i Alta skrevet ut et forenklet forelegg til en mannlig sjåfør i tenårene. Vedkommende kjørte med et brettet skilt på mopeden.

Danmark åpner for karantenefri innreise fra Troms og Finnmark

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ønsker nordmenn velkommen uten karanteneplikt såframt de reiser fra Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark.   Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB

Danmark har besluttet at personer fra Norges tre nordligste fylker, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark, får reise til Danmark uten å sitte i karantene.

Endringen gjelder fra onsdag da den danske regjeringen lemper på en rekke reiserestriksjoner.

Selv om danskene åpner for karantenefrie reiser fra deler av Norge, må alle som kommer tilbake til Norge fra Danmark, i karantene.

Personer som reiser til Danmark fra Island, Australia, New Zealand, Singapore, Sør-Korea og Thailand, slipper også karantene.

I forrige uke ble et stort flertall i Folketinget enige om å lempe på reiserestriksjonene gradvis i fire faser fram mot slutten av juni.

Den siste fasen er ventet å tre i kraft 26. juni. Da skal EU ha innført koronapass, noe som vil åpne for at alle som er vaksinert eller som har en ny, negativ koronatest, kan reise på sommerferie i Europa.

På grunn av høy smitte fraråder det danske utenriksdepartementet fortsatt de fleste reiser ut av landet. Grovt sett frarådes alle feriereiser, mens det er greit med jobbreiser, samt reiser for å besøke alvorlig syke slektninger.

I enkelte land er imidlertid smittesituasjonen så alvorlig at danske myndigheter fraråder alle typer reiser. Det gjelder blant annet Brasil, Bangladesh, Sør-Afrika og en rekke andre afrikanske land.

(©NTB)

NTB/Ritzau

Siktet for ruskjøring

En mann i 50-årene er ifølge politiet siktet for kjøring av motorvogn i ruspåvirket tilstand. Hendelsen skal ha skjedd i Alta, og ble meldt om på mandag ettermiddag rundt klokka 15.20.

Arbeidsulykke i Alta: Dekk eksploderte

Illustrasjonsfoto.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mandag ettermiddag har nødetatene i Alta rykket ut til en arbeidsulykke.

– En person pådro seg skader i forbindelse med en dekkeksplosjon, melder operasjonssentralen.

Arbeidstilsynet og politiet undersøker saken.

Oppdragsleder Sondre Olsen Bakka i politiet opplyser at det er snakk om en mann i 30-årene, som har blitt sendt til legevakta. Politiet vil ikke si noe mer spesifikt om hvor ulykka har skjedd.

Altaposten har fått tips om at ulykka skal ha skjedd ved Masternes sitt anlegg ved Stengelsen, etter at nødetatene rykket ut dit.

Politiet ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte at det er her ulykka har skjedd.

Mistet lappen i Karasjok

Utrykningspolitiet kjørte mandag formiddag kontroll i Karasjok. Her fikk til sammen seks personer reaksjoner grunnet for høy hastighet.

– Utstedt fem forenklede forelegg for høy fart, samt et førerkortbeslag for å ha kjørt i 90 km/t i 60-sone, melder politiet.

Synkende smittetrend: 340 færre enn snittet for en uke siden

Illustrasjonsbilde  Foto: Jil Yngland, NTB

Det siste døgnet er det registrert 366 koronasmittede i Norge. Det er 189 færre enn snittet de siste sju dagene og 340 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.889 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 555. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 706.

I Oslo er det registrert 88 nye koronasmittede siste døgn. Det er 76 under snittet de sju foregående dagene, og 18 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 199 smittede per dag i hovedstaden.

Ved midnatt natt til mandag var det utført 4,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. Av disse har 107.510 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt 1.025.429 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 299.631 personer har fått andre dose. Søndag var 209 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var elleve færre enn dagen før.

Til sammen er 708 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

61,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 16 dødsfall i Norge. (©NTB)

Rykker ut til brann i skuter

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Magnor Korsgård

Brannvesenet melder på twitter at Loppa brannvesen rykker ut til brann i en skuter i Øksfjordbotn.

Ved 110-sentralen opplyser vaktleder Kjartan Lunøe at man ennå ikke er kommet frem til stedet.

– Det eneste vi vet er at det brenner. Vi er fremme om rundt 10 minutters tid.

En snau halvtime senere kan operatør Christina Øien fortelle at brannvesenet er ferdig på stedet.

– Brannvesenet har slukket brannen. Jeg har ikke oversikt over om den er helt utbrent – men den er ikke kjørbar.

Snøskavl kollapset på E6 – Veien er ryddet

Det er ikke småtterier som har havnet i vegbanen før Sennalandet.   Foto: Tipser

På E6 i Stokkeldalen opp mot Sennalandet fra Alta, har det kollapset en brøyteskavel. Skavlen ligger i sørgående felt og det skal være smalt å passere.

– Brøytemannskap er på tur, skriver Vegtrafikksentralen nord på twitter.

Rett før klokken 12 skal veien være ryddet.

– Snøblokken er fjernet og det er fri ferdsel, melder vegtrafikksentralen.

Over halvparten mener fullvaksinerte bør få vaksinepass

(Illustrasjonsfoto)   Foto: Matt Rourke / AP / NTB

59 prosent av alle nordmenn mener fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller koronasertifikat med fordeler, ifølge Norsk koronamonitor.

26 prosent sier nei til en slik løsning, mens resten svarer vet ikke, viser Norsk koronamonitor fra Opinion. 1.470 nordmenn er spurt i undersøkelsen.

De er spurt om de synes at de fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller koronasertifikat med fordeler, slik som å reise karantenefritt, gå på kino, sportsarrangement eller utesteder.

Et koronasertifikat vil både kunne vise vaksinasjonsstatus, negativt testresultat og eventuell immunitet etter gjennomgått koronasykdom, ifølge regjeringen.

En forenklet utgave av et koronasertifikat skal være på plass i mai, mens en fullverdig versjon av sertifikatet, som vil være i tråd med EUs regelverk, kommer i slutten av juni.

Flere menn (63 prosent) enn kvinner (56 prosent) positive. Det er et klart flertall positive i alle aldersgrupper og landsdeler med unntak av Nord-Norge der kun 49 prosent er positive.

(©NTB)

NTB

Vold og trusler, feststøy og kjøring i ruset tilstand – dette skjedde mens du sov

Illustrasjonsfoto  Foto: Arkiv

Natten har for politiet i Finnmark vært preget av en lang rekke meldinger om feststøy, og moroa startet spesielt tidlig i Kjøllefjord natt til søndag.

Klokken halv 10 på kvelden rykket nemlig politiet ut til puben i Kjøllefjord hvor en mann i 50-åra var truende og hissig. Vedkommende var i følge politiet veldig beruset og ble satt i arrest for avrusing.

– Han anmeldes for vold og trusler, også mot politiet, og ordensforstyrrelse, skriver politiet.

I Alta så politiet seg nødt til å dra ut til to private adresser og avslutte festene etter klager om støy rundt halv 3-tiden. På morgenkvisten røk en mann i 40-årene inn i arresten på grunn av overstadig beruselse.

Feststøy har det og vært i Kirkenes og Hammerfest. Her påla politiet om å dempe, og avslutte festen. På morgenkvisten ble i tillegg en mann i 20-årene anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand, samt kjøring uten gyldig førerkort – dette i Hammerfest.

Rundt samme tid i Havøysund, klokken 08 ble en personbil stoppet med prøvekjennemerker som var utgått på dato. Føreren ble anmeldt for forholdet.

Anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort

Politiets operasjonssentral  Foto: Arkiv

Politiet melder på twitter i halv 2-tiden at de anmelder en mann i begynnelsen av 20-årene for kjøring uten gyldig førerkort i Alta.

Mannen anmeldes og for kjøring med uregistrert kjøretøy.

Kautokeino: Rykket ut til automatisk brannalarm

Illustrasjonsfoto.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Brannvesenet opplyser på twitter at de har rykket ut på en automatisk brannalarm i Kautokeino, nærmere bestemt Bredbuktnesveien.

110-sentralen opplyser til Altaposten om at det ikke er brann på stedet og at eier sjekker ut bygget.

– Brannvesenet returnerer, skriver de.

Stor stein havnet midt på veien i Talvik

I området Talvik havnet en svær stein midt i vegbanen lørdag morgen. Noe senere var den fjernet.   Foto: Skjermdump fra Google maps

Vegtrafikksentralen nord opplyser på twitter om at det skal ligge en stor stein midt på veien på E6 ved Talvik. Dette kan komme brått på, advarer de.

Ved 175-sentralen kan de opplyse om at det er en stein av betydelig størrelse som er kommet ned fra fjellsiden, som utgjør fare for trafikken.

– Det var en stor stein. Den er såpass stor at det er usikkert om man klarer å løfte den vekk. Det er meldt fra til entreprenør, som er på vei ut, klargjør trafikkoperatør Dag Kristiansen.

Litt etter halv 11-tiden opplyser trafikksentralen at steinen er fjernet fra vegbanen.

Elva gikk over sine bredder i Hammerfest

Illustrasjonsfoto  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vårløsningen preger regionen i disse dager. I ettermiddag måtte politiet i Hammerfest stenge veien ved Saragammen. Elva hadde gått over sine bredder og flommet over veien.

Entrepenør kom til stedet stedet jobbet med å lede vannet vekk. Det antas at det ikke blir langvarig stenging og Politiet slapp etter hvert gjennom trafikken i puljer når arbeidet da forholdene tilsa det.

Fem bøter utdelt i Kvenvik

Illustrasjonsbilde.  Foto: Arkivfoto

Fredag har utrykningspolitiet gjennomført en måling på gjennomsnittsfart i 80-sone utenfor Alta.

I Kvenvik ble fem sjåfører målt i for høy fart, der det høyeste var 104 km/t.

Førerkortet beslaglagt etter uforsvarlig kjøring

Stadig færre dyrekrimsaker henlegges. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Torsdag morgen melder politiets operasjonssentral på Twitter at en ung mannlig sjåfør har fått førerkortet beslaglagt. Det skjedde etter at mannen kjørte uforsvarlig med firehjuling i et boligområde.

Tatt i 100 km/t på Skaidi

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

Utrykningspolitiet melder på twitter at de har gjennomført en laserkontroll i 80-sonen på Skaidi. Der ble det fangst på betjentene.

– Tre forenklede forelegg utstedt, melder UP.

Høyeste hastighet på overtredelsene er meldt til 100 km/t.

Fjelloverganger stengt og ferger innstilt

Sennalandet. 

Tidlig onsdag ettermiddag er både E6 Sennalandet og Hatter stengt på grunn av uvær.

På E6 over Kvænangsfjellet er det kolonnekjøring på grunn av opprydningsarbeid.

Flere fergesamband er også innstilt onsdag, blant annet Øksfjord-Hasvik, Øksfjord-Tverrfjord og Nyvoll-Korsfjorden.

To mistenkt for ruskjøring

Illustrasjonsbilde,  Foto: Arkiv

Finnmark politidistrikt melder at to unge menn i Alta er stanset med kort mellomrom. Begge er mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

– Bevissikring er gjennomført og sak opprettes i begge tilfellene, opplyser politiet.

Hytte brant ned til grunnen

Illustrasjonsbilde.  Foto: Tom Skoglund

Nødetatene rykket ut tll meldingen om en brann i en hytte ved Leirbotnvann i Alta i natt.

Klokken fire kunne Finnmark politidistrikt melde at hytta var nedbrent, men at det ikke var noe som tydet på at det var folk i hytta.

Her ved Leirbotnvann var det en hytte som brant ned natt til tirsdag.  Foto: Arkivfoto

 

Politiet ønsker samtidig  å rette en takk til hytteeiere som bistod nødetatene med skuterfrakt av mannskaper fra hovedveien på E6 og over vannet til brannstedet.

Seks bøtelagt i fartskontroll

Illustrasjonsbilde.  Foto: Arkiv

Tirsdag klokken 13:20 melder Politiet i Finnmark at utrykningspolitiet har gjennomført hastighetskontroll på E45 i området Øvre Alta.

– Seks forenklede forelegg ble skrevet ut, heter det i meldingen.

– Høyeste hastighet var 70 km/t i 60-sonen, står det videre.

Mann funnet ved scooter

Illustrasjonsbilde.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Finnmark politidistrikt opplyste mandag morgen at det har vært en snøscooterulykke i Alta. Det skal ha skjedd ved Gargiaveien, det vil si langs fylkesvei 8008.

Ambulansen skal ha tatt med seg en mann til legevakten. Det er ukjent skadeomfang og politiet foretar åstedsundersøkelser.

– Det ble funnet en mann ved siden av scooteren. Han er fraktet til legevakta, men vi kjenner ikke til skadeomfanget, forteller operasjonsleder Stein Hugo Jørgensen.

Noe senere mandag morgen kommer det en oppdatert melding. Den går ut på at vedkommende ikke skal være skadet, men at det er mistanke om ruspåvirket kjøring.

Kontroll i Repparfjord: Fem bilister fikk bot

illustrasjonsbilde  Foto: Tom Skoglund

Høyeste hastighet ble målt til 98 kilometer i timen i 80-sonen, da UP-en hadde laserkontroll i Repparfjord.

Fem bilførere ble ilagt forenkla forelegg på grunn av for høy fart. Dette skriver politiet i Finnmark på Twitter.

Alta-gevinster i nabolaget

En altaværing kunne cashe inn 100.000 kroner i spillet Nabolaget.  Foto: Norsk Tipping

En rekke Alta-spillere fikk uttelling fredag kveld.

Den store potten på en million kroner gikk til Kopervik, men en altaværing kunne glede seg over en gevinst på 100.000 kroner i spillet som er i regi av Norsk Tipping.

Det betyr at det også ble en hel del vinner i nærområdet. Fem kunne glede seg over 10.000 kroner, men 20 spillere fikk inn en lettvint tusenlapp fredagskvelden. I tillegg er det er bråte med vinnere ev 50 kroner.

Oransje farevarsel i Troms

Illustrasjonsfoto  Foto: Sysselmannen på Svalbard / NTB

Ifølge Varsom.no er det oransje farevarsel angående snøskred som gjelder fredag i Nord-Troms og Indre Troms.

Nettstedet skriver i den forbindelse at folk må være forsiktig i terrengfeller og bratte heng til fokksnøen har stabilisert seg.

– Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket,

Skrefarevurderingen er som følgende:

– Det er ventet rolig vind og liten nedbør. Ustabile flak av vindtransportert snø som er dannet de siste dagene, vil gradvis stabiliseres, men fortsatt være lett å løse ut.

– Der sola tar tak utover dagen kan det fortsatt gå naturlig utløste løssnøskred. Man kan fortsatt ikke utelukke at det er mulig å påvirke vedvarende svakt lag med kantkorn der snødekket er tynt, skriver Varsom.no.

Trafikkuhell på Stillaveien

Illustrasjonsfoto  Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX

En personbil skal ha kjørt inn i et annet kjøretøy bakfra, melder politiet. Trafikkuhellet skal ha skjedd på Stillaveien i retning Jotka.

– Ingen personskade men vil ta seg en tur innom helsesenteret for sjekk, opplyser politiet.

Personbil målt til 94 km/t i 80-sone

Illustrasjonsfoto  Foto: Arkiv

– Personbil målt til 94 km/t i 80-sone etter en gjennomsnittsmåling i Repparfjorddalen, skriver politiet i Finnmark i en melding klokken 21:19 torsdag kveld.

– Fører ilagt forenklet forelegg, heter det videre.

16 sjåfører bøtelagt i fartskontroll

Illustrasjonsfoto  Foto: Arkiv

Politiet i Finnmark melder klokken 18:43 at utrykningspolitiet har hatt fartskontroll i Langfjordbotn vest for Alta.

– Har hatt fartskontroll i 70-sone, skriver politiet og legger til at de har utstedt 16 forenklede forelegg.

– Høyeste fart var 105 km/t, avslutter politiet meldingen med.


Mann i 20-årene tatt for ruskjøring

Illustrasjonsfoto  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Politiet melder torsdag klokka 12.45 om at en mann i 20-årene er stanset under kjøring i Alta.

– Anmeldes for ruspåvirket kjøring, kjøring uten gyldig førerkort samt for å ha kjørt med bil som det er bruksforbud på, skriver politiet på twitter.

Ni forelegg på Skillemo

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

Det gikk altfor fort på Skillemo onsdag. Utrykningspolitiet var på plass med laseren på E45 i 60-sonen.

Resultatet var hele ni forenklede forelegg, med høyeste hastighet på 77 km/t, opplyser politiet.